MojAndroid
(x) hirdetés

Újabb fotózással, videózással kapcsolatos alkalmazásajánló következik: bemutatjuk a Lapse It appot.

Time lapse: időben hosszan elnyúló mozgások, folyamatok képi rögzítése, majd felgyorsított lejátszása

(Definíció a time lapse blogról)

Most hogy már tudjuk, mi az a time lapse, beszéljünk egy kicsit a hüvelygo prototípus alapú örö time lapse mögött álló technikáról!

2011 novemberében HH még azt írta:

A videóban nekem az utolsó slide volt a legmeglepőbb. Eszerint a videó elkészítéséhez egy iPhone 4-re, egy appra, meg – Apple fanboyok most ne figyeljenek – egy Windows Movie Makerre volt szüksége.

Windows Movie Maker? Minek, ha itt a Lapse It?

A time lapse ugyanis technikailag nem egy nagy ördöngősség: csinálsz egy fotót (lehetőleg stabil tartásból, állványról) mondjuk 2-5 másodpercenként, majd ezeket összefűzöd videóvá. Végülis az MJPEG alapú videó is pontosan ez, csak ott másodpercenként 25-30 fotó készül. Ha tehát 2 másodpercenként csinálsz egy fotót, és minden ilyen fotóból lesz egy frame, könnyen kiszámítható, hogy pl. az amerikában elterjedt 30 fps frame rate-tel létrehozva a videót 60 másodperc alatt 2 másodpercnyi time lapse videót tudsz forgatni. Csináld ezt sokáig, fűzd össze, a néma videó alá aztán keverj be valami zenét, és készen vagy: time lapse videót alkottál.

Nos, a Lapse It ezt csinálja meg helyetted. A te dolgod annyi, hogy leteszed a telefont valahova, ahol ott is marad, beállítod, hogy hány másodperces időközökben készüljön az újabb frame, és elindítod.

A videó felbontását igazból a te jó érzésed, meg az SD kártyád képességei szabják meg: a Lapse It Pro verzióban ugyanis lehetőség van akár a telefonod kamerájának teljes felbontását használni a videó elkészítéséhez – hiszen nem videózásról, fotózásról van szó! Nyilván nincs sok értelme, hiszen egy középkategóriás 5 Megapixel is bőven több, mint amit a mai tévék tudnak – megnyugtató tudni viszont, hogy az alkalmazásnak ilyeténképpen az 1080p videó sem okoz problémát. Én mindenesetre maradtam a 720p videónál, minek több a HD Ready tévémhez. Meg a Youtube-hoz.

Ezer szónál is többet ér egy kép, pláne egy videó – én pedig kb. ezer szónál tartok ebben a cikkben (érzésre), úgyhogy szemléltetendő a dolgot elkészítettem nektek a világ legunalmasabb (cserébe csak 20 másodperces) time lapse videóját, a János-hegy izgalmas reggeli rutinja című miniklipet:

[video:http://www.youtube.com/watch?v=JVvXEkaXhLo]

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez csak a második legunalmasabb timelapse: az első az ugyanezen témával készült előző napi volt, amikor a köd miatt egyáltalán nem látszott a János-hegy (még ennyire sem).

Illetve: családi videót ugye nem posztolunk blogra, de gyakorló szülők figyelmébe ajánlom a Lapse It-et: állítsátok be a szobába, ahol a gyermek játszik, az eredmény zseniális. Kiemeli, hogy mennyire örökmozgó jelleggel tesznek-vesznek az utódok.

A Lapse It (Pro) ellen két kifogást tudok felhozni:

  1. A felület nem követi az Android ui ajánlásokat. Ez persze nem annyira fáj, mint hogy
  2. egy esetben az app nem “engedte el” a kamerát kilépés után, és csak a telefon újraindításával tudtam újra fotózni.

Az ingyenes app, némileg (de a használhatóságot megtartva) csökkentett funkcionalitással, a fizetős pedig 400 forint körüli összegért tölthető le az Android Marketről. Érdemes.

2012.02.24.

+