MojAndroid

Remek appot mutatok be ma neked, kedves olvasó, ami ráadásul szegről-végről (az egyik fejlesztő nyomán) magyar gyökerekkel is rendelkezik. (Továbbmegyek: az Android tábor zenészeinek de facto standard hangolóalkalmazása, a gStrings is a sleekbit-hez, illetve elődjéhez köthető.) Ha téged is zavart eddig az az általános probléma, hogy tárgyaláson felhangosítva felejted a telefonod, esetleg az utcán nem hallod meg, mert a tárgyaláson korábban fülig vörösödve még a bizzegést (aka. rezgés) is kikapcsoltad szégyenedben, vagy esetleg csak villantanál a technológiával… nos, akkor az IntelliRing-et neked fejlesztették, mert pont ezt a problémát célozza meg.

Mit csinál?

Lássuk röviden, mire jó az IntelliRing: környezeti tényezőktől függően (külső zaj, élethelyzet) és innovatív felhasználói input alapján szabályozza a telefon hangerejét, az értesítések viselkedését. Ez így eléggé kiterjedtnek és misztikusnak hangzik, lássunk hát pár példát:

 • ha a telefon a zsebedben van, egy zajos utcán, az IntelliRing érzékeli, és felhangosítja a csengőhangot-értesítéseket;
 • ha a telefon a fenti esetben hangosan csörög, ám eközben kivesszük a zsebünkből, az IntelliRing érzékeli, és azonnal lejjebb veszi a hangerőt;
 • ha pl. csöndes irodában csücsül a telefon az asztalon, az IntelliRing érzékeli, és halkan fog értesítésekkel zaklatni;
 • ha meeting közben (és mégoly halkan is) megszólal a telefon, elég csak “arcra fordítani”, az IntelliRing elhallgattatja a csöngést;
 • ugyanígy, ha arccal lefele van a telefon, nem fog csöngeni, sem rezegni: halk pittyenéssel adja tudtunkra, hogy bejövő esemény van.

Ez a szett már olyan szolgáltatáscsomag, hogy nem nagyon van másik app, ami így egyben nyújtaná, tehát az IntelliRing már csak a funkciók alapján menő, és “instant get”, ahogy egy másik platform pápája szeret fogalmazni. Az IntelliRing azonban túlmegy a szimpla funkcionalitáson, és nálam több dolog miatt is az Android patform referenciaalkalmazásává vált.

Mitől különösen jó az IntelliRing?

 • Lássuk: először is keveset fogyaszt. Amikor először szóltak róla a sleekbit srácok, attól féltem, hogy a fenti lista meglehetősen éhes lesz – de nem az. Nem tudom hogyan (egyébként dehogynem, mert leírják), de az IntelliRing aktív használat mellett nálam hosszútávon az akku 2%-át ette, ami, beláthatjuk, bagatell.
 • Aztán: az IntelliRing gyönyörű. Kattintgasd végig a cikk alján a screenshotokat, így kell kinéznie egy Holo alkalkmazásnak. És továbbmegyek, nem csak gyönyörű, hanem nagyon könnyen használható is. Első indításkor kézenfogva végigvezet az inicializálás és kalibrálás folyamatán, később pedig nem zavar vizet.
 • Illetve de, egy esetben: ha “kézzel” levesszük a telefon hangerejét, felad egy órát, amivel beállíthatjuk (ha akarjuk), hogy mennyi időre legyen csöndben az eszköz. Nem nagy dolog funkcionálisan, de szuper ötlet, szép, intuitív, úgy jó, ahogy van.
 • És az apró geek faktor: ha kíváncsiak vagyunk, az IntelliRing megmutatja nekünk a jelenlegi környezeti zajszinteket – szép Holo hangerőgrafikonon.

Mit javítanék rajta?

Igazán semmit. Mint a Tasks, az IntelliRing számomra tökéletes, minden telefonomra azonnal telepítem (azokra is, amik csak átmenetileg vannak nálam), és alapvetően a Google-nek fel kéne vásárolnia a srácokat, hogy ez a fejlesztői hozzáállás és elegancia a core Androidot gazdagítsa. Ennyire jó.

A világgazdaság és a pannon puma harcának jelenlegi állása szerint az IntelliRing 437 forintért tölthető le a Play Store-ból. Természetesen nincs más hátra, mint szépen elbattyogni, és letölteni. Get!

2012.10.13.
 • kubalint

  Felraktam az ingyenes verziót, Eszméletlen faszaság, laborkörülmények között jól tudja azt amit ígér. Nem csak az alkalmazás udvarias, hanem a fejlesztők is, mert egy hónapot hagynak, hogy kipróbáljam. Ha élesben is működik a dolog, ezért (még csóró egyetemistaként is) nem fogom sajnálni a 434 Ft-ot.

  • Norbert Oláh

   ezt fogom tenni. instant get a cikk olvasása után :)
   először a free, aztán ha beváltja a leírtakat és a készülékemmel se lesz gonja, akkor kiperkálom az összeget.

 • Norbert Oláh

  ez az app mennyire bírálja felül a CyanogenMod-ban található “csendes órák” funkciót?
  azaz amikor beállíthatjuk, hogy éjszaka halkan, vagy némán csörögjön. illetve az egyes profilok hangerő és értesítési mód beállításait?

  • janjsimon

   Üdv! Az IntelliRing tiszteletben tartja a telefon csendes üzemmódját (silent/vibrate), szóval ha a CyanogenMod “csendes órák” funkciója csendes üzemmódba állítja a telefont, akkor az IntelliRing is csendben fog maradni ;) Ezen kívül felülír minden nullától nagyobb hangerőt. A következő verziókban tervezzük a program bővítését saját “éjszakai csendes móddal” is.

   • Norbert Oláh

    ma épp a boltban a kasszánál manuálisan lehalkítottam a hangerőt, hogy ne jelezzen hangosan az sms. de nem 0-ra, csak egyel fölötte. na persze, hogy a zajos boltban jó hangosan szólt :) legközelebb majd beállítom 5-10 percre a némiítást, csak most nem jutott eszembe. szokni kell, na :)

 • Judit Barta

  Én is kipróbálom a freet, az egy hónap próbaidő sztem nagy pirospont!

 • Péter Békési

  Eddig a RingDimmer-t használtam, de ez többet tud és sokkal szebb is.

 • doongoo

  Felettem a free-t, de az én rendszeremmel (custom ROM) nem akar együttműködni rendesen. Lehet, hogy valamelyik másik programmal nem fér össze.
  3 bejövő hívásból 2x rezgésbe fagyott (telefonálás közben is végig rezgett, ami miatt nem lehetett rendesen telefonálni), csak az újrabootolással szűnt meg a hiba. A 3. hívásnál meg szépen állította a hangerőt, de aztán a hívás befejezése után néma lett a teló.
  Zsebben sem hangosította fel a bejövő hívást, úgyhogy nekem sajna törölnöm kellett

 • nemtomki

  Sajnos – bár a szolgáltatásai ígéretesek – töröltem a készülékemről a programot, mert:
  – a bejövő hívás nem fogadható a home gombbal, ami a telepítés előtt, törlés után jól működött
  – a személyekhez rendelt egyéni csengőhangokat figyelmen kívül hagyja

  Remélem kijavítják majd!

 • Norbert Bokor

  nagyon jo az app, DE
  egy bajom van vele:
  a ‘silent mode’ az a rezgos profilt aktivalja, nem a csendeset, igy hiaba allitom be ejjel hogy legyen kussban reggelig, baromi hangosan rezegteti az asztalt :(
  a beallitasok kozott nem talaltam olyasmit, ahol az aktivalando profilt be lehetne allitani

+