MojAndroid
(x) hirdetés

A Fairphone 5 mától hivatalos, és már előrendelhető a cég online áruházában. Csak egy verzió van, és ez 700 euróba/ 620 fontba kerül (az előző modell 580 euró/ 500 font helyett), és csak a színt lehet kiválasztani: matt fekete, égszínkék vagy az új átlátszó kiadást szeretnénk hazavinni. A szállítás szeptember 14-én kezdődik, bár a Sky Blue változat csak szeptember végén lesz elérhető.

A telefon 70%-ban újrahasznosított anyagokból készül, és olyan emberek építik, akiknek megélhetési bért fizetnek. A Fairphone dobozát akár arra is használhatod, hogy régi telefonod elküld a vállalatnak, ők pedig újrahasznosítják azt (ez csak az egyik módja annak, hogy a vállalat biztosítja termékei környezetbarát jellegét).

A Fairphone 5 tartósnak készült – 5 év garancia jár hozzá, és legalább 2031-ig szoftveres támogatást is kap. Legalább ennyi ideig, de ha minden jól megy, akkor telefont 10 évig fogják támogatni. A telefon Android 13-at futtat, és a vállalat legalább 5 operációs rendszerfrissítést tervez hozzá.

Ez a legkönnyebben javítható telefon, mindössze egy Phillips csavarhúzóra van szüksége. Tíz modul van, amelyeket saját magad is kicserélhetsz, nem kell javítóműhelybe menned. A modulokat a Fairphone és partnerei árulják.

A modulok közé tartozik az új OLED kijelző, a hátsó és az előlapi kamera, az USB port és természetesen az akkumulátor. Nézzük meg közelebbről ezeket az alkatrészeket.

Az új kijelző mérete 6,46″ (egy kicsit nagyobb, mint a Fairphone 4 6,3″-os panelje). Ez egy OLED kijelző, 1224 x 2700px felbontással (20:9), 90 Hz-es frissítési frekvenciával (a vállalat első HRR kijelzője) és 880 nits csúcsfényerővel. Gorilla Glass 5 üveggel borított (0,7 mm-es, oleofób bevonattal).

Az új telefon búcsút int a notch-nak, és az előlapon egy a kijelzőbe épített szelfikamerát kapott – ez a kamera (és a hátlapon lévő kettő) 50 megapixeles érzékelőt használ. Ez konkrétan egy Samsung JN1, egy 1/2,76″-es szenzor 0,64 µm-es pixelekkel és 4 az 1-ben binning támogatással. Az f/2.45 objektív 90°-os FoV-val rendelkezik, a videofelvétel akár 4K @ 30fps sebességgel is támogatott.

A hátlapi főkamera 50 megapixeles Sony IMX800, 1/1,56″-os érzékelő 1,0 µm-es natív pixelekkel és 4 az 1-ben binning támogatással. Az f/1,88-as objektív 84° FoV értékkel rendelkezik és támogatja az optikai képstabilizációt. Aztán ott van a 117°-os ultraszéles kamera, ez IMX858-as érzékelővel rendelkezik (1/2,51″, 0,7µm). Ez autofókusszal rendelkezik, és 2,5 cm/1 hüvelykes makrófelvételek készítésére is képes. A harmadik modul a hátlapon egy Time of Flight érzékelő.

A Fairphone a Qualcomm QCM 6490 chipsetet választotta, egy hosszú távú szoftveres támogatással rendelkező alkatrészt – ezért ígérhet támogatást 2031-ig. Hardveres szempontból a Snapdragon 778G-hez hasonlítható.

Csak egy memóriakonfiguráció áll rendelkezésre, 8 GB RAM és 256 GB tárhely. Van microSD foglalat, amely akár 2 TB-os kártyákat is fogad. Azt is vegyük figyelembe, hogy ez egy dual-SIM telefon, egy fizikai SIM-hely és egy eSIM foglalattal.

Egyéb csatlakozási lehetőségek: Wi-Fi 6E (6 GHz), Bluetooth 5.2 és NFC. Az 5G modem több sávot is támogat.

A Fairphone 5 nagyobb akkumulátorral érkezik, 4200mAh (a korábbi 3905mAh-ról), és támogatja a gyorsabb töltést is, 30W (20W-ról 20W-ra). A gyorsabb töltés 20 perc alatt eléri az 50%-ot, a teljesen feltöltött akkumulátorral másfél napot húzhatunk ki. Az elöregedett akksit persze szuper könnyű cserélni egy friss akkumulátorra. Vezeték nélküli töltés azonban nincs.

Az USB-C 3.0 port a töltési és adatátviteli feladatokat is ellátja, és ez az egyetlen vezetékes csatlakozás – a 3,5 mm-es fejhallgató-csatlakozó eltűnt, és nem is fog visszatérni. A pozitívum, hogy az új modell sztereó hangszórókkal rendelkezik.

Miközben a telefon könnyen javítható, tartósabb is, mint az előző modell. IP55-ös besorolású, így jobb vízállósággal rendelkezik. Emellett 1,8 méteres magasságból történő leejtést is tesztelték.

Íme néhány videó, amely bemutatja a Fairphone 5-öt és annak összes új funkcióját, fejlesztését és mindazt, ahogyan a vállalat “tisztességessé” teszi telefonjait.

 

2023.08.30.

Ezeket már olvastad?

+