Gyorsteszt: My Data Manager (Free és "no ads" verzió) – adatforgalom monitor

Az Ice Cream Sandwich egyik nagy újítása lesz (mint az köztudott) a telefonon átmenő adatforgalom grafikonos ábrázolása, illetve az ehhez kapcsolódó korlátozások beállításának lehetősége. Ez egy nagyon fontos funkcionalitás, ha jól csinálják, az egyik kedvenc lesz az új Android főverzióban. A probléma csak az, hogy mire mi, talpas userek is megkapjuk az Ice Cream Sandwich telefonunkra optimalizált változatát, sok víz (és adat) lefolyik a Dunán.

Nekünk, halandóknak készült a My Data Manager.

A My Data Manager pontosan azt csinálja, amit majdan az Ice Cream Sanwich is: az adatforgalmunkat követi, méri, listázza. Teszi mindezt elegáns külsővel, sok remek funkcióval, és (nem utolsósorban) pehelysúlyban: a teljes app 596 kB.

Ebbe belefér minden, ami adatforgalom mérésben szóba jöhet:

  • adatforgalom ábrázolása alkalmazásonkénti bontásban
  • színes-szagos tortadiagram
  • színes-szagos oszlopgrafikon
  • historikus adatok (tehát visszatekintő mód)
  • kezdőérték megadása (ha pl. fél hónapnál kezded használni, vagy a sim kártyát másik telefonba is be-beteszed)
  • beállításokban adatcsomag méret és fordulónap (beállítható prepaid adatcsomag is), külön roaming beállítások, WiFi mérése
  • 4×1 méretű widget a legfontosabb adatokkal

Nos, ez elég fullos lista, és a raffinált fejlesztő még egy reklámcsíkot is be tudott szuszakolni a képernyőre. Ez nem zavaró, de ha mégis, 900 Ft körüli összegért eltávolítható a “no ads” kiegészítővel.

Feketeleves nem nagyon van, de azért akad pár apró hiányosság:

  • az app nem támogat App2SD-t (persze pici, tehát ez inkább többszáz hónapos historikus adatmennyiségnél okoz majd problémát – tehát sose)
  • ha kikapcsolod a perzisztens értesítőt (vagyis hogy állandóan fent csücsül a notification bar-ban az app ikonja), előfordulhat, hogy a telefon memóriájának megtelésekor a rendszer pont a My Data Managert gyilkolja ki, és így mérési hiba léphet fel
  • bár a grafikonok és a “toplista” tényleg szuperjól néz ki, az app felülete nem követi az Androidos ui-k megszokott elrendezését – ez egy icipicit zavaró

Ezek miatt csak 4 csillagot kap tőlem az alkalmazás, de ez ne tántorítson el senkit: a My Data Manager a legjobb adatforgalom mérő, amit eddig láttam, azt is könnyen el tudom képzelni, hogy még az Ice Cream Sandwich gyári megoldása mellett is érdemes lesz majd fenn tartani a telefonon – ehhez persze nem árt, ha a fejlesztő kitalál még pár hasznos niche funkciót.

Nyomkodj gombokat >>Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
, , , , , ,

About lipilee

Napközben project manager és architect, azon kívül apa, bringás, zenész, és blogger. Fő lelőhelye Hollandia, illetve Instagram és Twitter.
View all posts by lipilee →