MojAndroid

Ezen a héten több apróság között a Google, a Waze, és a Facebook szállított érdekességeket a világnak. Viszont mielőtt ebbe belevágnánk:

Magyar appok

Magyarországon jelenleg senki (vagy szinte senki) nem foglalkozik a magyar alkalmazásfejlesztőkkel. Ha bekerülnek a külföldi médiába, akkor igen. Hogy ezen változtassunk, az Appvasárnapban mostantól minden héten megjelenést biztosítunk néhány magyar alkalmazásnak. Ez nem fizetett dolog, a cél a hazai app szcéna pörgetése. Ha tetszik egy app, telepítsd, adj pozitív értékelést, és használd! Ha nem tetszik, adj visszajelzést a fejlesztőnek, hogy mit érdemes máshogy csinálnia!

Az appok összegyűjtésében csezoli21 felhasználónk segít minket — ha ajánlanál egy jó appot, nála tudod megtenni a csezoli21@gmail.com címen. Ha a formátummal kapcsolatban lenne ötleted, azt kommentben tudod eljuttatni. A reményem az, hogy külön rovatot tudunk növeszteni ebből, de persze akkor is boldog vagyok, ha az Appvasárnapon keresztül tudunk segíteni a hazai fejlesztőknek.

Kezdésnek lássuk a mai magyar listát — tudod, katt, telepít, visszajelez, tudod mit kell tenned!

Traffi Hunter
Traffi Hunter
Developer: ooono A/S
Price: Free
The app was not found in the store. :-(

Most pedig lássuk, mi történt a nagyvilágban!

Hírek a 6006,13 háza tájáról

 • A Google publikálta a Google Security Rewards program 2015-ös számait. Ez az a program, amelynek keretében a Google szolgáltatásaiban, szoftvereiben talált hibákért, sebezhetőségekért a cég pénzt ajánl fel — érdemes túrni tehát! Nekünk Androidosoknak pedig azért fontos 2015, mert ez volt az első év, amikor Android sebezhetőségekért és problémákért is fizettek.Ami nekem megugrotta az ingerküszöbömet:
  • több, mint 200.000 dollárt fizettek ki Android sebezhetőségekért;
  • ebből a legnagyobb egyösszegű kifizetés 37.500 dollár volt — sajnos nem derül ki, hogy melyik konkrét hibáért.

  És még egy érdekesség: emlékezhettek, hogy tavaly egy teljes percig, és teljes 12 dollárért megvásárolta a Google.com domaint egy “kutató” (ahogy a Google hívja a szemfüles diákot). Most közzétették, hogy mennyiért vásárolták vissza, és a történet tipikusan Google: eredetileg 6006,13 dollárt fizettek érte (leetspeak Google, ugyebár), de amikor meghallották, hogy a fiatalember jótékony célra fordítja az összeget, végül megduplázták. Cukiság!

 • Farewell, My Tracks: a Google április 30-án beszántja (vagyis leszedi a Play Store-ból, szép magyar szóval: deprekálja) a My Tracks appot, ezt a faék egyszerűségű, de pont ettől zseniális GPS követő alkalmazást. Alternatívát lényegében nem ajánlanak: használj Google Fit-et (nem pont arra való), vagy valami harmadik féltől származó sport trackert, pl. Endomondo, Strava, stb. — amik bizonyos esetekben szintén nem arra valók. Én pl. legutúbb a SAIL Amsterdam-on megtett motorcsónak-utunkat vettem fel vele:

  Namost: itt nem lépkedtem (hanem ültem egy motorcsónakban), se nem sportoltam (hanem ültem egy motorcsónakban). Szóval ezeket a felvett utakat mostantól bukjuk. Kár.

 • Gondolom rengeteg olvasónk hajt Tesla típusú gépkocsit. Nekik lehet fontos a hír, hogy hamarosan a Tesla középkonzolján található 17″-os kijelzőre tükrözheti az Android készüléke kijelzőjét. Hands-on teszt jöhet!

Facebook Reactions – arcom amikor

Mark Zuckerberg a héten tett közzé egy videót a Facebook új, felokosított “Like” alternatívájáról. Az ikonikus Like gomb (vagy gombikus Like ikon?) helyett a Facebooktól megszokott, vizuálisan szennyező kis animált bigyókkal (ikon? gomb?) jelezhetjük, hogy tetszik nekünk egy poszt, esetleg, hogy egyenesen szivecskézzük, vagy rotfl-kodunk rajta, és így tovább.

facebookreact

Jaj.

Új Waze

Ahányszor szóba kerül a Waze, akár eme hasábokon, akár a podcastban, sose hagyjuk ki hogy (érdemei elismerése mellett) savazzuk egy kicsit a dedós dizájnja miatt. Nos, mondhatnám, hogy ennek hamarosan vége: az Androidpolice tippje szerint hamarosan jön a 4.0-s verzió, teljesen újratervezett ui-val:

Szóval mondhatnám, de nem mondom: a karácsonyfa jellegű ikonerdő a videó szerint marad, és ezzel az ovis összkép is. De azért az öklömbe harapok és kijelentem:

jobb lett.

Waze ügyben egyébként a hét nagy híre az (beszéltünk róla az eheti Androidportál Podcast adásban is), hogy megnyitják a Transport SDK-jukat, vagyis ha neked van egy mondjuk egy progresszíven gondolkodó taxicéged saját alkalmazással, vagy valami hasonló (jajjaj, rázom a pofonfát ilyen eretnekséggel), akkor a Waze ingetráció segítségével könnyebben elkerülheted a dugeszokat. Mint pl. tette ezt a Lyft. Itt is lenne az ideje betiltani őket, vagy legalább törvényileg szabályozni a Waze SDK-ját, micsoda dolog ilyen jogosulatlan előnyhöz jutni csak úgy

És a többiek

 • Frissült a SwiftKey, és megérkeznek bele végre az Android 6.0.1 emojik. Emlékeztek még erre a kommunikációs bravúrra (ha máshonnan nem, innen), ugye?

  Na, azok.

 • Frissült a Google Calendar app, mégpedig egy hasznos dologgal: az mostantól elérhető “okos javaslatok” által sokkal egyszerűbb lesz új eseményt hozzáadni a naptárhoz.

 • Frissül (folyamatosan jön az OTA, de innen letöltheted az apk-t) a Google Hangouts app is. Két nagyon hasznos újdonságot kapunk: egyrészt rögtön a notifikációs sávból válaszolhatunk a bejövő IM-ekre (ember a holdon, mi?), másrészt kedvenc Hangoutjainkat végre kipakolhatjuk shortcutként egy indítóképernyőre. Ja, és még egy fontos dolog: a “/shruggie” gyorsparancs begépelésével küldhetünk egyszerűen, nos, shruggie-t. Ha nem lenne meg, a shruggie egyébként ez a kis tökfilkó: ¯\_(ツ)_/¯

 • Genius: hasznos kis app, ami (akár automatikusan is) felismeri, hogy épp mit hallgatsz a telefonodon (szimpla médialejátszó-integráció, vagy hangfelismerés révén), és egyből kipakolja a dalszöveget hozzá. Hiánypótló!

 • Úgy tűnik, nem csak a Pushbulletnek kerül pénzbe egy Pushbullet-szerű szolgáltatás futtatása: a korábban ingyenes alternatíva, a Join is fizetős lett, 3,5 Eurót kell perkálnod az összes funkció eléréséhez.

 • Video podcast funkciókkal bővült a Spotify Music app.

 • Minimális Material design ráncfelvarrást kapott az IMDb app.

 • A Sundance filmfesztivál saját VR alkalmazást pakolt ki a Play Store-ba. Most már csak csontkeretes VR szemüvegeket kezdjen el valaki gyártani, hogy a célközönség használat közben is kellően kult maradjon!

 • Hamarosan érkezik a Reddit hivatalos Android alkalmazása! A jelenleg béta állapotú alkalmazásról az XDA-Developers oldal közölt részletes screenwalkot.

 • Épphogy kiadták, és már itt van a Remix OS első frissítése.


Ennyi fért bele erre a hétre, kimaradt híreket, érdekességeket nyugodtan toljatok kommentben (köszi), vagy a Google+-on. Egyébként pedig tudjátok: katt bármire onnan fentről! ⬈ ⬈

2016.01.31.
 • A My Tracks a Reader mellett a Google egyik legjobb szolgáltatása volt, így – a tapasztalatokból kiindulva – számolni kellett vele, hogy bezárják. Béna.
  A kezdetektől ezzel mérjük a meccsremenős vidéki túráinkat, a közösségi kocsikázásoknál remekül jön a benzinelszámolásban, és a külföldi körutaknál a fotók térképre illesztésében is segített, hogy végigjárhassuk újra a korábbi útvonalakat.
  Baromira fog hiányozni, és hirtelen nem is látok olyan appot, ami képes lenne pótolni: térkép, gyorsadatok (sebesség, mozgásban töltött idő, stb), exportálhatóság, kényelmes integráció a Mapshoz, rendes archívum az appban, stb. Az ajánlott GPS Logger például sokat tudónak tűnik, de éppenséggel térképnézet nincs benne, a többi pedig kimondottan sporttracker, autókázáshoz, hajózáshoz, egyéb rögzítendő útvonalhoz nem ideális.
  Szóval ha belefuttok valamiféle olyan alkalmazásba, ami inkább My Tracks és inkább nem sporttracker, akkor mindenképp vezető anyagban számoljatok be róla.

 • Pingback: Appvasárnap - Magyar Android Portál()

+