MojAndroid
(x) hirdetés

Már pár százezer forintból is fel tudod okosítani a lakásodat. Megmutatjuk, hogy mire számíts és melyik rendszer mit tud.

Nem is olyan régen az okosotthon maximum a filmvásznon vagy a képzeletünkben létezett. Ma már viszont egyre kevésbé számít luxusnak, ha valaki szeretne kialakítani egy ilyen rendszert a saját házában. Még csak hallomásból ismered az okosotthon kifejezést, de érdekel, hogy mit is jelent ez a szó, vagy hogy mennyibe kerülne a kiépítése? Útmutatónkból erről és a különböző rendszerek előnyeiről és hátrányairól is olvashatsz.

Képzeld el, hogy milyen jó lenne, ha a lakásod rendszerei összehangoltan működnének úgy, hogy ezzel még pénzt is megtakarítanál. A telefonodról tudnád irányítani a lakásodban lévő rendszereket, de a legtöbb dolog automatikusan is működhetne. Az elmúlt évek technikai fejlődése tehetővé teszi, hogy mindez már megvalósítható legyen.

Azt hiszed, hogy ezek csak a nagyon gazdagok vagy a modern technológiák szerelmesei számára elérhetők? Egyre inkább úgy tűnik, hogy ez a rendkívül hasznos és energiatakarékos rendszer lesz végül a jövő. Ha házat építenél, akkor jó, ha ezekkel már tervezel, de a meglévő lakásodat is feltuningolhatod.

Ez nemcsak sokkal kényelmesebbé teheti az életed és a barátaidat is le tudod nyűgözni vele, hanem a lakást is könnyebben tudod majd eladni.

Vágjunk is bele.

Mi az az okosotthon?

Az okosotthon egy összetett számítógépes rendszer, amely szenzorok segítségével érzékeli a környezetet, valamint a belső állapotokat, és képes a ház különféle elektromos rendszereit úgy irányítani, hogy azok a lehető leghatékonyabban működjenek. Ez úgy lehetséges, hogy az okosotthon a házban levő technikai megoldásokat összehangolja.

Ez lehet a hűtő- és fűtőrendszer, árnyékolás, garázsajtó, biztonsági berendezés, háztartási gépek és még sok más. Ez alapvetően az eszközökbe beágyazott elektronika és érzékelők segítségével működik. Ezek egy rendszerbe össze vannak kötve és az internet segítségével bárhonnan tudod irányítani az okostelefonoddal.

Ez drágának hangzik.

Ne aggódj, nem tízmilliókba kerülő rendszerekről van szó. A legjobb ezekben, hogy a környezet figyelésével egy csomó mindent automatikusan tudnak szabályozni és úgy könnyítik meg az életed, hogy sokszor észre sem veszed.

Azonkívül, hogy kényelmes és praktikus, még energiatakarékos is. Az okosotthon észleli a házban lévő eszközök állapotát, a környezetet és az egész működést harmonikusan össze tudja hangolni. Nem fordulhat elő többet, hogy abban a helyiségben van a legmelegebb, amit nem is használsz, vagy hogy hideg lakásba kell hazaérkezned egy téli kiruccanás után.

Mire képes az okosotthon?

Sokszor hallhattad már az okosotthon kifejezést, de talán nem vagy benne biztos, hogy mire lenne jó pontosan, ha te is kiépítenéd. Ha valakinek távirányítóval nyitható a kapuja vagy a garázsajtaja, az még közel sem okosotthon. De nem minden okos rendszer foglalja magába a reggeli automatikus kávéfőzést sem.

Az „okosság” onnan kezdődik, hogy az olyan rendszerek, mint a világítást, a hűtést, a fűtést vagy a páratartalmat, esőt, szelet és hőt érzékelő rendszerek összekapcsoltan, összehangoltan működnek.

Az okosotthonnal a mozgás, füst vagy behatolás is követhető a lakásban, ezért az intelligens rendszer kiépítése biztonságosabbá is teszi az életedet.

Olyan funkciók is elérhetők az okosotthonokban, mint az öntözőrendszer be- és kikapcsolása, a körülményeknek megfelelő szellőztetés vagy fényerő vezérlése. Arról nem is beszélve, amikor zenét indíthatsz egy gombnyomással, vagy beprogramozhatod, hogy reggel a frissen főzött kávé illatára ébredj.

Az energiafogyasztás visszakövethetővé és kielemezhetővé válik, így látni fogod, hogy hol van a hiba, ha magasnak érzed a villany- vagy gázszámlád díját. Akkor sem kell aggódnod, ha a nyaralás előtti kapkodásban bekapcsolva hagytad a klímát, vagy otthagytad a működő vasalót, hiszen az autóban is elintézheted a problémát a telefonodról.

Hogy lehet ezzel spórolni?

A legtöbbet talán azon lehet megtakarítani, ha a fűtés- és hűtésrendszert intelligenssé teszed, hiszen ezek teszik ki a rezsiköltség legnagyobb részét.

Habár a programozható termosztát sem rossz megoldás a fűtés optimalizálására, de ezzel nem tudsz különbséget tenni a helyiségek hőmérséklete között, és azt sem tudod elérni, hogy meleg legyen a lakásban, ha valami miatt korábban érnél haza a megszokottnál.

Mindez az okosotthon kiépítésével nagyon könnyen elérhető válik. Használhatsz okos konnektorokat, amivel távolról is vezérelhetővé válnak az elektronikus eszközeid. A legjobb bennük, hogy nem is kell lecserélned a meglévő darabokat az okos verzióra, hanem elég csatlakoztatni az intelligens változatot a hagyományoshoz.

Léteznek okos hűtők és okos sütők, a sötétítésről és az este automatikusan záródó ajtókról nem is beszélve. Beállíthatod, hogy a hazaérkezésed előtt fél órával bekapcsoljon a fűtés, és arról is gondoskodhatsz, hogy a mozgásérzékelőknek köszönhetően ne maradjanak feleslegesen égve a lámpák. A lehetőségek tárháza szinte végtelen, és ráadásul folyamatosan bővülnek is.

Mennyibe kerül az okosotthon?

Az okosotthonok költségei széles skálán mozognak. Nagyban meghatározza az árat, hogy milyen eszközöket telepítesz, miket kell beprogramozni, hogy melyik céget választod, és hogy milyen házról vagy lakásról van szó. Nézegethetsz árajánlati listákat, vagy különböző csomagokat, de csak ezek alapján nehéz lesz megbecsülni, hogy mennyibe kerülne a lakásod felokosítása.

A kalkulációhoz azt is alapul veheted, hogy a legtöbb esetben az intelligens rendszer ára ki szokott jönni az ingatlan árának 2 és 4 százaléka közötti összegből. Átalakításnál a cégek általában fel szokták használni a már meglévő eszközöket és csak bekötik őket a rendszerbe, így nem kell újat vásárolnod mindenből.

Lehetséges vezeték nélküli okos rendszer kiépítése is, ami jóval olcsóbb és gyorsabb egy kész lakás esetében. Nem muszáj átépítéseket és felújításokat végrehajtani a házon, az okosotthon kialakítása enélkül is megoldható.

Ha pontosabb képet szeretnél kapni és komolyan érdeklődsz a lehetőség iránt, akkor néhány adatot megadva ingyenes árajánlatot kaphatsz egy okosotthonokkal foglalkozó cégtől. Az ilyen rendszerekkel foglalkozó oldalakon nagyon részletes leírást találhatsz arról, hogy mi mennyibe kerül, illetve, hogy melyik szolgáltatás mit tartalmaz pontosan.

Az árak nemcsak az eszközökből tevődnek össze, hanem bele kell kalkulálni a telepítés, a programozás és az elektromos bekötések költségeit is. Így körülbelüli értékkel számítva egy garzonlakás intelligenssé tétele megoldható 4-500 000 forintból, míg egy családi ház esetében ez inkább több millió forint lehet. Az árak nyilván a ház méretétől és a telepített eszközök mennyiségétől függnek.

Milyen rendszerek közül választhatok?

Ahogy egyre népszerűbbé válnak az okosotthonok, úgy nő a kínálat is a rendszerek és gyártók között. Ezek a termékek nem minden esetben kompatibilisek egymással, úgyhogy nem árt odafigyelni arra, hogy mi mivel passzol össze. Léteznek olyan platformok is, amik segítségével a legkülönbözőbb eszközök összeköthetőek.

Igaz, hogy ez így olcsóbb megoldás, de ha egy ilyen lehetőség mellett döntenél, akkor is mindenképp ellenőrizd, hogy az eszköz, amit éppen venni készülsz, csatlakoztatható-e a rendszerhez. Emellett léteznek gyártói okosotthon rendszerek is, amikhez saját termékeket szoktak ajánlani.

Ezek komplex, megbízható rendszerek, saját eszközökkel, így árkategóriában drágábbra, de sokkal profibb rendszerre számíts.

Milyen gyártói okosotthon rendszerek léteznek?

 

Bosch

A gyártó neve nem nagyon ismert a hazai okosotthon piacon, pedig Home Connect nevű rendszerük segítségével az összes Bosch márkájú terméked távolról vezérelhetővé és összehangolhatóvá válik. A szolgáltatás nem csak a fűtés- és hűtésrendszerre terjed ki, hanem rengeteg háztartási eszközre is.

A mosógéped, mosogatógéped, kávéfőződ vagy a hűtőszekrényed is beköthető a Bosch rendszerébe. Ha szereted a márka háztartási eszközeit és egyébként is ilyeneket használsz otthon, akkor nagyon jó választás a cég okosotthon rendszere.

Ikea

Az Ikea Okosotthon termékei esetében jó hír, hogy kompatibilisek a fent emlegetett integrátor jellegű okosotthon rendszerekkel (vagyis a Google Home-mal, illetve az Amazon és az Apple rendszerével). A cég termékei nagyon jó minőségűek, különösen az okos konnektorok és a világítástechnikai eszközök.

Ha kedveled a letisztult svéd stílust és szívesen beszereznéd innen a kellékeket az okosotthonhoz akkor bátran vágj bele a projektbe.

LG

Az LG okoseszközeit összefogó ThinQ alkalmazásban az egyik legjobb, hogy bármikor integrálható az Amazon vagy a Google nagyobb rendszerébe. Így, ha később szeretnéd bővíteni okosotthonod, akkor sem ütközöl akadályba. Az LG kínálatában is rengeteg háztartási eszközt megtalálsz a televíziótól kezdve a mosogatógépen át a hűtőszekrényig mindent.

Fibaro

Ők a Z-Wave technológiát használják, ami vezeték nélküli és semmilyen átalakítást nem igényel a beszerelése, így meglepően alacsony költségű.

Ennek a hálózatnak az a lényege, hogy a jelet egy eszköz nem közvetlenül a célba küldi, hanem a legközelebbi készüléknek, ami aztán szintén továbbadja, egészen a célba érésig. Ezzel a módszerrel sokkal biztonságosabb, főleg ha sok okoseszközöd van a lakásodban. Folyamatos a fejlődés a cégnél és nagyon esztétikus termékekkel rukkolnak elő.

weboldalukon részletes leírást olvashatsz a lehetőségeidről, ráadásul magyar szöveg is elérhető ezen a felületen. Egyelőre a rendszerrel való kommunikáció még a Fibaro esetében is csak angol nyelven lehetséges. A cégnek kétféle vezérlőegysége található meg a piacon: a Home Center 2 és Home Center Light.

Ha csak a termékeik érdekelnek, akkor jó hír, hogy a legtöbb esetben a Google, az Amazon és az Apple rendszerével is kompatibilisek ezek az eszközeik.

Zipato

A Zipato egy horvát cég, ami nagyon hasonló módszerrel dolgozik, mint a Fibaro és ők is a Z-Wave technológiát használják. A rendszer központi egysége a Zipabox, amihez összesen 233 kommunikációra képes eszköz csatlakoztatható.

A többi céghez hasonlóan a Zipato is a biztonság, az energiatakarékosság és a kényelem fokozását biztosítja számodra.

Loxone

A Loxone direkt központi okosotthon rendszernek lett tervezve és nagyon praktikus alkalmazását asztali gépen és telefonon is elérheted, ráadásul magyarul.

Elérhető vezetékes és vezeték nélküli változatban is. Előbbiben a Loxone Miniserver, utóbbiban pedig a Miniserver Go áll a rendelkezésedre, sőt a kettőt akár variálhatod is.

A rendszernek olyan különlegességei is vannak, mint hogy aszerint vezérli az árnyékolókat és a hűtést, hogy melyik a gazdaságosabb, de akár üvöltő metálzenét is kombinálhatsz a riasztó jelzésével, ami talán elijeszti az óvatlan betörőket. Több olyan házat is ismerünk, ahol Loxone vezérlés van, csak ajánlani tudjuk őket.

A Loxone termékei nagyon tetszetősek, letisztult dizájnnal rendelkeznek. Érintős, okos villanykapcsolói a páratartalmat is mérik, és nem csak villanykapcsolásra alkalmasak, hanem például árnyékolót, garázskaput, mágneszárat, zene hangerőt is tudsz vele működtetni, akár egyetlen kapcsolóval a helyiségben.

Egy kapcsoló beprogramozható több lámpa kapcsolására, valamint sok lámpa esetén hangulatvilágítási körök is beállíthatók. Ennek köszönhetően igen esztétikus, hogy nem 6-8 darab kapcsoló sorakozik egymás mellett a falon, hanem csak egy. Legújabb fejlesztésük a felületbe integrált rejtett kapcsoló, azaz Touch Surface.

Összefoglalva

Ma már rengeteg cég kínálatából, rengeteg eszköz közül és számtalan lehetőségből választhatsz. Nem csak a fent felsorolt márkáknak vannak okosotthon rendszereik, hiszen a Xiaomi, a Panasonic, a Philips vagy például a Samsung szintén rendkívül minőségi okosmegoldásokkal áll a rendelkezésedre.

Nagyon nehéz jól kiválasztani, hogy mi az, ami megfelel az igényeidnek, főleg ha fogalmad sincs, hogy a jövőben hogyan változik majd a kínálat, vagy hogy te mennyire szeretnéd felfejleszteni az intelligens lakásodat. Ha nem szeretnéd megbánni a választásodat, akkor szánj időt arra, hogy számba veszed a saját igényeidet és arra, hogy átböngészed a cégek kínálatát. Érdemes a cégek szakembereivel is beszélned.

Összességében az okosotthonok rendkívül biztonságos, környezettudatos és nem utolsó sorban kényelmes megoldást jelentnek. Ezek a kiegészítők ma már egyre inkább elérhető áron vannak és nem sorolhatók többé a luxuskategóriába.

Nagyon gondolkozol azon, hogy szeretnél kiépíteni egy ilyen rendszert a lakásodban?

Rengeteg lehetőség és márka közül választhatsz, úgyhogy a probléma inkább csak a bőség zavarából adódhat. Ha körültekintő és nyitott vagy, akkor nem fog csalódás érni, ráadásul izgalmas kaland is lesz a fejlesztés, ha szeretsz az otthonod alakítgatásával bíbelődni.

2022.05.01.

+