MojAndroid
(x) hirdetés

No kérem. Végre valahára megjelent Androidra is az iMenetrend alkalmazás. Hozsanna, eljött a megváltó és így tovább. Írnám, ha a fejlesztő kedvére szeretnék tenni, de ez sajnos fel sem merül bennem. Miért? Mert egy alapvetően jó ötlet mögött nemkívánatos fejlesztői hozzáállást tapasztaltam.
Az alkalmazás ezt tudja:

  • Több, mint 6000 állomással
  • Geolokáció alapú keresés
  • Térképes vonatkövetés
  • Késések mutatása
  • Állomásinformációk
  • Kedvencek
  • Hírek
  • Jegyvásárlás
  • Kedvezmények beállítása

Hajtás után pedig jön a véleményem.

Az rendben van, hogy Apple oldalról jön a fejlesztő (ezekről a kliensekről válaszolt Twitteren: Twitter for Mac, Twitter for iPhone), én is egy MacBook Pro gépről írom ezt a bejegyzést. De ettől még az iAkármi név szerintem szánalmas. Az Apple használja a saját cuccaira, jól is van ez így. Ez lehetne Menetrend, MÁV menetrend vagy akármi. De nem, az iMenetrend fontos volt (gondolom fanboy feeling). Ez eddig még mindig rendben van. Viszont amikor az app megjön Androidra, még mindig iMenetrend a neve? Miért is? Annyira be van járatva iOS-en, hogy Androidon erre várt a közösség, a felhasználók? Kötve hiszem. Inkább 20-ból jó ha 1 droidos hallott róla az arány.

De tekintsünk el a névtől. Install után indítom az alkalmazást és rögtön a következő hiba fogad: “Restart Required”. Hoppá köszi. Becsukom, kinyitom, ismét a hiba, majd koppintásra újra indul az app és működik. Erre mondjuk, hogy hiba. Van ilyen. Oké, hogy Galaxy Nexusom van (Google referencia eszköz) és Jelly Bean van rajta (referencia Android), de mindegy. Ha a Jelly Bean nem támogatott rendesen, akkor nem. Gondolom irtózatos munka lehet egy ilyen appot Jelly Bean-re megírni. Végül is a NASA használja a Mars expedícióhoz és nem csak (gondolom API-ból lekérdezett) adatokat kell megjelenítenie az alkalmazásnak.

2012-09-09_23.53.08.png

A hibát jeleztem a fejlesztőnek Twitteren, amire nem egészen volt elfogadható válasz. Majd a fejlesztő írt nekünk Facebookon, hogy megjelent az app és szuper lenne ha írnánk róla. Én pedig írtam neki, hogy Jelly Bean alatt továbbra sem működik. Nos, remek fejlesztői magatartásra vall a következő vicces válasz:
valasz.png

S hogy ne menjünk el ennyivel a fejlesztői magatartás mellett. Nem az a baj, hogy bugos, hanem a válasz, az a baj. Azt kell mondani, hogy dolgozunk rajta ezerrel, mert fontos nekünk az Androidos felhasználó, az Android platform. Arról nem is beszélve, hogy igényesek vagyunk a munkánkra. De nem, vicceskedünk. A fordító program hibája stb. Hogy mi? Tessen leülni, ott az SDK és lehet programozni. Ha nem megy, akkor meg nem kell erőltetni.

A legrosszabb az egészben az, hogy alapvetően jó is lehetett volna az alkalmazás. Hiszen igazából Holo dizájn. Jobbra-balra swipe. Sokat tud. A 7MB mondjuk nem értelmezhető, de legalább gyors. Viszont Jelly Bean alatt bugos és nem kaptunk jó választ a hiba jelzésére.

Ellenpéldának hoznám a Titanium backup fejlesztőjét. Nekik írtam, amikor a Google megcsinálta a Google Drive-ot, hogy jó lenne abba is menteni, nem csak Dropboxba. Aznap jött a válasz, hogy vették az adást és egy hét sem telt bele, mikor megkaptam (és akik még jelezték a GDrive dolgot) tőlük a béta appot, hogy teszteljem és ha gond van riportoljam nyugodtan. Kb 1 hétig mentek a visszajelzések a hibákról, majd felkerült a Google Playre a javított verzió, immáron Google Drive támogatással. Érezzük a különbséget?
titanium_backup.png

Egyébként is ki akartam már kelni magamból a magyar Andoridos fejlesztők miatt. Tisztelet a kivételnek, UI-ról fogalmatlan cégek és fejlesztők dolgoznak és ontják magunkból a hulladékot. Lásd az OTP app, amiről nemrég írtam. De ott a Sanoma féle EB app, amiről szégyelltem volna írni, annyira gagyi hulladék volt (mondjuk az iOS-en is), a csak fektetett képernyőmódjával. Köszönjük de nem. Erre nincs szükségünk, tényleg. Készítsetek minőségi alkalmazást, szolgáljátok ki az igényeinket és élvezzétek az érte kapott jutalmat (bevétel, hírnév, szakmai előremenetel stb.). Hozzáállás. Az nagyon fontos lenne. Meg felfogni, hogy a másik oldalon nem az ellenség van, hanem az aranyat érő ügyfél.

A fejlesztőnek egy szava sem lehet. Bekerült a blogra és az Appvasárnapon túl saját cikket is kapott. Én nem beszélek mellé, olyan lett az írás is. Ha Jelly Bean van a telefonodon, ott a ronda AZ Menetrend – MÁV (138KB), egyébként pedig az iMenetrend (7,37MB)

2012.09.11.

Ezeket már olvastad?

+