MojAndroid
(x) hirdetés

A Bing veheti át az alapértelmezett keresőmotor szerepét a Samsung készülékeken a ChatGPT mesterséges intelligencia funkcióinak integrációjának köszönhetően. A váltás 12 év óta az első alkalom lenne, hogy a Samsung eltávolodik a Google-től, amely eddig uralta a keresőmotorok piacát.

A Google alkalmazottai állítólag a múlt hónapban értesültek arról, hogy a Samsung a Bingre való átállást fontolgatja, majd a The New York Times arról számolt be, hogy a belső üzenetek szerint emiatt “pánik” tört ki a Google falain belül. Az Alphabet Inc. részvényei hétfőn közel 4%-ot estek, miután olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint a Samsung fontolgatja, hogy eltávolodik a széles körben népszerű keresőtől.

A lépés a mesterséges intelligencia versenyben élen járó vállalatok növekvő támogatását jelzi. Ha a Google-t leváltják, akkor a belső üzenetek szerint a vállalat a 162 milliárd dolláros éves bevételéből 3 milliárd dollárt veszíthet.

A Google nehezen tart lépést AI versenytársaival, például a Binggel, amely az elsők között volt a színen, hogy új AI-funkcióit a felhasználók számára elérhetővé tegye. A Bing-felhasználók februárban kapták meg a frissített keresőmotort, és a Microsoft továbbra is folytatja más AI-funkciók, köztük a Bing képgenerátorának fejlesztését.

Bár a Google igyekezett előretörni az AI versenyben, számos kudarcot szenvedett, többek között február elején 100 milliárd dolláros veszteséget, amikor chatbotja, a Bard pontatlan információkat szedett össze promóciós videójában. James Cordwell, az Atlantic Equities elemzője a Reutersnek elmondta: “A befektetők aggódnak, hogy a Google lusta monopóliummá vált a keresésben, és az elmúlt néhány hónap fejleményei ébresztőként szolgáltak”.

A Google állítólag egy új, mesterséges intelligenciával működő keresőmotor létrehozásán dolgozik, ami egyenesen ellentmondani látszik az Alphabet vezérigazgatójának, Sundar Pichainak a 60 Minutesnek adott vasárnapi interjújában tett kijelentéseinek, miszerint nem akarja elsietni a mesterséges intelligenciával működő termékek megjelenését.

Mindig is úgy gondoltam az AI-ra, mint a legmélyebb technológiára, amelyen az emberiség dolgozik. Sokkal mélyebb, mint a tűz, az elektromosság vagy bármi, amit a múltban csináltunk

– mondta Pichai.

A Google szóvivője a The New York Timesnak elmondta, hogy a vállalat folyamatosan fejleszti keresőmotorját, hogy a felhasználókat visszacsábítsa a platformra, de tisztázta, hogy az androidos telefongyártók más technológiákra is áttérhetnek, amelyek pozitívan befolyásolhatják az ügyfélélményt.

A Google-t további 20 milliárd dolláros veszteség is fenyegeti, ha az Apple úgy dönt, hogy nem hosszabbítja meg a szerződését még az idén.

(via)

2023.04.19.

Ezeket már olvastad?

+