MojAndroid
(x) hirdetés

Míg a Samsung csúcskategóriája az S betűt kapta, az LG esetében a G sorozat a csúcsminőség megfelelője. Aki azonban nem szeretne nagyon mélyen a zsebébe nyúlni, azokra is gondolt mindkét gyártó. Az LG számukra az L szériát hozta létre.

Az L széria legkisebb tagja az L40. Szinte megmosolyogtatóan kicsi a 3,5″ kijelző (lásd L40 és Note 3 egymás mellett a galériában) akkor, amikor jelenleg a 6″ a zászlóshajók mérete. Azonban az L40 nem azon a fronton száll harcba. Egyre izgalmasabb a low-end, vagyis olcsó(bb) eszközök piaca. Ezt a Mozilla jól felismerte, s a Google is harcba küldte az Android One készülékét Indiában.

Mivel itthon nincs sem a Firefox OS-t futtató Intex telefon, sem pedig Android One, így egyéb készülékek válnak izgalmassá ezen a vonalon. A már említett y330-as Huawei is itt próbál labdába rúgni.

Rövid kitekintés után nézzünk mit tud az LG L40-es készüléke!

  • 3,5″ kijelző
  • 3 Mpx kamera
  • 320×480 px felbontás
  • 4.4 Kit Kat Android verzió
  • Knock code
  • Dual-Core 1,2 GHz
  • 512 MB RAM
  • 4 GB belső tárhely
  • MicroSD bővíthetőség

A 3,5″ kijelző adja azt a lehetőséget, hogy a telefon mellé helyezzünk egy iPhone-t. hiszen a 4s szériáig ez a képernyőméret volt, amivel Cupertinoban is operáltak. Itt az összehasonlítás az Apple iPhone 4s és az L40 között. A másik apropó a már bemutatott iPhone 6 és Nexus 4 összehasonlítás. Ott is egy Apple és egy LG telefon került egymás mellé. Ott is egy mai és egy régebbi készülék szerepelt a képen.

Látható, hogy hardverben sok vonalon egy 3 éves készülék is jobb, mint a nemrég megjelent telefon. Az összehasonlítás természetesen ugyanúgy sántít itt is, mint a híres Nexus 4 és iPhone 6 esetében. Ráadásul egy leharcolt, használt iPhone 4s még mindig drágább, mint az új L40. Az viszont kétségtelen előnye a koreai gyártó legkisebb telefonjának, hogy az L40 a legfrissebb Android verziót futtatja. Bohócság lenne részletekbe menni ezen összehasonlításban. Inkább csak a sok párhuzam miatt merült fel a gondolata!

És az LG beletett olyan funkciókat is az L40-be, amik a G sorozatban kerültek először a felhasználók kezébe. Ezáltal nem érzi azt a vásárló, hogy ő csak egy lesajnált alsó kategóriás telefont kapott. A “felkoppintás” egy nagyon kellemes kényelmi funkció. A G2, s G3 telefonoknál ez szinte szükséges volt. Hiszen a hátsó gombok egy kihangosítóban nem elérhetőek. Így szükséges egy másik feloldási mód a készülék életre keltéséhez. Az L40 esetében a Knock Code inkább egy kellemes extra, s hasznos védelmi funkció tud lenni.

A Huawei telefonnál, itt is, s sok más mostani telefonnál is mosolyt csal az arcomra, amikor látom, hogy egy kis(ebb) telefon normál SIM kártyát használ, míg a hatalmas péklapát méretű készülékekbe micro, illetve nano SIM kell, hogy kerüljön.

Fontos, hogy az L40-be nem csak egy SIM kártya kerülhet, hanem MicroSD memóriakártya is. Ez azért fontos, mert a 4 GB belső tárhely pillanatok alatt megtelik. A MicroSD kártya viszont ideális lehetőség ennek bővítésére.

Aki az L40-et választja, két dologban kell, hogy talán a kelleténél nagyobb kompromisszumot kössön:

  1. Kamera
  2. Felbontás

A kamera csak a hátlapon van jelen, s a 3 megapixeles képrögzítő sok csúcs telefon előlapi kamerájához képest sem teljesít jól. Azonban arra alkalmas, ha csak egy gyors képet, dokumentumot szeretnénk elraktározni későbbiekre.

A 3,5″ méret tulajdonképpen elegendő is lenne, azonban a 320×480 felbontás már sokszor kevés. Ma amikor már az LG QHD felbontást tesz a G3-ba, akkor ide is elfért volna egy picit jobb felbontású kijelző.

Végszó

Az L40 remek választás első telefonnak. A legfrissebb Android mindenképpen kiemeli a készüléket a mezőnyből. Reméljük az LG nem felejti majd el az L40-et, amikor új Android verzió érkezik. Aki meg tud barátkozni a kijelző és a kamera nem túl erős mivoltával, az nem tud mellényúlni az L40 megvásárlásával.

A telefont az LG Magyarország biztosította a számunkra.

2014.09.22.

Ezeket már olvastad?

+