MojAndroid
(x) hirdetés

Goedmiddag! Elnézéseteket kérem a kéthetes hiátusért, volt némi költöznivalóm. De az Appvasárnap nem múlik el, és nyelvet se fogok váltani, illetve hát eddig is sokan nyígtak hogy túl sok angol kifejezést használok, nos ez ezután is így lesz, mint ahogy az ipar nyelve se változott magyarra 2 hét alatt. És nem váltok pl. hollandra.

A két hét alatt annyi minden történt, hogy attól tartok szelektálni leszek kénytelen, de majd meglátjuk.

  • Mindenekelőtt, mert magyar vonatkozású: elindult Budapesten az Uber. A taxis cincinátus persze már zúgolódik, meglátjuk mi lesz a törvényi háttérrel… Ideát Amszterdamban ugyanez van egyébként, konkrétan akár 60 ezer euróra is bírságolhatnak egy-egy Uber sofőrt (nyilván ez már az előre megfontolt szándékkal, aljas indokból elkövetett, visszaeső Uber szolgáltatásnyújtás esetén érvényes), viszont az Uber jelenlegi álláspontja az, hogy amíg a jogi helyzet nem tisztázódik, addig ők vállalják a büntetéseket, ami elég bátor dolog.
  • Aztán még egy magyar: itt is emlegettük, de legfőképpen a világot bejárta a Ready Contact List. Jövő kedden, vagyis november 18-án velük beszélgetünk egy gruppen Hangouts keretében. RSVP-zni itt tudsz.

Aztán: Google

  • A Google úgy viselkedik, mintha a Lollipopot igazából egy hónappal később akarták volna kihozni, legalábbis a saját alkalmazásaik frissítéseit, meg az új bejelentéseket tekintve. Nyilván szerepet játszik ebben az, hogy a héten kezdődött el igazából a Nexus eszközök OTA frissítése (image-ek innen tölthetők le, aki nem bír várni), de akkor is: rég volt ekkora app eső, pláne materiál!
  • Itt van a Google Fit, bár Endomondo userként egyelőre csak kívülről szemlélem ezeket az eseményeket… lehet hogy át kéne migrálni Stravára?
  • Befrissítették a Play Books appot is, a dizájnon felül kapott egy ilyen gyorslapozó módot, ami egészen hasznos, lassan eljutunk oda, hogy ilyen pörgetős rajzfilmet is tudunk majd Google Books-szal csinálni – tiszta haszon!
  • Befrissült a Google Calendar – a reviewerek annyira nem szeretik azt az “elpazarolt” sávot az új material designban, nekem viszont tetszik, hogy amikor van rendes Location kitöltve, akkor pl. oda beteszi a térképet. És amekkora képernyőkön mostanában nézzük ezeket a dolgokat, lassan el kell mozdulni erről a “csak info” véleményről, elfér ott más is!
  • És ha már térkép, itt a materiális Google Maps is. Sajnos lassabb, mint az előző verzió, de ez is szép lett, a fene vigye el.
  • Frissült a Google kereső app is. Nem most materiálosodott, viszont: mostantól appokban is tudsz “OK Google” beszélgetős módszerrel keresni. Btw. fejlesztőknek is relatíve egyszerű ezt beépíteni, itt van hogy kell.
  • Kijött továbbá egy egészen egyszerű, de tulajdonképpen jól kinéző Messenger app Androidra, szintén courtesy of Google. Annyira minimál (csak SMS és MMS), hogy elgondolkodik az ember, hogy vajon mi lesz az első upgrade: cloud sync, vagy valami hasonló?…
  • Befrissült a Google Keep is, ami nálam mára a default note app lett, bármennyire is küzdöttem ellene. Egyszerűségében tökéletes, és ezen a material se változtat.
  • És ha már dizájn, meg material: nézd/hallgasd meg Matias Duarte-t, ahogy dizájnról beszélget Joshua Topolsky-val.

Frissült/új/érdekes

  • A Dots készítője (a meglepő nevű Playdots, Inc.) kijött a népszerű játék továbbgondolásával, a TwoDots-szal. Még csak most tettem fel, úgyhogy nagy véleményt nem tudok mondani, de elsőre az látszik, hogy ez is nagyon szép, viszont eggyel bonyolultabb a játékmenet. (De még így is nagyon szimpla.)
  • Frissült, és materiálos’ lett a Pushbullet.
  • Használ még valaki Any.do-t? Ha igen: frissült, csoportmunka feature-ökkel.
  • Kijött a Helium – App Sync and Backup app, amelynek segítségével root nélkül is teljes backupot csinálhatunk appjainkról.
  • Material design frissítést kapott a Battery Widget Reborn is.
  • A HTC a Google Play-re pakolta a HTC Camera appot. Persze csak HTC usereknek, de ettől függetlenül fontos lépés, így OTA nélkül lehet majd kamera appot frissíteni ezeken az eszközökön – és ez mindig jó.
  • Kijött a Civilization Revolution 2 Androidra. A névből is sejthető: egy Androidra optimalizált Civilization változatról van szó, ami nagyon jó hír… lenne, ha nem kerülne a játék 3700 forintba. Így, nos, inkább FreeCiv.
  • A Sony (akik meglehetősen szar negyedéveket zárnak szegények anyagilag) máris kiadta az Xperia Z3, Xperia Z3 Compact, Xperia Z2, Xperia Z1 és Xperia Z1 Compact készülékekekhez tartozó Lollipop forráskódokat, binárisokat. Bigup! A Z Ultra is jön, de azon még dolgoznak.
  • És egy kis hasznos XDA dev kontent: Facebook Chat Re-enabler. Mivel a Facebook nem szedte ki a chat kódot a “fő” Facebook appból se, csak kikapcsolta a funkcionalitást, simán vissza lehet kapcsolni. Az előny: a Facebook Messengert el lehet felejteni, plusz megszűnik a két app által képviselt akkukisütő funkció is.

Mindenmás

  • A Google kiadott egy könyvet (Play Books-on, hol máshol), The Secrets to App Success on Google Play címmel.
  • A Google publikálta a Google Cast Design Principles doksit. Ez azoknak segítség, akik pl. Chromecaston akarnának játékot fejleszteni, amihez egy Android eszközt akarnak kontrollernek használni.
  • Kobaknak tudom, hogy van Google Cardboard-ja, de neki mindenje van, szóval nem tudom mennyire elterjedt ez a pofonegyszerű kis eszköz. Most mindenesetre a Volvo készített hozzá egy kis appot: egy XC90 belsejét nézhetjük meg tüzetesen, 3D-ben, a fejünket egészen meglepő irányokba forgatva. Az app egyébként innen érhető el.

Ennyi fért bele most, jövő héttől újra hetente toljuk! Addig meg kommentelj ide vagy beszélgess a Google+-on, tegyél megjegyzést a bőrnadrágomra, fejezd ki sajnálatodat, hogy amióta külföldön vagyok már magyarul is elfelejtettem, vagy bármi!

2014.11.16.

+