MojAndroid

Régóta törtem a fejem egy ebook olvasó vásárlásán, mert olvasni jó, de a könyv sok helyet foglal. Mivel azonban a szemeim elég gyászos állapotban vannak (általános IT-melós szindróma), nálam hosszútávú ebook olvasáshoz alapkövetelmény a passzív kijelző, az eink. (Ha nem tudod, mi az eink, katt ide.)

A másik oldalon viszont finnyás vagyok: “csak” ebook olvasót nem akarok, mert akkor ha egyszer vennék egy tabletet, akkor már 3 mobil eszközt cipelnék magammal, annak meg mi értelme. Az ebook olvasó ezért akkor jó, ha nyújt alapvető mobilkommunikációs-produktivitási funkciókat a könyvolvasáson felül: email, RSS, web, szükség esetén jegyzetelés, naptár, és chat.

Így aztán nagyon megörültem, amikor a Barnes & Noble piacra dobta a piac szerintem eddigi legjobb (és mellesleg: hackelhető) einkes ebook olvasóját, a nook Simple Touch-t, és rövid gondolkodás után beruháztam egybe. Már most elmondom: nem bántam meg – a részletekért olvass tovább!

Fő pozitívumok

Először is a három fő selling point:

 1. A nook Simple Touch einkes, vagyis háttérvilágítás nélküli, napfényben olvasható
 2. Az eszköz (WiFi only változata) 129 139 dollárba kerül (igaz, USA-ban – hazaszállíttatásával együtt 30 000 Ft körülre jön ki)
 3. A rendszer Android alapokon fut, és rootolás után ez rengeteg extra funkcionalitást tesz elérhetővé

Az érintőképernyő

Az alap jóságokon felül a Simple Touch érintőképernyős. Ezen egyesek felhúzzák biztosan a szemöldöküket: hogy lehet egy einkes kijelző érintésérzékeny? Nos, a nook Simple Touch (mostantól nST, és akkor az ínhüvelygyulladást is megúszom), tehát az nST egy optikai érintőképernyő technológiát alkalmaz. Ennek lényege, hogy az eszköz képernyője körül infra LED-ek, és érzékelők helyezkednek el, tulajdonképpen mini fotocellákat alkotva.

A felhasználó ujja “zárja” ezeket a fotocellákat, amelynek a változásaiból az eszköz már fel tudja ismerni az ujj mozgását… És már kész is a kvázi-érintőképernyő! (A technológiáról bővebben itt tudsz olvasni, a magyarázó ábrát is innen kölcsönöztem.)

A megoldás meglepően jól működik, ráadásul akár kesztyűben is használható (hiszen nem feszültségekkel operál, hanem optikai úton). Én semmilyen problémát nem érzékeltem vele, teljesen jó kapacitív élményt ad. (Itt teszem hozzá, hogy bár elvileg a rendszerem támogatja a multitouch-ot, azt még nem volt alkalmam kipróbálni, mert egyszerűen nincs rá szükség.)

A hardver

A hosszúra nyúlt bevezető után a tőlem megszokott speckó pr0n helyett most fókuszáljunk kicsit inkább az ebook olvasóra. Azt azért elárulom, hogy a nST-ot 800 MHz-es Texas Instruments OMAP proci hajtja. A lényeg ezúttal mégsem a sebesség, hanem ezek:

 • kicsi: a teljes eszköz akkora, mint egy A5-ös füzet, simán befér egy oldal- vagy farzsebbe
 • könnyű: az egész kütyü kb. 210 gramm, ami simán feleannyi, mint gyakorlatilag bármilyen mai tablet, már abszolút a használható , könnyen kézben tartható kategória
 • szuperül látható/olvasható: a nST 6″-os, 800×600 pixel felbontású Pearl eink kijelzőt kapott (ami ráadásul érintőkijelző, lásd fönt)
 • nagyon jó a kialakítása: mivel nem tablet és nem kell csillognia, a Barnes & Noble a designkommandók retorzióinak veszélye nélkül gyárthatta a nST-ot csúszásgátló műanyagból, ahogy egy ebook olvasót kell; kellemes adalék, hogy elég masszívnak is tűnik a kis eszköz, bár szerencsére ezt nem volt még alkalmam tesztelni
 • a teljes könyvtárad elfér rajta: 240 MB felhasználható belső memória mellé akár 32 GB-os microSD kártyát szúrhatsz; ha mindenképpen számokkal kell kifejezni: ez több millió könyvre elég
 • iszonyú sokáig bírja: gyári állapotában (rootolatlanul) 2 hónapig elmegy egy töltéssel, de ha álandóan WiFi-zel vele, 2 hetet még akkor is
 • microUSB-n tölthető, árammal és adattal egyaránt
 • ePub, PDF, JPEG, PNG, BMP, GIF formátumokat támogat

Ilyen jellemzőkkel már nem lehet rossz, igaz? Be is rendeltem, és egy minimális rászámított áfáért meg is érkezett, pont időben a nyaraláshoz. Itt szeretném megköszönni a Magyar Posta logisztikai üzletágának – na nem a házhoz szállítást, amit a pontosan megadott cím ellenére mellőztek, és nem is azt, hogy az eszköz a 15 napos teljes szállítási időből 10 napot csücsült a magyar vámon, a Magyar Posta vendégszeretetét élvezve. Azt szeretném megköszönni, hogy nem lopták el. Örüljünk a kis dolgoknak.

Mielőtt továbbhaladnánk, hadd térjek ki arra, hogy mi nem az nST:

 • nincs benne G-szenzor, nem forog el automatikusan a kép (van rá szoftveres mód, de egyrészt minek, másrészt erről majd később); a könyveket is csak portré módban tudod olvasni
 • nincs benne semmiféle hang képesség: se hangszóró, se 3,5 mm-es jack a fülesnek; ezzel zenét hallgatni nem fogsz
 • természetesen az eink miatt filmet nézni se ezen fogsz, ez a technológia statikus, ritkán változó dolgok megjelenítésére alkalmas
 • és persze: ez nem telefon, ez ebook olvasó

Az ebook olvasó

A nST természetesen alapvetően ebook olvasó, és annak igen jó. Eleve az, hogy swipe-pal tudsz lapozni eink-en, nagyon cool. (Ha a swipe nem jön be: a képernyő két oldalán harveres lapozógombok is helyet kaptak.)

Az alapfunkción (könyv megjelenítése, lapozása) felül egy rakás kényelmi funkció került a B&N könyvolvasó alkalmazásába:

 • könyvjelző
 • betűtípus, szövegméret, margók, sorköz állítása
 • kiemelés (highlight)
 • gyors megjegyzést hozzáfűzése (add note)
 • keresni (look up)
 • kijelölés megosztása Twitteren, Facebookon

Ezen az elég erős funkciólistán felül természetesen az eszközön elérjük a Barnes&Noble könyváruházát, ahol egyszerűen vásárolhatók új könyvek. Magyar nyelvű könyveket itt nem fogunk tudni vásárolni, azokat más úton-módon kell megvenni és rátölteni a nST-ra.

És kevéssé ismert tény, de a gyári állapotú (nem rootolt) készülékben működik a webböngésző is: ha a WiFi be van kapcsolva, a “Search” opció nem csak a könyvtárunkban keres, hanem URL-t beírva az eredményt az Android Browser fekete-fehér változatában mutatja meg. Érdekes állat viszont ez a böngésző, nem tudom pontosan meghatározni, hogy mi nem működik benne, de random dolgok nem jelenítődnek meg, pl. Index cikkoldalt hol betölt elsőre, hol csak új ablakban… Valahogy talán a JavaScript-ekre vezethető vissza a dolog, de nem foglalkoztam vele mélyebben.

És még egy dologra akarok kitérni, amit bélyegezhetünk negatívumnak is: a rémes rézkarc jellegű lockscreen-ek:

Einknél ugyebár olyan nincs, hogy a képernyő elsötétül, mert nincs értelme (csak a képernyőváltás használ áramot, a megjelenítés nem). Egyrészt ez az a csodálatos feature, ami miatt egy nST 2 hónapig elmegy egy akkutöltéssel, másrészt ez az oka annak, hogy a lezárt eszközön alapesetben híres írók csíkokból álló képeit kell csodálnunk.

Szerencsére azonban ez igen egyszerűen orvosolható: egyszerűen a nST-re USB háttértár módban fel kell másolni a kedvenc képeink 600×800 felbontású változatát, a NOOKscreensavers mappán belül egy általunk létrehozott mappába, és a [nook gomb] / Settings / Screen / Screensaver menüpontban kiválasztani az általunk elnevezett mappát. Ha a mappába több képet teszünk, akkor minden lezárásnál másikat fog közülük mutatni. (A cikk végén található képgalériában már ennek az eredményét láthatjátok.)

Összességében

Remélem elég meggyőzően ki tudtam fejteni, hogy miért nem bántam meg a nook Simple Touch beruházást. Tökéletes ebook olvasó, amely nem fárasztja a szemet, nem nehéz, az érintőkijelzőnek köszönhetően kényelmesen használható, és nem utolsósorban: olcsó. Nyaralás alatt, tömegközlekedésben tökéletes társ.

Amiket eddig leírtam, azok a nST alapfunkciói, bárki, aki vásárol egyet, ezt a csomagot kapja. Aki azonban hajlandó feladni a garanciát, és egy kicsi (tényleg csak kicsi) extra energiát belefeccölni, az az ebook olvasóból pillanatok alatt egy Androidos “ebook reader plusz kommunikációs központ” kombót varázsolhat.

Elérkezett tehát a nook Simple Touch rootolásának ideje – ez lesz a következő cikkem témája.

Update: Kommentben érkezett 2 lehetséges beszerzési mód is, ha nincs haverod az USA-ban:
PurelyGadgets – 138 angol font + szállítás + áfa
Ebay – 149 dollár + szállítás + áfa (köszi csaadaam)

Update 2: Megjelent a cikksorozat második része: Miért Barnes & Noble nook Simple Touch: a rootolás után

2011.08.27.
 • Anonymous

  Jó cikk, gratula hozzá, és persze a cucchoz is! Már-már kedvet kaptam egy ilyenre! Személy szerint a hangkeltés hiányát (legaláb jack szinten) fájó pontnak tartom, ettől függetlenül nagyon tetszik! Várom a következő részt, kíváncsi vagyok, mit hoztál ki belőle ;)

  • csaadaam

   Hallottam olyan pletykát, hogy van benne bluetooth :)

 • Olyan jól leírtad, hogy én is kedvet kaptam hozzá. Régóta a Kindle-vel szemezek.÷)

  Jól látom, hogy csak 139 dollár, ingyen postával a wifi-s verzió?
  Elgondolkodtató.

  • lipilee

   hú, lehet, hogy 139 és nem 129… posta ingyen, de sajna USA-n belül, külföldre meg nem szállítanak. tehát kell egy ismerős, aki kint lakik és neked ajándékozza.

  • csaadaam

   Hát igen. A B&N ingyen szállít. USA-ba. És máshová egyáltalán nem küldik. Amazonon keresztül sem lehet a gyártói korlátozás miatt rendelni. Ebayröl 190$ +pk +25% ÁFA. Szerencsémre nekem is sikerült szerezni,ismerösöm hozott magával egyet nekem is.
   Annyira szemetek, annyira US only cucc,hogy az ingyen könyveket sem lehet letölteni ha nem amcsiban vagy. Meg vannak social feature-jei (idézet posztolása fbra stb) , de ezek csak a vasarolt konyvekkel mennek,a kabelen ratoltottekkel nem :(

   Alig varom a cikket a rootrol!

   • artifex
    • RezAkos

     Én múlt héten rendeltem meg Amazon-ról korrektnek tűnt minden, 3 nap alatt New Ark-ból eljutott Vecsésig, minezért a 98USD mellé 39USD szállítási és KEZELÉSI költséget fizettem, az ár még ekkor is eléggé korrektnek tűnt (Kb. 34.000 Ft)

     Ekkor Vecsésen a vámhatóság elkobozta hogy megvámolja és a dolgok innentől kezdtek érdekessé válni:
     -Vám-ot nem ÁFÁ-t viszont kell fizetnem, azonban nem csak a termékre hanem a kiszállítási díjra(!!!) is. (+8500Ft)
     -Bár Amerikából idáig 8000Ft a kiszállítási a FedEx vecséről zuglóig laza 2500Ft-ért el is hozza (+ÁFA természetesen), biztos tesznek egy kitérőt előtte svájcba is attól ilyen drága… (+3200Ft)
     -Emelett mivel a Vámolás minimum 1-1,5 napot igénybe vesz, így tárolási díjat is kell fizetnem nekik, hiszen belekezdek a harmadik munkanapba mikor náluk tartom a készülékem, amely naponta 1200Ft DE minimum 2400Ft (itt is +ÁFA természetesen)… (+3050Ft)

     Így összeségében jófajta 98 dolláros eReader-ért 40 dolláros kiszállítással, kifizettetnek velem még +14750Ft-ot (a termék árának 70%-át(!!!), így összeségében azt mondanám hogy Nook-ot venni jelen helyzetben ebben az országban nem éri meg és nem ajánlom senkinek. Majd 50.000Ft-ra jön ki összeségében a kicsike, ennyiért pedig már jófajta tablet is kapható (pl. XOOM) bármeliyk mobilszolgáltatónál. (az eink előnye pedig számomra nem csak a jó olvashatósága hanem az ára is volt, eleinte…)

     Aki tudja vegye magánszemélytől, trükközön, kérje más terméknév alatt, úgy még azt mondanám meg is éri, mert amúgy egy kiváló eszköz…

 • MaxDem

  Grat a cikkhez és a cucchoz is!

  Rögtön lenne is két kérdésem az olvasóval kapcsolatban:

  1. Hol sikerült megrendelned? Próbálkoztam megrendelni a Barnes&Noble oldalán, de nem hajlandóak Magyarországra szállítani.
  2. Hogyan kezeli a készülék a magyar hosszú ékezetes betűket (ő, ű)? Az ePub formátummal kapcsolatban érdekelne ez leginkább…

  Előre is köszi a válaszokat!

  • E-bay például. De az Amazon-tól is lehet.

    

  • lipilee

   1. kinti havernak rendeltem be, ő pedig hazaküldte :) ebayen talán lehet kapni, Amazonon viszont kötve hinném, elvégre a fő vetélytársuk.

   2. ő és ű tökéletesen megjelenik rajta, mint bármilyen Androidos alkalmazásban – eddig 2-3 magyar könyvet olvastam el, epub-ot és pdf-et is, probléma nélkül.

  • Anonymous

   angliabol itt rendelheted meg: purelygadgets.co.uk

   • csaadaam

    Ha jól számolok, akkor ez 43000 szállítással, plusz rájön 25% ÁFA, és vám éppen nincs rajta. Az összesen kb 54ezer ft.

     

    Ebayről szállítással együtt kijön 200 dollárból (<li>http://www.ebay.com/itm/NEW-Barnes-Noble-Nook-Simple-Touch-eReader-WiFi-6-/220795646981?pt=US_Tablets&hash=item3368723405</li>), ez a határon ÁFÁval megdobva össz kb 46ezer ft.

     

     

    Anno ezt kaptam a VÁM hivataltól a kérdésemre válaszul:

     

    Amennyiben a küldemény értéke, a fuvarköltség vevő által fizetett részével együtt, meghaladja a 22 EUR értékhatárt Áfa, ha a 150 EUR értékhatárt is vám fizetési kötelezettsége is keletkezik. Az Áfa mértéke 25%, a vám mértéke függ az áru vámtarifaszámától (taric kód), az ahhoz kapcsolódó vámtételt kell megfizetni. Ezekről tájékozódhat a http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/taric/taric_consultation.jsp?Lang=hu&redirectionDate=20110115 internetes oldalon. A feladó nem tudja átvállalni a vám és Áfa megfizetését.

    Amennyiben a csomag postai úton érkezik, a Posta fogja vám elé állítani a küldeményt, Önt pedig értesítik küldeménye érkezéséről és tájékoztatják az átvétel módjáról. Ha a küldemény csomagküldő szolgálaton keresztül érkezik, úgy a szolgáltatók általában vállalják a küldemény vám elé állítását is. Ehhez egy eseti vámkezelési megbízást fognak Öntől kérni.

     

    • TOZ

     ÁFA miert lenne ra? Azt megfizetem UK-ben. EU-n belul nekem eddig nem volt ezzel igy gondom. Legutobb SSD jott Irorszagbol. Ir afa megfizetve, es ennyi. VAM meg megint nincs az EU miatt.

     Vagy rosszul tudok valamit?

     • csaadaam

      jogos, ÁFA csak akkor kell, ha nem-EU a feladó. sry

     • TOZ

      Szoval tok-vono 45 bruttobol itt lenne… hm… hm…  hogy is van az a root? Cool

  • Anonymous

   nekem nem mennejk a calibre konvertalt  betukkel. Ti milyen kiosztast hasznaltok? (Unicode?)

  • csaadaam

   Nekem tökéletesen kezeli a magyar betűket is, calibre támogatja legújabb verziójában már natívan is az eszközt.

 • tido

  Szia!

  Lennél olyan kedves letesztelni a pdf kezelést? Leginkább a zoomolás érdekel, mert vannak olyan anyagaim, amiben képek vannak és a sima nook-on nem látható rendesen.

  Köszi!

 • T

  Nekem is ilyenem van, nagyon bejön, csak ajánlani tudom, főleg azoknak akik nem akarnak ezen keresztül könyvet vásárolni. A hazahozatal kicsit problémás, érdemes még párezer forintot beleölni, hogy biztosan hazaérjen.

  Eddig egyszer jött elő egy szoftveres bug, hogy lapozásnál kijelöl egy szót és befagy a touchscreen, de rádugtam gépre, és az kihúzta ebből az állapotból (egyébként emg restartot ajánlják).

  A nookhoz járó fali töltő sajnos itthon csak átalakítóval használahtó, de az usb-s telefontöltővel simán tölthető,

 • bivanbi

  Yeah! Várjuk a rootolási élményposztot!

 • Anonymous

  Szia!

  Tudsz vásárolni itthonról a Barnes & Noble shopban magyar kártyával?

  Tamas

  • lipilee

   amennyiben az számít, hogy magát az eszközt is a magyar hitelkártyámmal vettem… :)

   • Anonymous

    Akkor remélem igen, az én példányom már úton van egy barát segítségével, bár ő KP-ért vette egy Wallmartban.

    Ha vannak újabb tapasztalataid és app tippjeid rootolas után azt szívesen olvasnám.

 • Attila USA

  Megrendelesre tudok hozni 45.000Ft-ert Budapesti kiszallitassal ha esetleg valakit erdekel a Nook Simple Touch!

  Emailben keressetek: daniaimagyarok@gmail . com

 • mariposa

  Frissítem, Magyarországról is megvehető, már, én a 220 voltban fogom elvileg, és 39.900 Ft-ba kerül, most az USA-ban 99$, így még nem is nagyon drága a postázáshoz képest (USA-ból ha megrendeled posta stb kb 35.000 Ft-ra jön ki, de itt van 1 év garancia, és hát bemész a boltba és átveheted, valamint probléma van, ami remélhetőleg nem lesz szintén beviszed . . . ). Én holnap veszem át a kicsikét =)

 • pthomas

  Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni.Vásároltam egy nook simple touch-ot.Elkezdtem a regisztrációt-időzóna, wifi,b&n reg-, minden megvan de az utolsó 4. lépcsőfoknál ezzel az üzenettel kidob a gép: error sorry we are having trouble setting up your nook. Please shutdown the device and try again. If the problem persist,contactCustomer Support at 1-800-The- book (1-800-843-2665) Ezt értem,hogy mit jelent,de akárhányszor újrakezdem mindig ugyanezt írja ki. Előfordult ez már mással is? Köszi a segítséget.

 • joceszko

  Sziasztok!Akinek olyan problémája van mint pthomas-nak az írjon privit tudok rá megoldást/csak itt hosszú lenne leírni/.
  Aki használtan szeretne vásárolni nook-ot az kérje meg az eladót hogy törölje a számláját a nook hivatalos oldaláról mert egy lopásgátló funkció miatt másik számlát nem lehet hozzárendelni így nem lehet használni a nook-ot.A biztos megoldás hogy reset vagy root előtt csinál az ember egy mentést,ha használtan vásárolta.Kellemes ünnepeket mindenkinek!

 • piluka

  Hali. ha nincs wifi hálózat a közelben akkor el is felejthető a használata? :( :( :(

+