MojAndroid
(x) hirdetés

A LogMeIn 2003-ban Budapestről indult, s most is a budapesti irodában jártam. A LogMeIn, akik számára nem ismert, egyike az itthonról indult, aztán az egész világon ismertté vált dolgoknak. Szomorú, hogy a világon talán nálunk a legkevésbé ismert a cég (erről majd az interjú részben).
A LogMeIn leginkább a Remote Desktop kliens alkalmazásáról ismert. Ennek lényege, hogy az otthoni/irodai számítógépet távolról vezérelhetjük. Ehhez a távoli gépen egy alkalmazást kell telepíteni, illetve kell egy internetre kötött kliens, ahonnan azt el szeretnénk érni. Hogy kerül ez az Androidportálra? Amióta már nálunk is elérhető a Market fizetős része, így a LogMeIn Ignition alkalmazását is megvásárolhatjuk.

Vége a nyárnak, megkezdődtek most már mindenki számára a dolgos hétköznapok. Ilyenkor jól jön egy olyan alkalmazás, aminek segítségével az otthoni számítógépet, vagy az irodai gépet gyorsan megnyithatjuk a telefonunkról, ha épp egy dokumentumot elfelejtettünk magunkkal vinni és éppen szükség lenne rá. Természetesen az alkalmazás ennél többre is képes. Az Ignitionon kívül még két másik alkalmazással van jelen a LogMeIn mind Androidon, mind pedig iOS-en.

A “fő termék”, az Ignition kapcsán tettem fel kérdéseimet a cég illetékeseinek. A kérdéseim nagyrészt Androidra vonatkozóak voltak, de a cég működésével kapcsolatban is érdeklődtem.

Androidportal.hu Mikor indult az Androidos alkalmazás fejlesztése?

LogMeIn Valamikor 1.5, 1.6 idején kezdődött a fejlesztés, a kezdetektől fogva a szegedi irodánkban folyt a munka.
Az elején megjelent egy partner, aki megkeresett bennünket, hogy egy bizonyos készüléken szeretné viszontlátni a LogMeIn-t.

Androidportal.hu Külön Androidos csapattal dolgoztok?
LogMeIn Van Androidos fejlesztőcsapat, de sok Androidos fejlesztő dolgozik más platformokra is, pl. webre, vagy iOS-re is.
Inkább a különböző alkalmazásokhoz tartozó csapatok vannak, LogMeIn, Ignition, Rescue, JoinMe csapatok különíthetőek el.

Androidportal.hu Hány magyar LogMeIn Ignition vásárló/felhasználó van?
LogMeIn Az Android Market fizetős része nagyon jó, mert könnyen nyomonkövethetőek a felhasználók, visszamenőleg követhetők azok az információk, hogy ki melyik országból, s milyen készülékre vette meg az adott terméket. Pontos információnk nincs arról, hogy hányan vásároltak Magyarországról. Megnézzük majd.
Ami biztos, hogy Magyarország nincs bent az első tíz ország között. És a tizedik az már elég kevés eladás szempontjából.

Androidportal.hu Látva a konkurencia ingyenes termékét, az ár csökkentésével esetleg megnőne a felhasználók száma.
LogMeIn Egy csapat folyamatosan figyeli az árakat, konkurenciát, erről most nem mondhatunk semmit.

Androidportal.hu Mekkora nehézség volt az Ignition portolása 3.0-ra?
LogMeIn Konkrétan a Google megkeresett bennünket a Honeycomb release előtt, hogy mennyire jó lenne az Ignition alkalmazást látni 3.0-án. Így kiküldtünk a GooglePlex-be egy fejlesztőt, két hét eredménye volt a Honeycombon működő prototípus. Ez Barcelonában már tesztelhető volt a Mobile World Congressen, majd rá két hétre release-eltünk egy verziót, de ez még nem volt tökéletes, mert nem használta ki a hardver és az új operációs rendszer minden lehetőségét.
A Motorola Xoom nagyon gyorsan fogyó eszköz, így ki kellett hozni egy Honeycomb verziót.

Androidportal.hu Statisztikák igazolják-e azt a feltételezést, hogy inkább tableten használják az emberek az Ignitiont?
LogMeIn Európában a statisztikák élén szerepel a Galaxy Tab (7-es), Amerikában pedig a Motorola Xoom van az élvonalban. Telefonok közül Amerikában a Droid és az Evo, amikre magasak még az eladási számok. Európában általában az összes htc termék.

Androidportal.hu Mivel multiplatform alkalmazás az Ignition, van-e különbség az Android és iOS változatok között? Külsőre ezek szinte ugyanúgy néznek ki.
LogMeIn Hasonlóan néz ki. Nem ugyanúgy. Minden esetben ki kell használni az operációs rendszer adta sajátságokat. Honeycomb esetében a Google külön kérése, hogy használjuk ezeket az elemeket, úgy mint Actionbar, Notification Area, stb.
Így tehát vannak különbségek az Ignition különböző platformokon elérhető verziói között, de fontos szempont, hogy ha valaki esetleg platformot vált, akkor ne legyen számára idegen, vagy új a felület.

Androidportal.hu A Market visszajelzéseket összehasonlítva az iOS illetve egyéb platformokkal mi a véleményetek, hogy reagáltok?
LogMeIn A feedback nagyon fontos, mind a Marketen, mind iOS-en. Ezenkívül van lehetőség az alkalmazásból is közvetlenül feedbacket küldeni. Büszkék vagyunk rá, ha végig futsz a kommenteken az AppStore-ban, vagy a Marketen, akkor látod, hogy többek írják, hogy ezek olyan fejlesztők, akik reagálnak a hozzászólásokra. És ez nagyon fontos nekünk.

Androidportal.hu Van közvetlen kommunikáció a felhasználókkal?
LogMeIn Van egy teljes Support Organization Bostonban, akik minden ilyenre reagálnak, s a felhasználókkal kommunikálnak. Ezek aztán a fejlesztőkhöz kerülnek előzetes priorizálás, rendezés után. Fejlesztők csak a legritkább esetben kommunikálnak közvetlen a felhasználókkal.

Androidportal.hu Mennyire magyar a LogMeIn?
LogMeIn Attól függ. Amit látsz az oldalon, letöltesz, használsz, az magyar. Budapesten, s Szegeden kerül fejlesztésre. Bostonban is van egy maroknyi fejlesztő, de kimondhatjuk, hogy a fejlesztések szinte 100% itthon történnek.
Tulajdonviszonyban viszont, mivel két éve a tőzsdén van a LogMeIn, már kicsit átalakult a helyzet. Publikus, hogy kik a nagy befektetők. Ezenkívül az alapító, Anka Márton még mindig tulajdonos, műszaki igazgató. A vezetőségben még mindig több magyar nevet látni, de a döntések nagyrész Bostonban születnek.

Androidportal.hu Köszönöm szépen.
LogMeIn Mi köszönjük.

A beszélgetés remek hangulatban zajlott, s a beszélgetés végén abban maradtunk, hogy októberben ha minden jól megy találkozunk majd a harmadik Android Meetupon.

2011.10.14.

+