MojAndroid
(x) hirdetés

Sokan kértetek információ a frissítésről illetve a rootolásról, ezért gondoltam egybekötöm egy bemutató cikkel.
A frissítés legegyszerűbb módja, ha megvárjátok, amíg megérkezik KIES-en. Fontos, hogy KIES Air és egyéb nyalánkságok nem játszanak. Tehát PC/laptop bekapcsol, KIES elindít, innen indulunk. Ha kéri, frissítsétek, addig nem tudunk tovább menni. Ha friss a KIES, a telefonon kapcsoljátok ki az USB hibakeresést (alkalmazások/fejlesztés alatt találjátok), majd indítsátok újra a telefont és kössétek össze a hozzá kapott USB kábellel a PC/laptophoz. A KIES ki fogja írni, hogy frissítést talált, erre elég egy oké, a többit magától megoldja. Fontos, hogy fel legyen töltve a telefon, hiszen ha a frissítés során lemerül, akkor bizony gondban lesztek…
A frissítés jelenleg csak a független (XEH) product code-os telefonokhoz elérhető de nem hiszem, hogy 1-2 hétnél többet kellene várni a szolgáltatói verziókra. Mivel a Samsung hivatalos bejelentette, hogy hétfőn újabb országokkal és szolgáltatókkal folytatódik a rollout, talán csak addig kell várni. Biztosat nem tudunk.

Tovább után jön a nem hivatalos módon felrakott hivatalos frissítés, a root guide illetve a számláló nullázás és néhány szóban értekezem a változásokról. A cikk végén több, mint 20 képernyőképet találtok az új rendszerről. Véleményem szerint gyönyörű, de rólam köztudott, hogy Ice Cream Sandwich fan vagyok.

Ezer szónál is többet mondhat egy kép, tartja a mondás, ezért készítettem nektek egy nagy halommal. Nem mondom, hogy tökéletes lett a gyári ICS, de szerintem a Samsung jó úton halad. Benyomásaim:

  • Nem kaptuk meg, az átlátszó értesítési sávot. Kár, sokkal szebb, mint a Samsung szürke.
  • Az ICS holo dizájn sok helyen visszaköszön, nem mindenhol nyúlt bele a gyártó. Halleluja
  • Átkerült jobb oldalra az Oké. Elsőre furcsa, de hamar megszokja az ember és tényleg jobban kézre esik. Értsd, install stb. után nem bal alul van az OK/befejezés stb, hanem jobbra, közel.
  • Kaptunk új zárolt képernyőt. Sokan nem szeretik, szerintem szép lett, sőt! Legalábbis a PIN kóddal zárolt mindenképpen. A te telefonod is zárolva van idegnek elől, ugye?
  • Új TouchWIZ. Szebb ikonok és végtelen görgetés az alkalmazások illetve a főlapok között is. Végre.
  • Átrajzolt értesítési sáv, ez is szebb lett. És a görcs Wifi ikont is kipofozták. Itt ICS újdonság, hogy egyesével, oldalra swipeolva is el tudjuk tüntetni az értesítéseket.
  • Új beállítások menü, hiszen ICS. Pl az USB hibakeresés a fejlesztői beállítások alá került és új menüpont az Adathasználat. Ez utóbbi remek, be lehet állítani korlátot, amit ha elérünk, a telefon nem engedi a további használatot. Van figyelmeztetési értesítés is, ha bizonyos mennyiséget elértünk és le is tilthatjuk az egyes alkalmazások háttérben való internetelérését.
  • Új Feladatkezelő. Azaz a home gomb hosszan való megnyomására a normál ICS feladatkezelő jön be és alul egy gombbal lehet előhozni a régit. Ezen a felületen sima swipe-al ki lehet lőni az egyes alkalmazásokat a háttérből vagy lehet rájuk váltani.
  • A biztonságot segíti, hogy most már extra szoftver használata nélkül is titkosíthatjuk a telefont és az SD kártyát. A biztonságról szóló írásomban volt erről szó.
  • Ha gépelünk valamelyik alkalmazásban, az értesítési sávban megjelenik a beviteli mód választás lehetősége. Bármikor azonnal tudunk billentyűzetek között váltani.
  • A Google alkalmazásokon el fogtok csodálkozni. Hiszen a Gmail, Youtube, search és valahány név az országban ICS ruhába öltözött. Részemről a Youtube régi widget jobban tetszett, de ezt mindenki döntse el maga.
  • A szoftver egyébként stabil, gyors és nagyon kellemes lett. És a telefonunk mennyire bivaly? Nézzétek csak meg a Quadrant értékeket. Minden 2 magost elfenekel, még az új Google mobil, Galaxy Nexusra is köröket ver.

Amit érdemesnek tartok elmondani, ha van mentésetek, fontoljátok meg a gyári beállítások visszaállítása (factory reset) kérdést az ICS install után. Néhány alkalmazás szemete miatt ugyanis nem biztos, hogy minden jól fog működni és a rendszer is gyorsabb lesz ha takarítunk.

Ha magyar készüléked van, de szolgáltatótól és nem szeretnéd kivárni az időt, akkor is van módszer a frissítésre. Két javaslatom van.

Fontos! Ha nem tudod mit csinálsz, inkább ne csináld. Ha valami balul sül el, lehet szerviz a vége. Felelősséget nem vállalok senki telefonjáért. Ha elrontod, a te gondod. Természetesen kérdésekre válaszolok, segítek, de mindenki a maga ura.

Frissítés

  1. SpoofFW
    Ha rootolt telefonod van, át tudod verni a KIES-t. Le kell tölteni a SpoofFW szoftvert a Google Playről, majd helyesen beírni a XEH-hez tartozó adatokat.
  2. Elvileg ezt:
    Product code: GT-I9100LKAXEH
    PDA: I9100XWKF3
    Phone: I9100XXKE7
    CSC: I9100OXXKF1

    Majd ha az alkalmazás végzett, elég összedugni a PC-vel és elindítani a KIES-t, innentől XEH kódosnak látszik a telefon, fel kellene adja a frissítést.

  3. Odin

    Ha nincs még Odinod, akkor inkább hagyd a dolgot. KIES-en is kint lesz hamarosan. Ha mégis kalandor lennél, innen le tudod tölteni. Kicsomagolás után első dolgod, hogy a .pit kiterjesztésű fájlt törlöd, mert arra egyrészt nincs szükséged, másrészt jobb ha ott sincs, akkor biztosan nem okoz gondot.

    • Legegyszerűbb letölteni a http://fus.nanzen.se/ oldalról a Check Fus Downloader 2.1 – GUI programot. Nem adok direkt linket (nem volna korrekt), tessék az oldalon megkeresni. A programban válasszátok ki, hogy Android, I9100 és Hungary (XEH), majd jöhet a check firmware gomb. Ki fogja írni, hogy megtalálta az LPQ-s szoftvert. Ekkor jöhet a download gomb megnyomása.
      Ha letöltötte, meg is van a teljes szoftver, abban a formában, ahogy a KIES is letöltené. Csak most nem a KIES fogja vezérelni az installt, hanem Ti, az Odinnal.
    • Tedd a telefont download mode-ba (hangerő le, home gomb és bekapcs egyszerre), mikor bejön a menü, hogy akarod-e tutira, akkor fölfele hangerő, mert az az igen, akarom.
    • Indítsd el az Odin-t, tallózd be a PDA szekcióba a kicsomagolt I9100XXLPQ_I9100OXXLPD_I9100XXLPQ_HOME.tar.md5 fájl-t. Dugd össze az USB kábellel a telefont és a PC-t/laptopot. Odinban csak az Auto reboot és F reset time mellett legyen pipa bal oldalon, semmi más mellett. Ha az összeköttetés meg van, akkor bal oldalt sárga lesz az ID:COM illetve alatta kiírja, hogy detected. Nyomd meg a start gombot. Értelemszerűen ha bármi nem úgy van, ahogy leírtam, akkor ne csináld, inkább kérdezz.
    • Örülünk. A telefonra felmegy a szoftvert 4-5 perc alatt, majd újraindul és van egy remek Ice Cream Sandwichünk. Jó étvágyat hozzá.

root guide
Most, hogy már ICS van a telefonon, esetleg szeretnéd rootolni is. A továbbiakban leírtak csak akkor használható információk, ha a magyar ICS ment fel, amiről fentebb szó volt. Bármi mást raktál fel, más fájlok kellenek hozzá.

  • Töltsd le innen, ezt a fájlt, majd csomagold ki.

    Chainfire’s CF-Root XXLPQ (Rooted Kernel – Thread): DOWNLOAD (Thanks To Chainfire)

  • Nyisd meg az Odint (ha az előbb azzal raktad fel a szoftvert, jobb ha becsukod és megnyitod újra és tallózd be a PDA szekcióba ezt a fájlt: CF-Root-SGS2_XX_XEO_LPQ-v5.3-CWM5.tar, ahogy fentebb írtam, csak azok mellett legyen pipa, majd mehet a start. Ez kb 5 másodperc. Majd a telefon újraindul és már rootolva is van.

Elvileg készen is vagyunk. Ha neked jó a CWM5-ös extra kernel és a sárga háromszög, akkor végeztél.
Ha jó a CWM5-ös extra kernel, de a sárga háromszög nem tetszik, akkor ugorj az utolsó lépéshez, csak ezt hagyd ki.

Én szeretem a gyári szoftvert, ha te is, akkor jöhet az eredeti kernel visszarakása.

  • Töltsd le szintén innen ezt a fájlt (alul, free download gomb…)

    Stock Kernel:
    Download (.TAR) | Mirror (CloudCache) MD5: 7C1ACDE0CC8A221746EBEF2F6975FA04 (Thanks To Intratech)

  • Nyisd meg az Odint (ha az előbb azzal raktad fel a szoftvert, jobb ha becsukod és megnyitod újra és tallózd be a PDA szekcióba ezt a fájlt: Kernel_I9100XXLPQ.tar.md5, ahogy fentebb írtam, csak azok mellett legyen pipa, majd mehet a start. Ez kb 5 másodperc. Majd a telefon újraindul és máris gyári a szoftver + rootolva maradt a telefon.

Utolsó lépés, azaz takarítás
Samsung testvérünk úgy gondolta, hogy számolja hány alkalommal volt a telefonon nem gyári szoftver és azt is megmutatja, ha éppen nem gyári van rajta. Na, ezt mi nem szeretjük. Nehogy már hardveres javítást ne végezzenek el garanciában, mert a szoftverhez hozzányúlt az ember… Szóval most szépen lenullázzuk a számlálót és ha van sárga háromszög (ez pl. akkor van, ha nem raktad vissza az eredeti kernelt) eltüntetjük azt is.

Fontos, ez az alkalmazás a bootloaderben fog átírni karaktereket. Ez azt jelenti, hogy ha valami balul sül el, van egy papírnehezéked. Bár elvileg ez csak SBL, szóval egy USB JIG például el tudja indítani a telefont, ahogy a szerviz is.

  • Csak egy szoftverre van szükségünk. Ha jó fej vagy és tudsz vásárolni a Google Playen, akkor szerintem igazán megérdemli a srác, hogy 2 dollárral támogasd a munkáját. Itt vásárolható meg.
  • Viszont mivel Chainfire jó arc, ezért ingyen is közzétette az alkalmazást. Szóval ha neked ennyit sem ér a munkája vagy nem tudsz vásárolni a Marketen, letöltheted innen, ezt: TriangleAway-v1.25.apk – [Click for QR Code] (29.4 KB, 7547 views)

Az alkalmazást installálni kell természetesen, majd indítsuk el. Ki fogja írni, hogy szerinte van sárga háromszög vagy nincs illetve azt, hogy a custom binary számláló hogy áll. Ezt ellenőrizzétek le. Telefont kapcsold ki, indítsd el download mode-ban és nézd meg a számlálót. Majd indítsd újra a telefont és nézd meg a sárga háromszöget. Ha ugyanazt írja ki az alkalmazás, amit te is láttál, örülünk. Értsd, ha van háromszöged, de az alkalmazás szerint nincs, az baj. Az is baj, ha szerinte a számláló 2, neked meg egyet ír ki a telefon. Ha nem stimmel valami, akkor nyugodtan uninstalláld az alkalmazást, ne csinálj vele semmit.
Ha viszont egyezik az alkalmazás által kiírt és az általad látott információ, akkor hajrá, nyomd meg a reset flash counter gombot. Pár másodperc múlva kiírja, hogy örülünk. Utána mehet egy restart és a számlálód 0, a sárga háromszög meg volt, nincs.

2012.03.14.

+