MojAndroid
(x) hirdetés

Brutális héten vagyunk túl app szempontból! Még kb. 2 ilyen hét, aztán lecsendesedik minden… addig mindenesetre az androidportal.hu stábja (na jó: én) ismét végigtúrja a Play Store-t és a nagybetűs Ipar főbb híreit és összefoglalja, hogy neked, kedves olvasó, ne kelljen. Úgy alakult, hogy ezen a héten valahogy a fotózás került a figyelmem középpontjába, ami nem is baj, mert játszani nem volt sok időm ennyi hír mellett!

A Google válasza az Apple Live Photos-ra

Van ez a csodafeature az új iPhone-okon (6S és 6S Plus), hogy fotózáskor a telefon igazából nem fotót, hanem egy másfél másodperces kis videót vesz fel, hanggal — gondolj a Harry Potter-féle varázsújságokra meg képekre, és kb. meg is vagy, J. K. Rowling most verheti a fejét a falba, hogy nem védette le az ötletet. (Mellékszál: vicces tünete egyébként hogy az Apple mennyire nem webes cég: ha rákeresel az Apple Live Photos-ra, az első találat a Verge, nem a megfelelő termékoldal. )

Nos, a Google ezt a technikát épp skippelte, viszont a héten bedobták a Play Store-ba a saját elgondolásukat arról, hogy merre megy a fotózás: a Google Cardboard Camera segítségével VR fotókat készíthetsz, ha akarod, hanggal. Egyszerűen körbeforgatod a telefonod, elkészül a Photosphe oppárdon Views szerű kép, és már nézheted is vissza a Cardboard-odban, sztereoszkopikus, vagyis fake 3D módban. Úgy tűnik a Google eléggé ráfeküdt erre a VR vonalra, és azt kell mondjam jól tették!

Ha már Google és ha már fotók, frissült a Google Photos. Azt nem tudom, hogy mikor került bele a “kényelmes nézet” a napi, havi, évi nézetek mellé — szerintem már korábban. Ami most új, az a helytakarékos funkció (régebbi fotókat törlésre ajánl az app), illetve úgy hírlik, hogy egyes felhasználók létre tudnak hozni egy kis Google Photos parancsikont a Camera appban. Mit mondjak erre: én nem. De ettől még szeretem a Google Photos-t.

Frissült a Google Camera app is, és azt kell mondjam, hogy igencsak előnyére. Egyrészt sokkal gyorsabban indul (nálam, Nexus 5-ön). Másrészt az új ui-ban sokkal könnyebben, egy egyszerű swipeolással tudunk váltani fotó és videó üzemmód között: jobbra swipe — videó, balra swipe — fotó. Végre eggyel több esélyem van gyorsan elkapni a gyerekek soha vissza nem térő cukiságait! (Üröm az örömben azoknak, akik nem Nexus eszközt használnak, mármint üzöm azon felül hogy nem Nexus eszközt használnak, szóval az új verzió csak Nexus eszközöket támogat. Bocs.)

500px

Mindenekelőtt, ha nem ismernéd: az 500px egy fotómegosztó site, talán mondhatjuk, hogy a fotómegosztók Bentley-e. Gyönyörű fotók vannak fent, nagyjából vakon beleválaszthatsz bármibe és szép lesz. Ennek köszönhetően nem csak arra jó, hogy fotót vásárolj ott, hanem az API-jukon keresztül egy sor külső szolgáltatásban 500px fotót látsz. Nekem pl. a notebookomon a Google Chrome új/üres tabokat a Momentum Dashboard nevű extension kezeli, ami minden üres tabra kipakol egy gyönyörű fotót — minden nap újat.

Nos, az 500px Android alkalmazása frissült a héten — egészen pontosan az alapokról újraírták. Szép lett, Material lett, animált lett, tabletre szerintem kötelező, azokra a pillanatokra, amikor csak valami szépre vágyik a szemed.

Kapcsolódó hír, hogy ezzel egyidejűleg sajnos Chainfire (igen, a SuperSU-s Chainfire) összeakasztotta a bajszát az 500px csapattal. Chainfire ugyanazt csinálta meg Androidra, mint a fent említett Chrome extension desktopra: az 500 Firepaper névre hallgató alkalmazása (hú de rég volt, hogy írtam róla!) a telefonod hátterét cserélgeti az 500px-ről vett fotók segítségével. (Teljesen legálisan, teszem hozzá.) A probléma csak az, hogy az 500px, annak ellenére hogy a Pro verzió bevételének felét megkapják, a jelek szerint felrúgták a megállapodásukat, és 7 nap helyett csak 1 napig hagyják beállítani a fotókat, ráadásul visszakerültek a korábban kiszedett vízjelek… apró részletek talán, de akkor is: történt egy megállapodás, az 500px a jelek szerint kihátrált belőle, amire válaszul Chainfire kiszedte a fizetős opciókat az appból, nem fizet többé az 500px-nek sem, nekünk pedig maradt a free verzió. Az se rossz persze, de anélkül hogy állást foglalnánk Chainfire vagy az 500px csapat mellett kijelenthetjük, hogy a világ egy icipicit szürkébb hely lett.

Heti Google

A Google megint nem pihent, a fotós appokon kívül is történt/történik egy csomó minden.

Ezek a Google szerint 2015 legjobb alkalmazásai. Szerintem nem. Szerinted?…

Nem mehetünk el a tény mellett, hogy Magyarországon ma jött a Mikulás, alias Télapó. (Belegondoltatok már, hogy vajon miért lett Télapó a Mikulásból? Triviális, de érdekes a válasz.) Mikulást pedig mi mással üdvözölhetnénk, mint a Google Santa Trackerrel, ami most frissült egyet. (Ideát egyébként — említettem már — múlt vasárnap érkezett Sinterklaas, Spanyolországból, gőzhajón azaz pakjesboot-on, Zwarte Piet-ek és a lova, Amerigo társaságában. (Igen, a ló ott héderezik a hajón.) Amit nem említettem: a holland gyerekeknek december 5 az, ami nekünk december 24, ekkor van a nagy ajándékozás. Cserébe a Sinterklaas érkezése óta kb. minden nap pakol valami apróságot a kitett csizmákba, Amerigo meg megeszi a gyerekek által a csizmákba helyezett répát. Közszolgálati perceinket olvastátok.)

Most hogy az Androidban minden probléma meg van oldva a biztonságtól a lassú titkosításon át az akkuhasználatig, a jövő heti, már-már hagyományosnak tekinthető havi Android patch részeként új emoji csomag érkezik a Nexus eszközökre. Bizony, a Google Android vezetőjének közleménye szerint az unikornis elhagyta a fészert, ebből pedig a beavatottak nyilván értenek mindent… Kétségtelen, hogy egy kis fiatalos PR sosem árt, de nem lehetett volna normálisabban bejelenteni? Lockheimer vajon értette, hogy mit ír? Hirtelen nem is tudom, hogy a sok észbe ötlő Monty Python jelenetből melyik a legrelevánsabb. Talán a RAF Banter Sketch:

Mit is mondhatnék:

emoji

(Az alternatíva természetesen a Szabadkőműves jelenet. És igen, nekem mindenről beugrik egy Monty Python jelenet. És igen, kéne csinálni egy weboldalt reactionmontypythonsketches.com névvel.)

Az új szett érkezésével együtt sajnos búcsút kell mondanunk minden idők legcukibb emoji-jának, a “Person Raising Both Hands in Celebration” (leénykori nevén: “:raised_hands:”) Androidos megvalósításának:

cheering blob

Ez lesz helyette:

cheeringnew

Ne már!

Múlt héten Petra ment élesbe Street View-ban, ezen a héten a Machu Picchu és a Manitoba tartománybeli Churchill. Előbbi szép és az emberiség egyik fontos emléke, utóbbi szép, és jegesmedvék laknak arra — a jegesmedvék pedig lassan már csak az emberiség egyik fontos emléke lesznek. Szintén utóbbi csak egy a sok Google COP 21 konferenciával kapcsolatos együttműködése közül, amelynek keretében különböző környezetvédelmi szervezetekkel összefogva megpróbálják az emberiségnek a Street View segítségével megmutatni a klímaváltozás hatásait, hogy hogy vágjuk gajra a Földünket. (A COP 21 az a bizonyos holnap kezdődő párizsi klímakonferencia, amitől jelenleg a szíriai terrorizmus megoldását is várják valamiért.)

A Google a héten egy rövid időre (vélhetően véletlenül) kipakolta a Play Store-ba a Google Phone és a Google Contacts appokat — két olyan appot, ami eddig az oprendszer szerves része volt. Ha vágynál az új verziókra, az APK-t innen tudod letölteni: Phone, Contacts. Vagy csak várj, nyilván ha egyszer kikerült véletlenül, egyszer majd kikerül szándékosan is.

A Play Store mostantól támogatja a kevert fizetési módokat. Vagyis ha neked van X Forintod valami ajándékkártyából, de X+k össze kéne az alkalmazásodra, mostantól k-t hozzácsaphatod a Wallet-ben regisztrált fizetési mód segítségével.

Továbbá egy Reddit thread szerint (úristen, már Reddit threadeket használunk sauce-nak?!) ha azt mondod a Google Now-nak, hogy “Show me my text messages”, felolvassa az üzeneteidet. Hmm, nálam ez csak odáig működött hogy kilistázta őket (ami jó dolog egyébként), lehet hogy kell még valami a felolvasáshoz, vagy az csak egy korlátozott teszt… Mindenesetre mostanában azt találom, hogy elkezdtem többet beszélni a telefonomhoz. Kezeket fel aki, hozzám hasonlóan, “please”-zel fejezi meg az “OK Google”-val kezdődő hangparancsokat és aztán reflexből megköszöni a telefonnak!

A Wall Street Journal belsős infója szerint (paywallt nem linkelek, úgyhogy itt egy másodközlés) a YouTube le akar szerződni a nagy filmstúdiókkal, hogy streamelve is lehessen nézni az egész estés filmeket rajtuk keresztül. Ha összejön, a YouTube Red előfizetők ezt is megkaphatják a havi 10 dolláros előfizetési díjban, ami nem rossz!

A minap szóltunk mi is a Google “app streaming” megoldásáról, ami az app store-ok alapvetően rossz kereshetőségén hivatott segíteni. Most úgy tűnik, hogy a megoldás részeként lényegében 60 másodperces próbaverziókat kapunk majd az egyes alkalmazásokból, az AdMob hálózat fog nekünk kiszolgálni. A próbaverziók spéci apk-k lesznek egyébként, amit a fejlesztők külön tölthetnek majd fel, és virtuális gépeken futnak majd a Google hálózatában. Ötletes, és nagyon hasznos megoldás, továbbra is nagyon várom, hogy felpörgesse kicsit az app ökoszisztéma állóvizét.

Új Beta verziója van az Androidos Chrome böngészőnek. Érdekessége az az új technológia, ami érzékeli a telefonunk rendelkezésére álló sávszélességet, és annak függvényében “butítja le” a megjelenített oldalakat — extrém esetben csak a szöveget megjelenítve, a képeket pedig ignorálva. Ezen kívül a Cherome-on keresztül kapott push notifikációkhoz mostantól kaphatunk spéci gombokat is, amivel az adott notifikációhoz releváns akciók indíthatók, pl. ez:

Screen Shot 2015-12-03 at 12.37.52 PM

Mega!

A hét trollja: WhatsApp

A hét genyóságát kicsiny Android világunkban a WhatsApp követte el azzal, hogy direkt nem alakítják linkké a rivális Telegram linkjeit. így néz ki a dolog:

nexus2cee_Screen-Shot-2015-11-30-at-19.01.41-668x535

Én csak annyit mondok, hogy az ilyen csodálatos hozzáállás miatt tart ott a tech ipar ahol tart. (A WhatsApp meg ugye foglalkozhatna inkább a saját alkalmazásának biztonságával, mint azzal, hogy másokkal trollkodik.)

Mi történt még a neten?

  • Az Adobe Play Store-ba pakolta az Adobe Premiere Clip nevű appot. Segítségével könnyen és gyorsan kreálhatunk kis videókat soundtrackkel, photo motion (lassú zoom) effekttel, és hasonlókkal. Amennyire látom, kb. azt tudod vele kézzel csinálni, amit a Google Photos időről időre megcsinál neked automatikusan.
  • Ja, és fent van az Adobe Illustrator Draw is, amivel vektoros képeket rajzolhatunk — a telefonunkon. Vektorost!
  • Ha neked se tetszett, ahogy a PushBullet az új Pro előfizetést bejelentette, és nem annyira fontos a notification tükrözés, mint pl. az SMS küldés, érdemes lehet ránézned a Join nevű, egyelőre béta appra. Ja, és ha nem használsz iOS-t, mert azt a Join nem támogatja.
  • Snap: Android widgetek az lehúzható értesítések között.
  • Frissült a Disney-féle Star Wars VR app, pontosabban aktiválódott az ígért VR mód. Míg múlt héten csak a csillagos eget láttam, most pont az ellenkezőjét, a kötelezően elfogadandó Disney Terms & Conditions, a Star Wars ID létrehozás, és még ki tudja milyen jogcímen jobbra-balra klikkelés, frissítés, letöltés és nem tudom mik erdejében egy ponton majdnem elvesztem. A hosszas várakozás végül meghozta gyümölcsét, és két részletben kb. 3 másodpercnyi footage-ot láttam a Milennium Falconról. Juhú! Hogy ne csak a negatívumokat emeljem ki: a film ennél csak jobb lehet.
  • Frissült a Yahoo Messenger. Az Androidportál álláspontja: umm, nope. Kifejtem: ki használ még Yahoo Messengert? És aki igen, az vajon nem elérhető Hangoutson, vagy a ubiquitous Facebook Messengeren? Szóval köszi, nem kell a telefonomra a hetedik chat app.
  • A HTC HD2 nem akar meghalni, nagyjából kijelenthetjük, hogy ez az ultimate Android referenciakészülék. Igen, megkapta a Marshmallow portját. CM13 alapokon, és hát több dolog bugzik benne mint nem, de akkor is, HD2 Marshmallow, mennyire metál már!
  • Megérkezett a BlueStacks 2, amivel Windowson multitaskolva futtathatsz Android appokat.
  • A legújabb Android fanboy: Steve Ballmer. A Microsoft ex CEO-ja, a cég jelenlegi legnagyobb részvényese (igen, én is meglepődtem) az éves összeröffenésén röffent fel mondván: a Windows Phone jelenlegi app modellje hibás, a többiekhez képest iszonyatos nagy lemaradásból csak úgy tudnak ledolgozni, ha a Windows Phone futtatni tudja az Android appokat. Ballmer továbbá azt is szeretné megtudni, hogy a Microsoft pontosan mennyit keres a Nokiától vásárolt hardver üzletággal. Mondjuk én is akarnám tudni, ha én lennék a legnagyobb részvényes. (Mondjuk ha nekem is 15 milliárd dollárom lenne, lehet hogy inkább a hajómon süttetném a löttyedt hasamat ahelyett, hogy Washington állam időjárását élvezném…)
  • Jó kis Androidos telefon a Xiaomi Mi 4, igaz? Nos, mostantól Windows 10-et is futtat. (Ami meg, mint fent láthattuk, egyszer majd futtat Android appokat.)
  • Ja, és képzeljétek: Hollandiában az ING ügyfelek már tudnak NFC-s mobillal fizetni. Kipróbáltam, marha gyorsan költhetek az ING-emről gatyára (főleg 25 Euró alatt), azóta elő se vettem a kártyámat. Mindeközben elindult egy teszt is, amelynek keretében 200 utas mobillal csekkolhat be a holland villamos- és vasúti közlekedésben.

Ennyi fért bele erre a hétre, kommentelj, beszélgess a Google+-on! Mi pedig hamarosan podcastolunk újra, hogy hallgathass is.

 

(x) hirdetés
2015.12.06.

+