MojAndroid
(x) hirdetés

A telefon nem egy friss készülék, a Samsung 2012 februárjában mutatta be, mint a nagy sikerű Ace utódját.
A specifikációk alapján jelentősen fejlődött az elődhöz képest (3,8 inch-es TFT kijelző, 800×480-as felbontás, kétmagos 800 MHz-es processor, 4 giga tárhely (amiből 1 GB a szabadon felhasználható), 768 MB ram stb… viszont csak Android 2.3.-mal a fedélzeten. Ez azért elég ciki volt már 2012-ben is, de a gyártó ígéretet tett az Ice Cream Sandwich frissítésre (szokás szerint időpont megjelölése nélkül).

Szeptemberben kiderült, hogy a telefon nem kap ICS-t, viszont megkapja a Jelly Bean frissítést, viszont azt csak decemberre ígérték. Szóval ismét csúszás…
Eljött a december, akkor már arról szóltak a pletykák, hogy januárban lesz frissítés, januárban már februárról szóltak a hírek. Most, februárban a „hivatalos” információk áprilisról beszélnek, bár az xda-n van olyan tag, akinek a márciusra jelezték a frissítést. Egy a biztos, hogy senki sem tudja pontosan, mikor érkezik a várva várt frissítés.
Viszont… február elején az XDA-n elindult valami, az „izap” nevű felhasználó posztolt egy képernyőképet, amely egy JB-t futtató Ace2-t mutatott. A felhasználó neve azért fontos, mert korábban Ő szivárogtatta ki a Galaxy S II. JB rom-ját is. Sokat nem kellett várni, február 11.-én megjelent az XDA-n az Ace2 kiszivárgott JB tesztváltozata.
Szóval nem volt más hátra, ODIN elő, ROM telepítés és teszt indul!

A ROM-ról:
Android 4.1.2, megspékelve a Galaxy S III-ban bemutatott felhasználói felület (azaz “MotionWiz”) egyszerűsített változatával. Egyébként a felület és funkciók megegyeznek a Galaxy S II frissítésénél bemutatottakkal.
A rendszer – bár nem végleges – stabil, tehát akár a mindennapokban használható. A Gingerbread után mondhatom, hogy egy új telefont kaptam.
A rendszer kevésbé döcögős (Project Butter), viszont egy bizonyos szintű lag még tapasztalható, szinte mindenhol. Egyáltalán nem vészes, egy „belakott” Gingerbread is laggolt ennyire, és valószínűleg a végleges változat jobb lesz ilyen téren… is… mert sajnos más hibák is vannak, amelyeket javítani kell:

  • A bluetooth bug-os, nem kapcsol ki és nem is engedi alvó módba a telefont, ami miatt gyorsan megeszi az akksit. Megoldás: nem kell használni a bluetooth-t, vagy ha mégis kell, akkor repülő üzemmód be – repülő üzemmód ki – bluetooth be – bluetooth ki elvileg megoldja a problémát.
  • Néhány, grafikailag komolyabb játék (pl. Dead Trigger) nem fut rendesen, valamint a YouTube HD-ben szaggathat, valószínűleg a grafikai driverek miatt. Kevésbé „komoly” játékokkal nincs baj (Angry Birds és társai).
  • A képernyő elforgatásáért felelős szenzor túl érzékeny lett, a telefon rezgésére is képes elfordítani a képernyőt (a telefon rezgésének beállításakor tapasztaltam csak eddig, szóval tűrhető).

Előnyök (a teljesség igénye nélkül):

  • Összeszedettebb kinézet
  • Folyamatosabb működés, szebb animációk (Project Butter)
  • Új értesítési sáv, új funkciók
  • Bluetooth használata nélkül jobb akku teljesítmény
  • Fejlettebb kamera app (pl. megjelent a digitális zoom)
  • Végre telepíthetők azok a szoftverek is, amelyeket GB-re nem lehetett feltelepíteni (Nova launcher, új Gmail, új YouTube stb.)

Összefoglalva azoknak, akik nem félnek a ROM-ok cserélgetésétől, érdemes lehet telepíteni ezt a teszt változatot is, mivel a mindennapokban használható változatról van szó. Én az elsők között telepítettem, 5 nap alatt fagyással, használhatatlansággal nem találkoztam. Ha valakinek fontos a Root jogosultság megléte, annak sem kell aggódnia. Akik még nem szeretnének a telefonba piszkálni, remélhetőleg azoknak sem kell sokáig várnia, hamarosan minden Ace 2 tulaj megtapasztalhatja majd a Jelly Bean előnyeit.

u.i.: mivel ez az első írásom itt (valamint Android témában is), ezért (is) várom a kritikákat. Persze csak finoman! :)

2013.02.14.

+