MojAndroid
(x) hirdetés

A mobilabban.hu jóvoltából a kezeim között vendégeskedett a Motorola Atrix nevű telefonja. A hardveres részleg a Motorolánál remek munkát végzett, a telefont jó kézbevenni, remekül van összerakva. Ismeri a 4G-t, ami nálunk még egyelőre maximum mutatóban van, Nvidia Tegra2 muzsikál benne, magyarul mindent tud, amit 2011 nyarán egy telefon tudhat.

És még annál is többet, hiszen ez az a telefon, amihez dokkolót is lehet beszerezni (sajnos nekünk ilyen nem jutott).

[video:http://www.youtube.com/watch?v=ONIqSeKGIV4 align=center]

Viszont a dokkoló hiányában is kiváló telefon lenne az Atrix, ha a Motorola végre elfelejtené a Motoblur nevű borzalmát. Így viszont az a baj, hogy a Motoblur megkerülhetetlen, a Motoblur agresszív, gonosz, s ez még nem is lenne baj, ha legalább jó lenne. Sajnos nem az. Ráadásul olyan szinten át van vele “mérgezve” a telefon, hogy a “normál” Android szinte eltűnik a felszín alatt. A telefon bekapcsolása lehetetlen SIM kártya nélkül, mert ahhoz kapcsolódik a Motoblur.

Persze ez nem olyan nagy baj, hiszen minek kapcsolna az ember be egy telefont sim kártya nélkül. Áttettem a SIM kártyámat a telefonba, s elindítottam. Volt Motorola logo, volt AT&T logo, nem volt Android logo. Bekapcsolás után nem volt kis Android, s nem volt GMail regisztráció. Volt helyette Motoblur regisztráció. És a GMail is a Motoblurbe van beleintegrálva. Mindent csak azon keresztül lehet elérni.

Miért írtam fentebb, hogy ez nem baj, de legalább jó lenne?! Mert nem jó. A Samsung, a htc, SE, LG, mind megvalósította a saját kis módosított Android változatát, s azok is viszonylag nagy változások a Stock Androidhoz képest (igen, Nexus felhasználó vagyok), de mindegyik inkább ráépít az Androidra, s nem mentek ennyire mélyen a rendszerbe. A nagy baj az, hogy míg a többi telefongyártó esetében akár root nélkül is egy új Launcherrel kvázi megoldható pl. a Sense vagy Touchwiz elfelejtése, addig a Motoblur ennél agresszívabb jószág.

Második meglepetésem, amikor fel akartam tenni a kártyámon tárolt pár alkalmazást (meglepetésemre a rendszer tartalmaz előretelepített fájlkezelőt), nem tudtam engedélyezni a Non Market Appok telepítését. Nincs erre lehetőség. Tudom rootolhatom, adb-vel betolhatom, s rengeteg egyéb trükk és megoldás van, de azért ez már tényleg Apple és Microsoft magasságokba emeli a Motorolát. Mi tudjuk mi jó Neked, ne pattogj, örülj annak, amit kaptál.

És amikor az összes konkurens gyártó sorban hozza ki a Gingerbread frisítéseket, akkor a Motorola se kellene, hogy ilyen luxust megengedjen magának, hogy 2.2-vel szállítja a legújabb, s legjobb telefonját, csak mert valószínűleg még nem sikerüt átírni a Motoblurt 2.3-ra.

A fenti kicsit sértődött sorokat első felindulásból egy szuszra püföltem bele a gépbe, majd hagytam neki majd’ egy hónap pihenést, hogy tiszta fejjel újra átolvasva finomítsak rajta. Újraolvastam, s úgy döntöttem, nem finomítok rajta. Sajnos a fentiek megállják a helyüket a fenti megállapítások a mai napig. Egyetlen dolgon fontos finomítani, ez pedig a gingerbread, mert az július végén, alig pár napja megjelent az Atrixokra is.

És egy fontos megjegyzés, a Motoblurnek van egy nagyon hasznos tulajdonsága, ami mellett szintén nem mehetünk el szó nélkül, ez pedig a biztonság. Amikor a nálam levő telefont tovább akartam adni Lapajnak, kisebb problémákba ütköztünk, mivel a Motoblur feloldás nélkül nem lehet Factory resetet csinálni, nem lehet új SIM kártyával használni. Ez egy kellemes biztonsági beállítás, ha valaki elhagy egy Atrixot, akkor biztos lehet benne, hogy adataihoz senki illetéktelen nem fog hozzáférni.

Végszó

A Motorola Atrix az Androidok iTelefonja, kiváló hardver, de a szoftver bezár. Van lehetőség kinyitni, de ha valaki venne egy telefont, ami úgy jó, ahogy van, azt lebeszélném az Atrixról. Játékos kedvű, vállalkozó embereknek, akik egy exkluzív, itthon nem tömegtelefonra vágynak, azoknak kiváló választás lehet egy Atrix beszerzése.

2011.08.01.

Ezeket már olvastad?

+