MojAndroid
(x) hirdetés

Az NFC (Near field communication) nem új találmány, de úgy néz, most érett meg erre a piac. A technológiáról annyit kell tudni, hogy nem érintésre, hanem – ahogy a nevében is benne van – közelségre épít. Azaz nem kell odaérinteni az eszközt a leolvasó terminálhoz, elég 4 centiméternél közelebb helyezni azt. Ami miatt az NFC nagy jövő előtt állhat az az, hogy nem csak bankkártya helyett lehet használni, hanem egyéb megoldásokra is alkalmas. Jelen esetben a fesztiválkártyát váltja ki, de lehetne akár kuponfüzet is, vagy használhatnánk az ilyen shop kártya, olyan shop kártya helyett is.

Sokkal kényelmesebb, mint bármi más megoldás. Mondok egy példát, mondjuk vásárolsz egy boltban. Fizetsz a bankkártyáddal, majd a shop kártyáddal pontokat gyűjtesz és ha éppen van valami matrica akció vagy kupon füzet, akkor azzal is bajlódsz. Az NFC technológiával, mint a három dolgot el tudod intézni, egyetlen érintéssel. Fizetsz, megkapod a bónusz pontokat és a kuponfüzetbe is belekerül az újabb matrica. Plusz, ha mondjuk törzsvásárló vagy, akár kaphatnál is kedvezményt, mert elértél egy X összegű vásárlást például.

A Vodafone és a Metapay közösen élesben teszteli az NFC technológiát a Sziget fesztiválon. Az a szerencse ért minket, hogy részt vehetünk ebben a tesztelésben. Ehhez, a bal oldalon látható Samsung Galaxy S Plus készüléket kaptunk kölcsön. Érdekes, hogy nem az NFC-s verziót kaptuk belőle, hanem a nálunk is forgalomban lévő darabot. A készülékben egy NFC képes SIM kártya van illetve egy irányított antenna, amely a kommunikációhoz szükséges.
A telefonon Android 2.3.3 fut, ami azért fontos, mert ez már tudja kezelni az NFC technológiát, ahogy korábban írtunk róla.

Lévai Gábor, a Metapay ügyvezetője elmondta, hogy tavaly már opcionálisan a Sziget illetve a Balaton Sound fesztiválon használható volt a Fesztiválkártya, idén viszont kizárólagos fizetőeszközzé lépett elő. A magam részéről ezt nagyon hasznosnak tartom, nincs óriási készpénz forgalom és nem kell a visszaadással szenvedni, tehát gyorsabb a vásárlás.

Én, amit fontosnak tartok ebben elmondani az az, hogy a világon, egy pár helyen már vannak pilotok. A pár, az tényleg nagyon-nagyon kevés. Kontinentális Európában, ilyen mértékű pilot illetve felhasználás, az nincs.

Ehhez kapcsolódik az NFC pilot, amelynél a telefonban és a benne lévő kártyán valósul meg a fesztiválkártya. Ezzel még a plasztik kártyát is sikerült kiváltani. Gondold el, ha ez elterjed, jövőre mondjuk csak a telefonodat kell vinni a szigetre és az EDSZ egyenleged terhére költekezhetsz. Vagy az EDSZ keretedből átvezetett összegből. Nem kell készpénz, fesztiválkártya, bankkártya, csak a telefonod. Sőt, a feltöltéshez ott sem kell lenned a helyszínen, tehát sorban állás nélkül megoldhatsz mindent. Hát nem szép?

Jelenleg a Szigeten több féle olvasó van használatban, a cikk végén látható Sagem modemet kell keresni a tesztelőknek. A főszponzorok helyszínein illetve néhány másikon csak ilyen modemek vannak, de a szervezők figyeltek arra, hogy az összes helyszínen legalább egy ilyen olvasó el legyen helyezve.

A csatolt képeken láthatjátok, hogy egy alkalmazás is készült hozzá. Ennek segítségével a mobil keretünkből tudunk átvezetni összeget a fesztiválkártyánkra (NFC) illetve itt mutatkozik meg egy újabb előnye a technológiának. A normál fesztiválkártyánk egyenlegét csak a leolvasóknál tudjuk lekérdezni, itt viszont egy gombnyomás és máris látjuk az aktuális egyenlegünket.
Dupla feltöltés elleni védelem is van az alkalmazásban. Amíg egy feltöltésre nem kaptunk választ, nem tudunk újabbat indítani. Így elkerülhető, hogy sietségünkben 2-3 alkalommal töltsük fel a kívánt összeget és mondjuk 3e forint helyett 9e forintot helyezzünk el a kártyán.

Jelenleg a tesztelés elején vagyunk, még csak kétszer használtam a készüléket. Elsőre nem fogadta el a vásárlást – bár itt az eladó is hibás lehetett, a reakciójából ítélve – másodszorra viszont gond nélkül vásároltam egyetlen másodperc alatt.

Az NFC és SIM kárty közötti kapcsolatról itt olvashattok bővebben. NFC-ről itt található az angol nyelvű wiki szócikk. Illetve az Origo is foglalkozott a témával korábban.
A cikk végén képernyőmentéseket láthattok az alkalmazásról, annak használatáról illetve a sajtótájékoztatóról fényképeket.

2011.08.08.

Ezeket már olvastad?

+