MojAndroid
(x) hirdetés

A Volla Phone X23 okostelefon 6,1 hüvelykes HD+ kijelzővel, MediaTek Helio G99 processzorral, 4 GB RAM-mal, Android vagy iOS nélkül érkezik. A telepn 64 GB tárhelyet, valamint MIL-STD-810H ütésállóságú és IP68-as víz- és porállósági besorolású, strapabíró testet kapott.

Sok modern telefontól eltérően ez a készülék cserélhető akkumulátorral, fejhallgató-csatlakozóval és microSD kártyaolvasóval is rendekezik. De a szoftver az, ami igazán kiemeli a telefont: Mint a Volla összes készüléke, a Volla Phone X23 is a Linux-alapú Ubuntu Touch vagy az Android-alapú Volla OS rendszerrel vásárolható meg.

Az Ubuntu Touch egy érintőképernyő-barát Linux-disztribúció, amelyet eredetileg a Canonical, a népszerű Ubuntu operációs rendszert gyártó cég fejlesztett ki. A Canonical végül felhagyott a projekttel, de egy független fejlesztőkből álló csapat felkarolta, akik megalakították az UBPorts projektet.

Az operációs rendszer hivatalosan támogat néhány tucat olyan telefont, amelyeket eredetileg Androiddal szállítottak, valamint néhány Linux-készüléket, például a PinePhone-t és a Librem 5-öt. A Volla telefonjai azonban az egyetlenek, amelyek az operációs rendszer előre telepített változatával kaphatók.

A Volla OS eközben a Google Android Open Source Project kódjának egy elágazása, amely számos egyéni funkciót tartalmaz, beleértve a Springboard launchert, a világos, sötét és átlátszó témák támogatását, valamint a Google néhány szabványos alkalmazásának helyettesítését biztonságos, privát alternatívákkal az üzenetek küldésére, az internetes böngészésre vagy a GPS-navigációra.

A Volla OS-t valójában Google-mentes operációs rendszerként írják le annak ellenére, hogy a Google fejleszti az Androidot, mivel a Google Mobile Services, a Google Play Store vagy más Google-alkalmazások, például a Gmail, a Chrome vagy a Google Maps nem elérhetö a telefonon.

Vegyük figyelembe, hogy a telefon egyes funkciói az operációs rendszertől függően változhatnak. Az Ubuntu Touch például támogatja a “konvergenciát”, ami lehetővé teszi, hogy a telefont külső kijelzőhöz csatlakoztatva asztali Linux-alkalmazásokat futtasson, a Volla OS azonban nem rendelkezik semmiféle asztali móddal. Eközben a Volla szerint az adattitkosítás csak a Volla OS-ben támogatott. Ha pedig olyan multi-boot beállítást szeretnénk, amely lehetővé teszi az operációs rendszerek közötti váltást ugyanazon a telefonon, a Volla azt javasolja, hogy vásároljunk egy Volla OS-t tartalmazó telefont és telepítsük az Ubuntu Touch-ot (vagy egy másik operációs rendszert) kézzel.

Ami a hardvert illeti, a telefon 1560 x 720 pixeles IPS LCD kijelzője akár 500 nits fényerővel, Corning Gorilla Glass 5 üveggel és egy bevágással rendelkezik a 16 MP-es előlapi kamera számára.

A telefon hátlapján 48 megapixeles elsődleges és 8 megapixeles ultraszéles kamerák találhatók. Az oldalakon pedig ujjlenyomat-olvasó, valamint bekapcsoló és hangerőszabályzó gombok, valamint egy gomb található, amellyel offline beszédből szövegbe diktálhatunk jegyzeteket az offline beszédből szövegbe funkció segítségével.

A telefon rendelkezik microSD kártyaolvasóval, amely akár 1 TB-os cserélhető tárhelyet is támogat, 3,5 mm-es fejhallgató-csatlakozóval, USB Type-C porttal, cserélhető 5000 mAh-s akkumulátorral, amely 30 W-os vezetékes vagy 15 W-os vezeték nélküli töltést támogat, valamint 4G LTE, WiFi, Bluetooth és NFC támogatással.

A Volla Phone X23 mindkét változata várhatóan 2023 májusában debütál, és már most előrendelhető 522 euróért, bár a Volla szerint az első 20 előrendelő a SUPERX23 kuponkóddal 15%-ot takaríthat meg. Aki pedig március 19-ig előrendel, 10%-ot spórolhat a VOLLAX23 kóddal.

Jelenleg a Volla Phone X23 hivatalosan csak Európában kapható, de a Volla szerint más piacokon is megvásárolható lesz a hamarosan induló Indiegogo kampányon keresztül.

2023.02.25.

Ezeket már olvastad?

+