MojAndroid
(x) hirdetés

Lenovo-Medion  Akinek a MEDION mint márkanév nem mond semmit azoknak egy pár szóban összefoglalnám, hogy mit is érdemes róla tudni és azt is, hogy miért. A MEDION AG (alapítva 1983) eredetileg egy német tulajdonú és székhelyű cég volt amely főként PC-ket és Notebookokat  tervezett és készített. Mostanra a cég nemzetközivé vált köszönhetően annak, hogy 2011-ben a Lenovo bevásárolta magát a cégbe így most a Lenovo 87,54 %-os részesedéssel bír. És akkor el is jutottunk oda, hogy miért is jó ez nekünk. A Lenovo közreműködésének köszönhetően minőségi de mégis megfizethető eszközökhöz juthatunk és nem csak a tabletek területén. A különböző készülékeket, eszközöket a MEDION Webshopjából illetve az ALDI üzletekben lehet megvásárolni. Most, hogy tudjuk mivel állunk szemben térjünk is rá a lényegre.

A tablet fő paraméterei:

  • Méret: 263 x 174 x 8,5
  • Tömeg: 580g
  • Kijelző: 10.1″ Full-HD IPS (1920×1200), 16:10 képarány, 224 ppi
  • Processzor:  ARM Cortex-A9 NEON (Rockchip RK3188), Quad-Core Processzor, 1.6 GHz
  • Grafikus Chip: Mali-400 MP4, Quad-Core Processzor, 600 MHz
  • Memória: 16GB
  • RAM: 2GB DDR3
  • Kamera: 5MP (4:3) hátul, 720p video, autofókusz, 1.9MP (4:3) elöl, 480p video
  • Hang: előre néző sztereó hangszórók
  • WiFi: 802.11b/g/n
  • Bluetooth: 4.0
  • GPS: van
  • HDMI: van
  • Infraport: van
  • Micro SD: van, 128 GB-ig támogatott
  • Akku: 9000 mAh Li-polymer

   A technikai paramétereket áttekintve láthatjuk, hogy egy egész jó felszereltségű készülékkel van dolgunk amit a 199 Eurós ár (közel 60.000 Ft) még vonzóbbá tesz. A konkurens gyártók hasonló árú készülékei lényegesen szerényebb felszereltségűek. Biztosan vannak olyanok akik a teszt olvasását az ARM Cortex-A9 résznél abbahagyták de lehet, hogy már a címben szereplő MEDION szónál. Be kell, hogy valljam, megértem őket! Az eddigi alsó és középkategóriás tabletek területén szerzett tapasztalatom alapján félve vettem kezembe ezt a készüléket is. Lássuk, hogy a félelmem jogos volt-e.

Bevezetés

   A készülék egy matt fekete elegáns dobozban érkezett hozzám egy mikrofonos In-Ear fülhallgató és egy OTG kábel kíséretében. Asztali tartó sajnos nem volt hozzá a dobozban. A kicsomagolás után rögtön két dolog tűnt fel. Az egyik, hogy szebb mint vártam a másik, hogy nagyon hideg :) A készülék unibody alumínium borítást kapott ami nagyon szépen van összeszerelve és ezáltam prémium hatást kölcsönöz a tabletnek. Az összes kezelő gomb és csatlakozó a jobb oldalon található ami nekem személy szerint kényelmes így. A sztereó hangszórók (amik egyébként szépen tisztán szólnak) a tablet előlapjára kerültek. Az előlapi kamera fölé illetve attól egy kicsit balra eltolva került egy mikrofon ami nekem egy kicsit furán néz ki de ha valaki nem érzékeny az ilyen dolgokra szerintem észre sem veszi. A hátlapon csak a hátlapi kamera található a bal fölső sarokban.

   A képernyőt egy szokásos védőfólia takarta amit a használat előtt eltávolítottam. Na itt jött egy nagy fekete pont a gyártónak! A fólia ugyanis annyira erősen ragadt a kijelzőre, hogy elgondolkoztam, mi van ha ez nem is egy egyszerű védőfólia hanem A védőfőlia. Aztán megnyugtattam magamat, hogy akkor nem lenne buborék alatta meg a leszedés segítő fülecske is felesleges lenne rajta. Néhány perc bénázás után lennt volt a fólia. A készülék bekapcsolásakor jött a második fekete pont ugyanis az akkumulátor teljesen le volt merülve. Mivel ez egy 9000 mAh-s akku ezért a töltési idő nem rövid (6-7 óra).

Működés

  Végre eljutottam a készülék bekapcsolásáig! A boot idő elég gyors volt még az alapvető beállításokkal együtt is gyorsan ment. A kezdő képernyő megjelenésénél jött az első piros pont! A Full-HD IPS kijelzőnek nagyon szép képe van. A színek is és a fényerő is rendben vannak. Sajnos a fényerőt nem automata szenzor állítgatja hanem nekünk kell a megfelelő értéket kiválasztani. Én személy szerint a minimumra lehúzva használtam mert úgy volt a legkényelmesebb.

  A rendszer gyakorlatilag egy Stock Android 4.4.2 KitKat amit a gyártó azért telepakolt a saját szokásos alkalmazásaival. Kapunk Office csomagot file kezelőt különböző zene és videó lejátszó szoftvereket stb. Na itt jön egy nagy dicséret! Az összes (nem Stock Android) alkalmazást egyszerűen root nélkül el tudjuk távolítani! Én személy szerint így tettem és mindenből a már jól megszokott Appokat tettem fel beleértve a Launchert is. A rendelkezésre álló tárhely (a gyári alkalmazásokkal) valamivel több mint 12 GB.

  A rendszer működése stabil a képernyők közötti váltás és görgetés folyamatos. Néhány programban (pl: Google Kiosk, Google Play) időnkét lehet érezni egy kis akadást de ez sajnos más készülékekre is igaz. Böngészés közben az oldalak gyorsan betöltődnek és aztán a görgetés itt is folyamatos. A játékok terén is jól szerepelt a Rockchip. Többek között a Real Racing 3, Need for Speed Most Wanted, Asphalt 8, Dead Trigger 2, Angry Birds Transformers, Angry Birds GO  játékokat próbáltam. Egyedül a Real Racing 3-nál vettem észre, hogy a grafika kicsit gyengébb mint más készülékeken de a játékélményen nem rontott jól lehetett irányítani. Az Angry Birds Transformers viszont játszhatatlan volt annyira szaggatot. Gondolom nincs optimalzálva az ARM SoC-ra. A Full-HD filmeket szépen játszotta le a tablet nem tapasztaltam akadozást illetve kép,-hang elcsúszást még felirat megjelenítése mellett sem. Sajnos mini HDMI kábel hiányában nem tudtam a TV-re rádugni és ezt a funkciót kipróbálni. Akiket inkább a számok győznek meg mint a szubjektív vélemények azoknak lefuttattam egy AnTuTu tesztet aminek az eredménye 24576 lett. Én személy szerint szeretem megnézni ezeket az összehasonlító teszteket de végül úgyis a személyes tapasztalat után döntök egy készülék vásárlása mellett.

AnTuTu: 24576
AnTuTu: 24576

  A készülék kamerái sajnos elég gyenge minőségű képeket készítenek és ez igaz a videó felvételre is. A képek elég zajosak csak nappali fénynél javul a minőség elfogadhatóra. Én személy szerint feleslegesnek tartom a tabletekben a hátsó kamerákat inkább az előlapi kamerákat kellene javítani úgy, hogy alkalmas legyen egy videótelefonálásra.

  A GPS lakáson belül ablak közelében csak nagyon lassan talál jelet de szabadtéren szerencsére elég gyors így hasznáhatjuk offline navigációra fényképek geotaggelésére vagy mondjuk egy mobillal WiFi-n keresztül összekötve akár online navigációra is.

  Az OTG csatlakozás Pendriveokkal, telefonnal és olyan HDD-vel aminek van külső áramforrása rendben működött de sajnos az én régi Western Digital My Passportomat nem tudta meghajtani. Az interneten rákeresve találtam olyan beszámolókat  ahol gond nélkül működik hordozható HDD-vel. A fülhallgató egy elég érdekes darab. A tablethez csatlakoztatva mondhatni jól szól viszont egy kicsivel több basszus azért jó lenne. A telefonomhoz (N5) csatlakoztatva viszont pont fordított a helyzet, elég rendes mélyet ad itt viszont a magas hangokat kellett előhoznom az equalizer segítségével.

kr
Az equalizer használata erősen ajánlott.

  Véleményem szerint az akkuidő is egészen rendben van. Az első feltöltés után 9 óra képernyő használat után kellett a töltőre dugnom. Ebben volt internetezés, kevés játék, rengeteg telepítés, tesztprogramok stb. A további töltések alkalmával ez az idő gondondolom, hogy még valamennyit növekedi fog. A tablet üresjáratban gyakorlatilag nem fogyaszt semmit.

Összegzés

  Összességében a Lenovo egy kellemes jól használható készüléket rakott össze ami egy átlag felhasználó igényeit maximálisan kielégíti. A többfelhasználós módnak köszönhetően egy közös családi tabletnek is igen jól használható. Az internetezés, könyvolvasás mellett még a játékok is meglepően jól futnak rajta így optimális választás lehet egy olyan személynek vagy családnak aki használható és megfizethető tabletet keres. Bátran kijelenthetem, hogy a Samsung hasonló készülékei amiket ebben a kategóriában sorakoztat fel nem nyújtják ezt a teljesítményt. Természetesen a Lifetab S10333 nem tud versenyre kelni egy Nexus 9 tablettel de egy Samsung Galaxy Tab 4 10.1-et biztos állva hagy. Aki érzékeny a kisebb akadásokra és tablettel szeretne fotózni, videózni annak sajnos mélyebben kell a zsebébe nyúlnia.

 A Lifetab S10333-ra a MEDON 3 év garanciát vállal ami azt hiszem, hogy kimagasló nem csak a középkategóriát tekintve!

A MEDION számomra bebizonyította, hogy lehet egy középkategóriás ARM SoC-os tablet is jó vétel!

(x) hirdetés
2015.01.27.

+