MojAndroid
(x) hirdetés

Egy hétig próbálgathattam a Motorola Atrixot a mobilabban.hu jóvoltából. A hozzám eljuttatott telefont az amerikai piacra szánták, így ott lehet használni rajta akár 4G-t is, itthon viszont a frekvencia különbségek miatt még a 3G se működik rajta. Eleinte nekem még a 2G se ment az APN beállítása után, de egy nap hirtelen életre kelt.

Az Atrix külseje kicsit már sugallja, hogy nem egy átlagos készülékről van szó, hanem egy 2 magos szörny rejtőzik a 4 colos qHD képernyő alatt. Ennek a szörnynek pedig nem kell sok ahhoz, hogy felidegesítsük, mert bármilyen hosszabb idejű használat alatt elkezd forrósodni. Cserébe a gyorsaság élményét kapjuk vissza, bármilyen tevékenységet is végzünk vele (kivéve mobilnetezés).

A bekapcsológomb kicsit eltér az általánostól, mert hátul található, és egyben ujjlenyomat leolvasó is. Eleinte ezt találtam az Atrix legmenőbb tulajdonságának, de rendszeres használat során felmerült vele pár probléma. Elég frusztráló, amikor többszöri próbálkozásra sem fogadja a beprogramozott ujjaidat, és minimum kétszer előfordult, hogy teljesen bedöglött, s csak újraindítás után vált használhatóvá.

És akkor ott van a MotoBlur. Már előttem is leírták a sok problémát vele, ezért én nem is ragoznám tovább. Egyetlen pozitív tulajdonsága talán, hogy alapból ad egy lehetőséget, amivel távolról le tudod zárni a telefonod, ha ellopnák (persze, erre le is tölthetnél appot a marketből). Engem még az is kicsit idegesített a 2.2-es androidra épülő változatban, hogy a homescreen váltáskor eltüntette az alsó ikonokat (app drawer, kontaktok, telefon), de ez a Gingerbread frissítéskor teljesen megváltozott, ahogy a screenshotok is mutatják.

Egy másik egyedülálló újdonság a Webtop, amivel majdnem teljes értékű számítógépként használod a telefonodat, a megfelelő dokkolóval. A dokkoló úgy néz ki, mint egy átlagos netbook pár usb csatlakozóval, azzal a különbséggel, hogy a monitor mögé berakod a telefont. A legjobb az egészben, hogy a megfelelő hackkel akár Ubuntut is futtathatsz rajta!

Ha már hackekről van szó, akkor meg kell említenem azt, hogy hogyan kell megkerülni az ismeretlen forrásból származó apk-k telepítésének letiltását. Ez nagyon egyszerű, és teljesen értelmetlen, hogy ilyen korlátozást kényszerítsenek ránk. Engedélyezni kell az “USB debugging” opciót, majd a számítógéphez csatlakoztatás után az USB módot “Windows Media Sync”-re kapcsoljuk és voilà, van adb hozzáférésünk. Persze ezt fölösleges volt leírnom, hisz a 2.3-as frissítésbe már nincs korlátozás…

Azoknak tudom ajánlani ezt a Motorolát, akik egy átlagos méretű, kétmagos, számítógépként is használható telefont szeretnének, és van egy kis affinitásuk kísérletezésekhez, mert a Webtop, és a hozzá elérhető rendszere, erre éppen elég alkalmat adnak.

2011.08.03.

+