MojAndroid
(x) hirdetés

A hír röviden: a Google 12,5 milliárd dollárért felvásárolja a Motorola Mobility-t.

Wow. I mean, like… Wow.

Mit érdemes erről a tranzakcióról első körben tudni?

  1. A Google örömének adott hangot, hogy a Motorola személyében milyen lökést tudnak adni a mobil innovációnak, de persze mi belátunk a függöny mögé:
  2. A Motorolának írd és mondd 17000 mobil technológiával kapcsolatos szabadalma van. Egyrészt számszerileg is háromszor annyi, mint ami mennyiséget az Apple és barátai a Norteltől megvásároltak, másrészt közvélekedés szerint talán a világ legerősebb mobil szabadalmi portfóliója ez – mostantól a Google kezében, az Android védelmében. (Trivia: a Motorola az egyetlen Androidos cég, akik sikerrel perelték be proaktívan az Apple-t szabadalomsértésért, aki nem is tudott azonos mértékű válaszcsapást mérni rájuk.)
  3. A Google (maga Andy Rubin személyében) természetesen biztosította az ipart, hogy az Android ezután is nyílt rendszer marad, a Motorola cégen belül különállóan fog üzemelni és ugyanúgy licenszelni fogja az Androidot, mint eddig, illetve mint ahogy a többiek (a HTC, Sony, stb.) teszik.

Ezzel együtt természetesen érdekes lesz látni, hogy hogy reagál majd a jelenleg Androidba fektető ipar: megijednek a Motorola házon belül kerülésétől, vagy örülni fognak, hogy biztosítva van az Android védettsége a szabadalmi perekkel szemben?

Illetve felmerül a kérdés: ez azt is jelenti, hogy az általában jó hardvert gyártó Motorola végre leveti magáról a MotoBlur láncait és stock Androidot fognak szállítani?

A tranzakció egyébként mindenféle jóváhagyások után idén év végére, vagy jövő év elejére fejeződhet be.

Update 1: Úgy tűnik, a fontosabb Android gyártókra inkább a megkönnyebbülés jellemző. A HTC, a Sony Ericsson, az LG, és a Samsung vezetői egyaránt üdvözölték a Google és a Motorola lépését, és hogy a Google eltökélte magát az Android és partnerei védelmére. Ezzel párhuzamosan kíváncsi volnék az Apple jogászok arcára, stresszes napjuk lehet.

Update 2: A Google hivatalos blogján nem más, mint Larry Page adott némi háttérinfót a felvásárláshoz. Természetesen szabadalmak körül mozog a tranzakció, ezzel a blogbejegyzés egyúttal egyfajta nyílt üzenet is mindazoknak, akik szabadalmi pereket indítottak, vagy akarnak indítani Androidos gyártók ellen: “nem kéne”.

2011.08.15.

Ezeket már olvastad?

+