MojAndroid
(x) hirdetés

A rendszer napi szinten mintegy 80 kilométerre elegendő energiát képes termelni.

Egy SpaceX Starlink műholdas internetkapcsolattal ellátott új, napelemes hatótávnövelő utánfutót mutatott be a Tesla egy németországi kiállításon. Az amerikai cég azonban egyelőre nem tervezi piacra dobni ezt a megoldást.  

Az elmúlt évek során több cég is foglalkozott már azzal az ötlettel, hogy napelemek segítségével növeljék az elektromos járművek hatótávolságát. Az Aptera, a Sono és a Lightyear is sikereket tud felmutatni a beágyazott napelemeket használó szuperhatékony járművekkel kapcsolatos projektekben.

Ugyanakkor a közúti használatra szánt elektromos járművek esetében ez a megoldás sosem vált népszerűvé, mivel a napenergia nem képes számottevően megnövelni a hatótávolságot az alacsonyabb hatásfok miatt.

A Hannoverben megrendezett IdeenExpo kiállításon a Tesla azzal lepte meg a közönséget, hogy egy utánfutóra szerelt, kinyitható napelemekből álló, hatótávnövelő rendszert mutatott be.

Az utánfutó a SpaceX Starlink műholdas internethozzáféréssel is rendelkezik. A Starlink a közelmúltban frissítette rendszerét, hogy mozgó járművek esetében is lehetővé tegye az internethozzáférést.

Az egyelőre nem világos, hogy mi volt a Tesla célja a napelemes utánfutó elkészítésével. Amennyiben ezek mind 300 wattos panelek, akkor az optimális teljesítmény 2,7 kilowatt lenne. Ez azt jelentené, hogy a rendszer napi mintegy 80 kilométernyi hatótávolságot lenne képes biztosítani szétnyitott állapotban. Összecsukva ennek a harmadával lehet számolni.

További e-autós cikkekért kattints az Alapjáratra!

Ez a cikkajánló az Alapjárat.hu-val való együttműködésünknek köszönhetően jelent meg.

2022.07.11.

+