MojAndroid
(x) hirdetés

Ha pár évvel ezelőtt valaki megkérdezte volna tőled, hogy melyik telefon lenne a Samsung legnagyobb androidos riválisa, akkor egy Xiaomi telefont választottál volna?

Nos, mi sem! A Xiaomi korábban leginkább a budget készülékeiről volt ismert, de azóta ugrásszerűen fejlődött, és ügyesen használta ki a Huawei térvesztését is. A legújabb Xiaomi 13 Pro zászlóshajójuk körülbelül annyiba kerül, mint a Galaxy S23 Ultra, kamerarendszere vetekszik, sőt egyes esetekben még a Galaxy-t is veri. Emellett az utóbbi idők egyik legsikeresebb chipjével, a Snapdragon 8 Gen 2-vel van felszerelve, ami gyors, töltési szempontból pedig a Xiaomi köröket ver a Samsungra.

A Samsung tehát megtalálta végre az igazi vetélytársát 2023-ban? Derítsük ki!

Forrás: PhoneArena

Xiaomi 13 Pro vs Galaxy S23 Ultra dióhéjban:

  • A Xiaomi kompaktabb és könnyebb
  • A Galaxy rendelkezik az S Pennel
  • Mindkettőben ugyanaz a chip van
  • Hasonló a teljesítményük játékban
  • A Galaxy hosszabb zoomos kamerával rendelkezik
  • A Xiaominak nagyobb a fő kameraérzékelője
  • A Xiaomi a legjobb telefon makrózásra
  • A Galaxy egy kicsit drágább

Külső

Ami az összeszerelés minőségét illeti, a Xiaomi határozottan egyenrangú a Galaxy S23 Ultra-val, mindkettő nagyon kifinomultnak, masszívan összerakottnak érződik.

Míg a Galaxy elöl és hátul üvegből, a középső keret pedig alumíniumból készül, addig a Xiaomi háromféle kivitelben kapható, az egyik üveg, mint a Galaxy, de választhatunk kerámia hátlapot is, ami sokkal tartósabb a karcolásokkal szemben, sőt, még egy nagyon kellemes textúrájú műbőr kivitelben is.

A gombok szépen kattognak mindkét telefonon, mindkettő IP68-as víz- és porvédelemmel is rendelkezik.

A Galaxy azonban egyértelműen a nagyobb és nehezebb telefon, egy kicsit túlmutat még a nagyméretű telefonoknál is megszokotton, ezt tartsuk szem előtt, míg a Xiaomi ezzel szemben kevésbé szélesnek, egy kézzel könnyebben kezelhetőnek és egy kicsit könnyebbnek tűnik (bár még így is nagy telefon).

A képernyőméretek között is észrevehető különbség van. A Galaxy 6,8 hüvelykes képernyővel rendelkezik, míg a Xiaomi 6,7 hüvelykes kijelzőt használ, de ez a 0,1 hüvelykes különbség félrevezető, mivel a Galaxy a szélesebb 19,3:9-es képaránynak köszönhetően lényegesen nagyobb (szemben a Xiaomi 20:9-es képarányával).

Mindkét telefon a legújabb Samsung OLED panel technológiát használja, ami nagyszerű hír, mivel ez azt jelenti, hogy nagyon élénk színeket, kevés elszíneződést kapunk szögben és hihetetlenül maximális fényerőt, ami megkönnyíti a telefonok használatát a szabadban. Még az is látható, hogy a Xiaomi valójában valamivel nagyobb maximális fényerőt ér el, ami igazán érdekes. Ami a biometriát illeti, mindkettő a képernyő alatti ujjlenyomat-olvasóra támaszkodik, de a Galaxy ultrahangos, míg a Xiaomi optikai típusú érzékelőt használ. Ugyanolyan jól végzi a dolgát mindkét megoldás, így nincs panasz.

Teljesítmény

Forrás: PhoneArena

Mindkét telefon a Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 processzorával érkezik, és annak ellenére, hogy a Samsung különleges modellként jelöli meg a saját verzióját, a tényleges teljesítménybeli különbség elhanyagolható.

Ha kíváncsi vagy, hogy ez miért van így, nos, a Samsung Snapdragon verziója valamivel magasabb órajelű, ami egyes felhasználási esetekben nagyon apró előnyt jelent.

Ami pedig a RAM-ot és a tárhelyet illeti, a Galaxy alapmodellje 8 GB RAM-mal és 256 gigás tárhellyel rendelkezik, míg a Xiaomi alapmodellje ugyanennyi tárhellyel, de 12 GB RAM-mal. Bár a Galaxyhoz is lehet 12 GB RAM-ot kapni, de ehhez az 512 GB-os tárolós változatot kell megvenni.

A GeekBench CPU tesztjén enyhe eltéréseket láthatunk a telefonok pontszámaiban, de ezeket nem elemeznénk túl.

Ehelyett az igazi különbség a második 3D Mark Wildlife tesztben van, amely egy játékteszt. Az itt látható High pontszám a kezdeti kirobbanó teljesítményt jelenti, de a valós használatra inkább a második pontszám utal. Ez mutatja, hogy a Galaxy néhány perc után drámaian lecsökken ebben az intenzív játéktesztben, míg a Xiaomi sokkal jobban tartja magát. A Xiaomi egyértelműen jobban optimalizált a játékra, így ha a Genshin Impactet magasabb beállításokkal (vagy valami hasonlóan megterhelőt) szeretnéd futtatni, a Xiaomi a jobb választás.

Szoftver

Forrás: PhoneArena

Ami a szoftvereket illeti, mindkettő a saját, nagyon sajátos Android-felfogásával rendelkezik. Ez a Xiaomi esetében a MIUI 13, a Galaxy esetében pedig a One UI 5.1.

A legnagyobb problémánk a MIUI-val nem a furcsa ötletek, mint a kétpaneles multitasking menü és néhány iOS ihlette változtatás, hanem az a tény, hogy nagyon agresszívan öli a háttérben futó alkalmazásokat, ami hatással lehet az értesítésekre. Egyszerűen fogalmazva, néhány olyan alkalmazás, amelynek a háttérben kellene futnia, mint például az üzenetküldő alkalmazások, e-mail kliensek és mások, a Xiaomi-n kilövésre kerülhetnek, és ez azt jelentheti, hogy lemaradhatunk a kritikus értesítésekről. A Galaxy esetében nincsenek ilyen problémák.

A Galaxy a szoftverfrissítések terén is fölényben van, mivel 4 évig tartó fő Android-frissítéseket és 5 évig tartó biztonsági javításokat ígér, szemben a Xiaomi által kínált szerényebb 3 évnyi főfrissítéssel és 5 évnyi biztonsági frissítéssel.

Fotós képességek

Forrás: PhoneArena

A Xiaomi 13 Pro egyik nagy ígérete a kameráról szól: van egy 1 hüvelykes típusú fő kameraérzékelője, amely nagyobb, mint a Galaxy-é, és elméletileg sokkal jobbnak kell lennie éjszaka, és van egy 3,2-szeres zoom kamera, amely néhány szupererővel rendelkezik, amelyekről alább beszélünk.

Ragyogó napsütéses időben a Xiaomi hajlamos kicsit alul, míg a Galaxy kicsit felül exponál. Az ideális valahol a kettő között lenne, de ha választani kellene, inkább a Galaxy világosabb expozícióját részesítjük előnyben, amely jobban megmutatja a napsütéses nap hangulatát. A Xiaomi a Leica Vibrant” üzemmóddal sem éri el a Galaxy szuper élénk és telített színeit, bár a Samsung esetében a túlzott szoftveres feldolgozásnak köszönhetően sokszor túlságosan is túlszaturált képeket kaphatunk.

A Xiaomi hatalmas minőségi ugrást tesz az éjszakai felvételeknél. Mindkét telefon nagyon jó képeket készít éjszaka, szépek és világosak, de ha jobban megnézzük, akkor észrevehetünk egy kicsit több zajt a Galaxy-n, és hogy néha túlságosan igénybe veszi a mesterséges intelligencia segítségét.

Audió és haptikus képességek

Bár a Xiaomi 13 Pro technikailag kettős hangszóróval rendelkezik, akárcsak a Galaxy S23 Ultra, a Xiaomi sokkal halkabb és hiányzik minden mélyebb hangszín, így bár a hangok tisztán szólnak, a hangszóró minősége az egyik legkevésbé lenyűgöző, amit eddig hallottunk egy 2023-as zászlóshajó telefonon. A Galaxy ezen a téren sokal jobb a Xiaomihoz képest. A haptikus visszajelzés legalább kellemessebb a Xiaominál, a rezgésmotor a Galaxy S23 Ultra esetében nem túl kifinomult.

Akksi és töltés

Forrás: PhoneArena

A Xiaomi 4 820 mAh-s akkumulátorral, míg a SAMSUNG 5 000 mAh-s akksival rendelkezik. Csupán a számok alapján azt gondolhatnánk, hogy a Samsung jobban bírja szuflával, de ez a Xiaomi érdekes alkalmazás kezelése miatt a valóságban nem pontosan így van.

Mint látható, a telefonok fej-fej mellett haladnak az akkumulátoros üzemidő versenyben, közel azonos pontszámot érnek el a webböngészésnél, a Galaxy legyőzi a Xiaomit 3D-s játékban (valószínűleg a throttling segít ebben), és a Xiaomi valójában nagyon nagy előnyt élvez a YouTube-videók lejátszási idejében.

A való életben mindkét telefon könnyedén kibírja a hosszabb napokat is, mérsékelt használat mellett pedig átlagosan másfél napra számíthatunk, és még többre, ha alig használjuk a telefont.

Ha töltésről van szó, a Galaxy a maga 45W-os “gyorstöltésével” D ligás játékosnak tűnik a 120W-os gyorstöltéssel rendelkező Xiaomi képest. Ez hatalmas különbség, a Xiaomi kevesebb mint 30 perc alatt töltődik fel teljesen, míg a Galaxy töltése több mint egy órát vesz igénybe.

Mindkét telefon támogatja a vezeték nélküli töltést is, és ismét csak a Xiaomi sokkal gyorsabb, 50W-os sebességgel, míg a Galaxy csak 10W-os.

Verdikt

A Xiaomi 13 Pro egy remek telefon, amely a legtöbb alapvető területen kiemelkedik:  fantasztikus akkumulátoros üzemidővel, nagyon jó kamerával és szuper gyors töltéssel rendelkezik. A mi nagy aggodalmunk a MIUI szoftverrel kapcsolatos, amely még mindig egy kicsit furcsának érződik a napi használatban.

A Galaxy ezzel szemben a “biztos választás” egy androidos zászlóshajó esetében, de ettől még nem lesz kevésbé izgalmas. Kicsit bosszantó egy két specifikációja, mint például a 8GB RAM, valamint a gamerek felháborodhatnak a throttling miatt, de alapvetőenezek nem dealbreakerek, az S Pen pedig még mindig egy lényeges tényező.

Nos, mit választanánk a kettő közül? Még mindig úgy érezzük, hogy a Galaxy egy kicsit kifinomultabb és hosszabb frissítésekkel biztonságosabb választás, de ha valami újat szeretnél kipróbálni, a Xiaomi 13 Pro biztosan nem fog csalódást okozni.

(via)

 

2023.03.27.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

+