MojAndroid
(x) hirdetés

Egy ideje nem jelentkeztem új Galaxy S ROM-al, mert készüléket cseréltem, így nem volt alkalmam tesztelni és eddig nem volt szokásom olyasmiről írni, amit nem próbáltam ki. Most annyi változás történt, hogy két barátom is kérdezte van-e új ROM, mert a JVP-ben bizony van egy bug, ami van akinek állandóan, van akinek szinte soha és van akinek néha jelentkezik. Ez pedig a Phone, azaz tárcsázó alkalmazás force close-a. Van akinél csak egy sima bezárás, majd újra indul, de volt akinek néha restartolni kellett a telefont, hogy működjön. Nos a JVQ-ban a hiba javítva van.

A rossz hír, hogy nincs hozzá Voodoo kernel. A jó hír, hogy van hozzá CF-Root. Ezt Chainfire készíti, aki ilyen alig ért hozzá srác, hogy a Marketen jelenleg övé a legjobb teljesítmény tesztelő program (CF-Bench), a Chainfire3D, amivel Tegra2 alkalmazásokat futtathatunk nem tegra2-es készülékeken (ha nem tegra2 tömörítéssel készültek a textúrák, hiszen ez “csak” egy OpenGL driver és még néhány hasznos alkalmazás. Szóval maradjunk annyiban, hogy tudja mit csinál. :)

No de akkor lássuk a medvét.

Mielőtt bármit teszel:
– A szokásos mentések, a korábbi leírások alapján (Mybackup root adatokat, sms, stb., Titanium backup a programoknak és Apn backup a net beállítások miatt), Factory reset. Majd a szépen üresre törölt telefonon a Voodoo control alkalmazás Marketről letölt, kinyit – lagfix preferences – ext4 conversion mellől pipa kivesz és restart. Nyilván ha korábban nem Voodoo kernel volt fent, akkor vagy nincs rá szükséged vagy egyéb megoldással szüntesd meg az ext4 fájlrendszert. Ez fontos.
Ha minden RFS, akkor mehetünk tovább.

Tehát:

0, elolvasod a korábbi írásaimat. Pl. ezzel lehet kezdeni: lemented a /efs mappát root explorerrel. Ha már le volt, akkor nem kell újra, de egy mentésünk mindenképpen legyen.

A ROM bootloaderrel érkezik, szóval low level package:
1, letöltöd a file-t innen.

2, letöltöd a legfrissebb ODIN-t (1.82) innen.

3, Az ODIN-ban tallózd be a CODE.tar-t a PDA-ba, a PHONE.tar-t a PHONE-ba, a CSC.tar-t a CSC-be. Nem kell re-partition, se pit és nem kell bootloader update.

4, várunk. Az update olyan 2-3 perc, az első boot 1-2 perc.

5, letöltöd innen, ezt:

CF-Root-XX_UNK_JVQ-v3.7-CWM3RFS.zip – [Click for QR Code] (6.71 MB, 36962 views)

6, kicsomagolod, majd megnyitod megint az Odin-t, ugyanazokat a beállításokat használod, mint az előbb, viszont csak egyetlen file-t fogsz betallózni, azt a TAR file-t, amit az előbb kaptál a ZIP-ből: CF-Root-XX_UNK_JVQ-v3.7-CWM3RFS.tar, méghozzá a PDA szekcióba. START.

7, letöltöd innen, ezt:

CF-Root-ext4-v1.3-Addon.apk – [Click for QR Code] (2.42 MB, 24693 views)

8, ha fent van, akkor kapsz 3 alkalmazást, az egyik az EXT4 manager (csatolt képeken látod), kiválasztod a convert to ext4 menüpontot és követed az utasításokat. Elvileg magától újra fog indulni a készülék és amikor elindult, akkor van egy ext4 fájlrendszeres, rootolt, Clockworkmod recovery-s telefonod. Azaz készen van.

Két barátom rakta fel és mind a kettejüknél a /system maradt RFS, mert hibát adott az ext4 konverzió. Ez nem gond, mert ha hiba van, akkor marad RFS (visszaállítja az alkalmazás az eredeti állapotot). Mondhatnátok, hogy de az lassú. Ez igaz is, hiszen ezt mondom/mondjuk mióta, de csak részben.
Korábban nem akartam ennyire belemenni, de most kénytelen vagyok. Az RFS önmagában egy gyors fájlrendszer (XDA fórumon lehet találni teszteket, jóval gyorsabb, mint az ext4), de ez csak addig igaz, amíg el nem kezdjük erősen használni, azaz töredezetté nem válik. Akkor ugyanis vészesen elkezd romlani a performancia. Miért nem gond mégsem, hogy a /system RFS marad? Mert a /system egy read-only fájlrendszer, azaz oda senki nem fog írni. Azt egyszer írjuk, amikor az új ROM felmegy, azután maximum akkor ha a Superuser alkalmazást frissítjük. Értjük ugye? Nem gond, mivel ez a rendszer gyors, ha nem írjuk, márpedig mi nem írjuk. Amit viszont állandóan írunk és olvasunk /data (alkalmazások és adataik), /dbdata (adatbázisok) és /cache, azok ext4 fájlrendszeren vannak. Tehát ez nekünk jó.

A két másik alkalmazás a CWM manager, ezzel a clockwork mode beállításait lehet variálni, lehet restartot kérni, download mode-ba restartolni és így tovább. Illetve a Tweak manager, ahol különböző finomhangolásokat végezhetünk. Javaslom az alapbeállításokon hagyni, de lehet játszani a pipákkal, aztán vagy jobb lesz vagy nem. Ebben a kernelben ugyanis egy kis extra performancia javításra is van lehetőség.

Egyébként egy módosított I9000XXJVR már elérhető és valamikor ma este vagy holnap elérhető lesz a gyári I9000XXJVR is. Arról leírás később. Előbb lássuk mit tud illetve legyen hozzá egy tesztelt és jól működő ext4 kernel.

Egészségünkre

2011.07.31.

+