MojAndroid

Tegnap bátor és botor vállalkozásba fogtam, amikor feltettem a friss 4.0-át a telefonomra. Nem először frissítettem a telefonomat, s tettem rá custom romokat, rootolva van a telefon, főleg a Titanium Backup és a Webkey miatt. Tehát nem most kezdtem a dolgot.

Azonban tegnap annyira megörültem a Nexus S-re megjelent 4.0-nak, hogy ész nélkül telepíteni kezdtem, nem nézve milyen verzió, kiadás, stb. Ehhez tudni kell, hogy Nexus S az messze nem egy bizonyos telefont jelent, van 9020 és 9023 széria. Ez azért fontos, mert ezek között nem kicsi a különbség. Hogy a legfontosabbat említsem, a 20-as AMOLED-es, s kicsit drágább a 23-mas SLCD-s, s ennek köszönhetően könnyen kitalálhatta mindenki, kicsit olcsóbb.

Az egyik hiba az volt, hogy nem néztem körül, a másik, hogy nap végére a telefonom akku töltöttsége, mint minden sokat simogatott oksotelfoné, a 0-hoz konvergált. Vagyis a sikeres flash után, amikor kirohantam segíteni, s a töltőről lehúztam a telefont, nem tudtam, hogy miért nem indul már többet újra.

Tanulság 1: Figyelj oda, ha flashelsz. Olvass utána, s kövesd végig a kijelzőn a menetét. Még akkor is, ha százhetvenharmadszorra csinálod.

Első gondolatom persze, hogy az aksi volt. Biztos lemerült, nem töltődött rendesen, miközben flasheltem. Aztán egy egész estén át tartó töltés reggelre ráébresztett, hogy nagyobb a baj. Mivel a telefon kb. semmit nem reagált, egyből arra gondoltam, hogy valami meghibásodott, zárlatos lett, elő is kerestem a garipapírokat, s azon morfondíroztam, vajh belefér-e a garanciába egy ilyen hiba. (Nem). Ennél azonban jobban zavart, hogy nem volt wipe (teljes törlés), gondolván, hátha felmegy így is a rom, vagyis ha szervíz, akkor minden adatom megy a szervízbe (ott meg ki tudja mi lesz vele).

Tanulság 2: Mindig legyen valami lock/védelmi mechanizmus a telefonon. Elhagyhatod, szervízbe mehet, stb.

Reggel Deino ajánlotta a következő xda topicot, ahol több sorstárs is összegyült. Itt Adam Outler segítette a hozzám hasonlóan papírnehezéknek (tudjátok, amit rátesznek az irodában a sok papírra, hogy ha huzat van, ne fújja el a szél azokat) alkalmas, de másra nem jó állapotú telefonok tulajdonosait. Összerakott egy kiváló alkalmazást, amivel életet lehet lehelni a telefonokba. Eredetileg Galaxy S-eket mentettek vele, de mostantól Nexus S-t is kezel.

A menet a következő, ami nálam működött:

Kellett egy natív ubuntu. Nem vmware/virtulabox/stb., úgy sajnos nem ment (ez volt a fő bajom).

Ezután a Team Hummingmod’s UnBrickable Resurrector R37 (én még a 37-tel csináltam, azóta van 38 is) vagy újabb verziója – http://code.google.com/p/hummingbird-hibl/downloads/list (letöltés)
És természetesen a legfrissebb Java és Fastboot- http://java.com/en/download/installed.jsp, illetve http://android.com (itt az sdk-t kell letölteni, onnan is a fastboot kell majd, ami a platrorm-tools mappában található. Több helyen lehet csak fastbootot letölteni magában, de én jobb szeretem a biztos forrást)

Ubuntun a letöltött UnBrickableResurrectorR38.jar fájlt futtathatóvá kell tenni (chmod +x UnBrickableResurrectorR38.jar terminálban, vagy jobb klikk, s bepipálni a futtathatóságot), s java-val elindítani. Ezután Nexus S-t rádugjuk usb-n a gépre akku kiszedve. Bekapcsoló és a hang fel gomb benyomva, akkut betesszük (a gombok eközben végig nyomva maradnak).

Ekkor felismeri az alkalmazás a csatlakoztatott telefont. A lenti listából ki kell választani az “S5PC110 (Nexus S)” telefont.

Download Mode gombot megnyomni, amikor jelszót kér (Linuxon rendszergazdai jogosultság kell az alkalmazásnak) a rendszer azt is megadni, aztán szól, hogy kész. Kéri, hogy adományozzunk a fejlesztőknek, hogy többet lehessenek a feleségeikkel. Megtettem.

Ezután engedd el a gombokat, s az alkalmazás tetején látod majd, hogy fastboot mode. Ekkor nyertél!

Leszedtem az eredeti 2.3 romot (a boot.img és a bootloader.img, amikre szükség lesz, ezek kuszálódtak össze, ezért nem indult a telefon), s kiadtam a következő parancsokat.

fastboot flash boot boot.img
fastboot flash bootloader bootloader.img
fastboot flash recovery recovery-clockworkmod.img

Ezután a telefont lehúzva a gépről, akku ki-be, utána bekapcs, s be tudtam menni a jól ismert, s szeretett clockworkmod recovery-be. Innen már a tegnap készített nandroid backup-ból visszaállítottam a rendszert. Jelenleg még 2.3.6 van újra a telefonon, de nem sokáig. :)

Tanulság 3: Remek Androidos közösség van, s az emberek mindig segítenek. Hihetelen, hogy mert pár ember a saját hülyeségéből elrontja a telefonját (including me) és erre előkerül valaki, aki csak, hogy segíthessen készít egy alkalmazást (illetve integrálja bele a Nexus S-t, amije egyébként neki nincs), hogy segíthessen.

2011.12.18.
 • guher

  Ezért is jó androidosnak lenni (na meg persze érteni az angolt és érteni a számtógéphez nem átlag felhasználó szinten. De abban teljesen igazad van, hogy ennyire segítőkész egy közösséget mint az Androiddal foglalkozók nem láttam.

  Igaz GalaxyS tulajdonos vagyok, de érdekes volt a cikked és logikusan felépített. Grat és kösz ;)

 • Sandokan

  Nálam a Nexus BeamHD 3.1 van fenn és jól megy.
  Előtte eugen373 féle ICS volt, az is szépen muzsikált, de hát a kíváncsiság.
  A cikkért grat.

 • attila123

  Szia!

  Én egy héttel ezelőtt rootoltam először a Nexus S-emet, hogy fel tudjam rá tenni az ICS-t. Gond nélkül felment, de utána vissza szerettem volna tenni az eredeti romot. Ekkor követtem el ugyanazt a hibát, mint te, hogy i9020-asat tettem vissza. Reboot után teljesen meghalt a telefon. Hiába nyomom a hang fel+bekapcs gombokat, nem jön ki semmi a kijelzőn, gépre szúrva sem történik semmi. Az XDA fórumon nem találtam akkor semmilyen használható megoldást. Most visszaküldtem garanciára, meglátom, hogy mit fognak vele csinálni. Állítólag nem nézik, hogy fel-e volt törve, ha nem indul el, azonnal alaplapot cserélnek.
  Ha nem javítanák meg, szerinted ezzel a módszerrel meg lehet az enyémet is oldani?

  Előre is köszönöm a választ.

  • kobak

   Szia!

   Ez a módszer Neked is működni fog. Viszont nagyon kiváncsi vagyok, hogy a szervíz mit szól majd a dologhoz.

   • attila123

    Arra én is. Más fórumon írták, hogy ugyanilyen hibával gond nélkül megjavították. Legrosszabb esetben visszaküldik és helyreállítom ezzel a módszerrel.

   • wroadd

    Örülök, hogy sikerült újra életet lehelni a “kicsikébe” :)

    • kobak

     Hát még én. :)

 • MDVLaci

  Sziasztok!!
  Először is a szerzőnek grat!!!Másodszor…nekem,aki már évek óta csak Linux-ot használ egyáltalán nem volt meglepő,hogy ennyire segítőkész az android közösség.Mint nyílt forráskódú rendszer nagyban hagyatkozik a közösségre ez is.

  üdv!

 • morcosmacko

  No, látom megvolt az izgalom a hétvégére… ;)

 • xxx

  Legegyszerűbb megoldás a gari érvényesítésére az elektromos sokkoló :)
  Szervízes ismerős osztotta meg velem ezt a tanácsot. Volt, hogy egy készüléknek olyan hibája volt, amit képtelenség volt reprodukálni a központi szervíz pedig mindig visszaküldte, mondván semmi baja. Ekkor fogta a sokkolót, adott neki, ezek után már találtak hibát amit ki is javítottak (teljes belső) :)))

 • hrgy84

  Na, akkor le lehet a telo BT nevet cserelni UnBreakable-ra :-)

  Grat a sikeres ujraeleszteshez.

 • gajo

  Huhh!

  Hasonló cipőben járok. Hihetetlen, hogy _MIN_ 100 angol postot/faq-ot/commentet/how-to-t elolvastam (ha nem lenne idáig egyértelmű, én is megszivattam magam :)), és mikor már a 9 oldali infarktus/dupla kombó brain stroke/ epilepsziás roham kerülget rálelek egy csodaszép és hasznos magyar leírásra az egyik kedvenc oldalamon.. omg.
  Durván remélem, hogy a dolog működni fog, most usb-re tolok egy ubuntu live-ot, mert telepíteni lusta vagyok :)
  Majd beszámolok az eredményről :)

  • kobak

   Reméljük a legjobbakat! Hajrá! Mesélj majd!

   • gajo

    ugyanazon percben írtam, amikor te is hozzászóltál :D

 • gajo

  Nah!

  Közben akkor annyival egészíteném ki a cikket, hogy nem kell a linux! Én hogyan csináltam?
  Nekem már fenn volt a One Click root (http://dev-host.org/2sw4e0zcg16d/One-Click-Nexus-S-modded-rec.zip) mappa a gépemen, a pdanet-es app is (ez feltolta a nexus s drivert a windózra). Természetesen a root már régen megvolt, tehát ezzel nem is foglalkoznék, csak ugye van ebben is fastboot.exe.
  Én speciel onnan tudtam, hogy a telefonom fastboot módban van, hogy nem a menü gomb világított egyedül, hanem a keresés és a házikó (tehát innen lehet tudni, hogy fastbootban van a nehezék :D).
  Aztán kellékek->parancssor jobbklikk, futtatás rendszergazdaként. fastboot.exe devices csekkolod, hogy tényleg látja-e a készüléked. Aztán ha igen, akkor a postban említett:

  fastboot flash boot boot.img
  fastboot flash bootloader bootloader.img
  fastboot flash recovery recovery-clockworkmod.img

  és láss csodát, működik!! :D

  Köszönöm kobak a segítséget!!!

 • Komarzs

  Sziasztok!

  Még új vagyok ebben a témában és szeretnék segítséget kérni!

  Ma feltettem a telefonomra(Gio) az Android 4.0-t és a telefon csak annyit ír h “ANDROID”
  Fekete alapon fehér betükkel. Nem igazán értek hozzá de nem tudom megcsinálni amit írt
  Kobak Tudna valaki segíteni nekem ?

  Előre is köszönöm

  Komarzs

 • hbence19960112

  Hali! ugyan ez a probléma nállam is…
  nem kapcsol be eggyáltalán a telefon. semmilyen gombkombinációval sem.
  nekem egy samsung galaxy s advance-m van i9070p-verzió. ezzel a programmal fel lehet éleszteni a telefont??????

 • battila

  Hali …Nekem egy xperia go m van.Tégla.Ha gariba viszem hogy reagálnak?és vajon én utána még helyre tudom hozni?

 • Nerich

  Szia!
  Nekem egy Lenovo telefonom halt be, se kép se hang?
  Arra is jó ez, vagy nem tudsz valami ami jó lehetne?
  Válaszodat előre is köszönöm!

+