MojAndroid
(x) hirdetés

A védtelen balra kanyarodás a legnehezebb feladatnak számít az önvezető rendszerek számára.

Ahogy arról már mi is beszámoltunk, a Teslák esetében elérhetővé vált az „assertive” vezetési mód, amely lehetőséget teremt az autó számára, hogy adott esetben ne álljon meg a STOP táblánál, sokkal kisebb követési távolságot tartson, gyakrabban váltson sávot vagy ne tegyen eleget a jobbra tartási kötelezettségnek – vagyis sokkal vakmerőbben és adott esetben veszélyesebben közlekedjen.

A most következő videóban is egy hasonló manővert láthatunk, amellyel kapcsolatban a Tesla Full Self-Driving (FSD) Beta szoftverét tesztelő sofőr csak annyit tudott mondani, ez volt a „legvakmerőbb” dolog, amit valaha megtapasztalt a kaliforniai cég technológiájának használata közben.

A Tesla Chauffer YouTube-csatorna felvételén az látható, ahogy az FSD Beta rendszernek egy védtelen balra kanyarodást (amikor a kereszteződésben egy olyan útra kanyarodsz rá, ahol a keresztező forgalomnak elsőbbsége van veled szemben) kell teljesítenie, ami az egyik legnehezebb feladatnak számít az önvezető technológiák esetében.

Bár tény, hogy a sofőrt lenyűgözte, ahogy az FSD Beta megoldotta a konkrét helyzetet az adott körülmények között, ám mivel a technológia még távolról sem nevezhető kiforrottnak, így ez az eset még nem jelenti azt, hogy a hasonló szituációkban is ugyanígy fog működni a jövőben. Ne feledjük, ez még egy tesztelés alatt álló, folyamatosan fejlesztett, 2-es szitű önvezető rendszer, amely egy kezdeti lépésnek számít csupán a teljes autonómia elérése felé vezető úton.

Ez a cikkajánló az Alapjárat.hu-val való együttműködésünknek köszönhetően jelent meg.

2022.02.05.

Ezeket már olvastad?

+