MojAndroid
(x) hirdetés

Régóta törtem a fejem egy ebook olvasó vásárlásán, mert olvasni jó, de a könyv sok helyet foglal. Mivel azonban a szemeim elég gyászos állapotban vannak (általános IT-melós szindróma), nálam hosszútávú ebook olvasáshoz alapkövetelmény a passzív kijelző, az eink. (Ha nem tudod, mi az eink, katt ide.)

A másik oldalon viszont finnyás vagyok: “csak” ebook olvasót nem akarok, mert akkor ha egyszer vennék egy tabletet, akkor már 3 mobil eszközt cipelnék magammal, annak meg mi értelme. Az ebook olvasó ezért akkor jó, ha nyújt alapvető mobilkommunikációs-produktivitási funkciókat a könyvolvasáson felül: email, RSS, web, szükség esetén jegyzetelés, naptár, és chat.

Így aztán nagyon megörültem, amikor a Barnes & Noble piacra dobta a piac szerintem eddigi legjobb (és mellesleg: hackelhető) einkes ebook olvasóját, a nook Simple Touch-t, és rövid gondolkodás után beruháztam egybe. Már most elmondom: nem bántam meg – a részletekért olvass tovább!

Fő pozitívumok

Először is a három fő selling point:

  1. A nook Simple Touch einkes, vagyis háttérvilágítás nélküli, napfényben olvasható
  2. Az eszköz (WiFi only változata) 129 139 dollárba kerül (igaz, USA-ban – hazaszállíttatásával együtt 30 000 Ft körülre jön ki)
  3. A rendszer Android alapokon fut, és rootolás után ez rengeteg extra funkcionalitást tesz elérhetővé

Az érintőképernyő

Az alap jóságokon felül a Simple Touch érintőképernyős. Ezen egyesek felhúzzák biztosan a szemöldöküket: hogy lehet egy einkes kijelző érintésérzékeny? Nos, a nook Simple Touch (mostantól nST, és akkor az ínhüvelygyulladást is megúszom), tehát az nST egy optikai érintőképernyő technológiát alkalmaz. Ennek lényege, hogy az eszköz képernyője körül infra LED-ek, és érzékelők helyezkednek el, tulajdonképpen mini fotocellákat alkotva.

A felhasználó ujja “zárja” ezeket a fotocellákat, amelynek a változásaiból az eszköz már fel tudja ismerni az ujj mozgását… És már kész is a kvázi-érintőképernyő! (A technológiáról bővebben itt tudsz olvasni, a magyarázó ábrát is innen kölcsönöztem.)

A megoldás meglepően jól működik, ráadásul akár kesztyűben is használható (hiszen nem feszültségekkel operál, hanem optikai úton). Én semmilyen problémát nem érzékeltem vele, teljesen jó kapacitív élményt ad. (Itt teszem hozzá, hogy bár elvileg a rendszerem támogatja a multitouch-ot, azt még nem volt alkalmam kipróbálni, mert egyszerűen nincs rá szükség.)

A hardver

A hosszúra nyúlt bevezető után a tőlem megszokott speckó pr0n helyett most fókuszáljunk kicsit inkább az ebook olvasóra. Azt azért elárulom, hogy a nST-ot 800 MHz-es Texas Instruments OMAP proci hajtja. A lényeg ezúttal mégsem a sebesség, hanem ezek:

  • kicsi: a teljes eszköz akkora, mint egy A5-ös füzet, simán befér egy oldal- vagy farzsebbe
  • könnyű: az egész kütyü kb. 210 gramm, ami simán feleannyi, mint gyakorlatilag bármilyen mai tablet, már abszolút a használható , könnyen kézben tartható kategória
  • szuperül látható/olvasható: a nST 6″-os, 800×600 pixel felbontású Pearl eink kijelzőt kapott (ami ráadásul érintőkijelző, lásd fönt)
  • nagyon jó a kialakítása: mivel nem tablet és nem kell csillognia, a Barnes & Noble a designkommandók retorzióinak veszélye nélkül gyárthatta a nST-ot csúszásgátló műanyagból, ahogy egy ebook olvasót kell; kellemes adalék, hogy elég masszívnak is tűnik a kis eszköz, bár szerencsére ezt nem volt még alkalmam tesztelni
  • a teljes könyvtárad elfér rajta: 240 MB felhasználható belső memória mellé akár 32 GB-os microSD kártyát szúrhatsz; ha mindenképpen számokkal kell kifejezni: ez több millió könyvre elég
  • iszonyú sokáig bírja: gyári állapotában (rootolatlanul) 2 hónapig elmegy egy töltéssel, de ha álandóan WiFi-zel vele, 2 hetet még akkor is
  • microUSB-n tölthető, árammal és adattal egyaránt
  • ePub, PDF, JPEG, PNG, BMP, GIF formátumokat támogat

Ilyen jellemzőkkel már nem lehet rossz, igaz? Be is rendeltem, és egy minimális rászámított áfáért meg is érkezett, pont időben a nyaraláshoz. Itt szeretném megköszönni a Magyar Posta logisztikai üzletágának – na nem a házhoz szállítást, amit a pontosan megadott cím ellenére mellőztek, és nem is azt, hogy az eszköz a 15 napos teljes szállítási időből 10 napot csücsült a magyar vámon, a Magyar Posta vendégszeretetét élvezve. Azt szeretném megköszönni, hogy nem lopták el. Örüljünk a kis dolgoknak.

Mielőtt továbbhaladnánk, hadd térjek ki arra, hogy mi nem az nST:

  • nincs benne G-szenzor, nem forog el automatikusan a kép (van rá szoftveres mód, de egyrészt minek, másrészt erről majd később); a könyveket is csak portré módban tudod olvasni
  • nincs benne semmiféle hang képesség: se hangszóró, se 3,5 mm-es jack a fülesnek; ezzel zenét hallgatni nem fogsz
  • természetesen az eink miatt filmet nézni se ezen fogsz, ez a technológia statikus, ritkán változó dolgok megjelenítésére alkalmas
  • és persze: ez nem telefon, ez ebook olvasó

Az ebook olvasó

A nST természetesen alapvetően ebook olvasó, és annak igen jó. Eleve az, hogy swipe-pal tudsz lapozni eink-en, nagyon cool. (Ha a swipe nem jön be: a képernyő két oldalán harveres lapozógombok is helyet kaptak.)

Az alapfunkción (könyv megjelenítése, lapozása) felül egy rakás kényelmi funkció került a B&N könyvolvasó alkalmazásába:

  • könyvjelző
  • betűtípus, szövegméret, margók, sorköz állítása
  • kiemelés (highlight)
  • gyors megjegyzést hozzáfűzése (add note)
  • keresni (look up)
  • kijelölés megosztása Twitteren, Facebookon

Ezen az elég erős funkciólistán felül természetesen az eszközön elérjük a Barnes&Noble könyváruházát, ahol egyszerűen vásárolhatók új könyvek. Magyar nyelvű könyveket itt nem fogunk tudni vásárolni, azokat más úton-módon kell megvenni és rátölteni a nST-ra.

És kevéssé ismert tény, de a gyári állapotú (nem rootolt) készülékben működik a webböngésző is: ha a WiFi be van kapcsolva, a “Search” opció nem csak a könyvtárunkban keres, hanem URL-t beírva az eredményt az Android Browser fekete-fehér változatában mutatja meg. Érdekes állat viszont ez a böngésző, nem tudom pontosan meghatározni, hogy mi nem működik benne, de random dolgok nem jelenítődnek meg, pl. Index cikkoldalt hol betölt elsőre, hol csak új ablakban… Valahogy talán a JavaScript-ekre vezethető vissza a dolog, de nem foglalkoztam vele mélyebben.

És még egy dologra akarok kitérni, amit bélyegezhetünk negatívumnak is: a rémes rézkarc jellegű lockscreen-ek:

Einknél ugyebár olyan nincs, hogy a képernyő elsötétül, mert nincs értelme (csak a képernyőváltás használ áramot, a megjelenítés nem). Egyrészt ez az a csodálatos feature, ami miatt egy nST 2 hónapig elmegy egy akkutöltéssel, másrészt ez az oka annak, hogy a lezárt eszközön alapesetben híres írók csíkokból álló képeit kell csodálnunk.

Szerencsére azonban ez igen egyszerűen orvosolható: egyszerűen a nST-re USB háttértár módban fel kell másolni a kedvenc képeink 600×800 felbontású változatát, a NOOKscreensavers mappán belül egy általunk létrehozott mappába, és a [nook gomb] / Settings / Screen / Screensaver menüpontban kiválasztani az általunk elnevezett mappát. Ha a mappába több képet teszünk, akkor minden lezárásnál másikat fog közülük mutatni. (A cikk végén található képgalériában már ennek az eredményét láthatjátok.)

Összességében

Remélem elég meggyőzően ki tudtam fejteni, hogy miért nem bántam meg a nook Simple Touch beruházást. Tökéletes ebook olvasó, amely nem fárasztja a szemet, nem nehéz, az érintőkijelzőnek köszönhetően kényelmesen használható, és nem utolsósorban: olcsó. Nyaralás alatt, tömegközlekedésben tökéletes társ.

Amiket eddig leírtam, azok a nST alapfunkciói, bárki, aki vásárol egyet, ezt a csomagot kapja. Aki azonban hajlandó feladni a garanciát, és egy kicsi (tényleg csak kicsi) extra energiát belefeccölni, az az ebook olvasóból pillanatok alatt egy Androidos “ebook reader plusz kommunikációs központ” kombót varázsolhat.

Elérkezett tehát a nook Simple Touch rootolásának ideje – ez lesz a következő cikkem témája.

Update: Kommentben érkezett 2 lehetséges beszerzési mód is, ha nincs haverod az USA-ban:
PurelyGadgets – 138 angol font + szállítás + áfa
Ebay – 149 dollár + szállítás + áfa (köszi csaadaam)

Update 2: Megjelent a cikksorozat második része: Miért Barnes & Noble nook Simple Touch: a rootolás után

(x) hirdetés
2011.08.27.

+