MojAndroid
(x) hirdetés

Jópár hete nem adtam életjelt magamról, meg az Appvasárnapról! Ennek oka prózai, Mozilla Summit és munkahelyi történések, meg persze az élet. Nem ígérem, hogy az év hátralevő részében heti rendszerességgel tudok jelentkezni, de ez most egy ilyen időszak lesz – amikor tudok, meg lesz energiám, írok. Tudjátok, hobbiblog.

Azért múlt héten már újra figyeltem a híreket, és volt pár érdekes is, lássuk!

A Google csodálatos világa

  • Azt hiszem Google-éknél idén nem lesz veszélyben az év végi bonus: a cég múlt heti pénzügyi jelentése a szokásosnál is jobb volt, a részvényárfolyam most először evar átlépte az 1000 dolláros álomhatárt, szóval mindenki boldog.
  • Mindeközben az Android police szétkapta a Play Store app legutóbbi verzióját és azt találták, hogy valószínűleg hamarosan újságelőfizetésekkel és egy Play Newsstand app-pal lep meg minket a sosemgonosz cég.
  • Az egész világról telepíthetővé tette a Google a Chromecast appot. Maga az eszköz elvileg még US-only, de ne feledjük, hogy pl. az Amazon egy rövidke ideig nemzetközi címekre is szállította a cuccot – gondolom a Google az orrukra koppintott, de talán itt nem elhamarkodott valami tendenciáról beszélni.
  • A Google október 24-ére sajtómeghívókat küldözgetett ki. “Megbízható források” azt állítják, hogy ez még nem az a bejelentés, nem lesz hardware, inkább valami Play Store-ral kapcsolatos újdonság. Tegyük hozzá: más megbízható források azt állítják (bár ez itt Appvasárnapban out of scope), hogy október vége táján jelentik be a Nexus 5-öt, a 24-e meg ugye elég október vége…
  • A Motomaker.com segítsévégel mostanól az iPhone-ról migráló Moto X tulajok könnyedén importálhatják adataikat az iCloud walled gardenjéből a Google walled gardenjébe. Nem mondom, hogy nyílt szabványok használatával nem lehetne ez az egész elkerülhető, de hát nyilván mindkét gyártó ellenérdekelt abban…

Frissült, új, érdekes – appok

  • A hét frissülése nálam egyértelműen a Feedly, aminek a legújabb verziója látványosan gyorsabb lett a korábbiaknál.
  • Rumcájsz remek találata a héten az Aviate Launcher. Itt (is) kérünk mindenkit, hogy a Google+ közösséget ne spammelje szíjjel invite igényléssel.
  • A SwiftKey legújabb verziója egyesíten ifogja a telefonos, tabletes, és phabletes layoutokat, vagyis a “hagyományos” billentyűzet mellett nagyobb telefonon most már használhatjuk majd a tabletes osztott, illetve a phabletes minimál megoldást, ami manapság, az elmosódó határok korában egyáltalán nem hátrány. Mindez jelenleg bétában, innen lehet lerántani.
  • A (-z azóta részben visszavont) Windows 8.1 kiadással egyidőben a Microsoft kiadta a hivatalos Microsoft Remote Desktop appot.
  • A Paranoid Android srácok voltak olyan jók és létrehoztak egy “0 day” (azaz mindig a legfrissebb verziókat tartalmazó) GAPPS repót. Erre találod, bármilyen ROM-mal működik!
  • Viral Floating Youtube Popup: érdekes és a kommentek alapján elég jó Youtube app alternatíva.

Mindenmás

  • Wamen_noodles nevű Reddit user fogta magát és csinált egy adag összahasonlító infografikát a legfontosabb alternatív Android ROM-okról: a CyanogenMod-ról, az AOKP-ról és a Paranoid Androidról.
  • Az amerikai hadsereg légicsapásokat vezérel Androidról, pontosabban a földi egységek kérhetnek légicsapást térképen (gondolom nem Google Maps) tappantva.
  • Az Android elég biztonságos: ez a végkövetkeztetése Adrian Ludwig előadásának. Ő az Android biztonságért felelős főnöke a Google-nél, és a közelmúltban egy konferencián beszélt arról, hogy a Google Play, az “ismeretlen források” figyelmeztetés, a telepítés megerősítése, és a többi Androidba épített biztonsági funkció eredményeképp az appok max. 0,001%-a képes egyáltalán valahogy megkerülni a telepítés körüli védelmeket – és ennek csak egy része képes kárt tenni a rendszerben. Slide-ok erre, egy Appvasárnap ehhez kevés.

Másvilág


Mint mindig, most is köszi a sok jóságot a Google+-on, még az Aviate invite spamek ellenére is! :)

2013.10.20.

+