MojAndroid
(x) hirdetés

Még szinte meg sem száradt a folyadékkristály a szabadalmas-trollos cikkemen, és máris egész érdekes fejlemény derült ki. A Google ugyanis úgy látszik, nem olvassa házijogászunk okítását, és mégiscsak kilóra megy: 1030, számítógép-architektúrákkal, memóriával, routinggal kapcsolatos szabadalmat vásárolt az IBM-től, egyelőre nem publikált összegért.

A tranzakció több szempontból is érdekes:

  1. Csak a bejelentés jött most, a szabadalmakat már korábban megvették, ezzel alátámasztva azt a tézist, hogy nem hülyék ülnek ott sem, és bár nem örülnek neki, készek beszállni a sárcsatába.
  2. Kent Walker, a Google jogi tanácsosa július 26-án még azon kesergett (amin egyébként Eric Schmidt is), hogy ez a szabadalmi csatározás hogy károsítja a felhasználókat (ami végülis igaz), és utalt rá, hogy a Google rendelkezik az az ilyen támadások visszaverésére szolgáló erőkkel. Ez a kijelentés tegnapelőtt még kesergésnek tűnt, ma már inkább a kesztyű felvételét láthatjuk benne.
  3. És a végére egy konteó, amiben még én sem hiszek, de láttunk a Google-től már hasonló mozdulatot*: játsszunk el a gondolattal, hogy a Google a Nortel szabadalmi portfólió árát direkt “csak” felverte, és direkt vesztette végül el a licitet. A licit végén (amiben a Google egy ponton elegáns 3,14159 milliárd dollárt is licitált) bedobott 4,5 milliárd dolláros végső vételár még egy ilyen konzorciumnak sem aprópénz, márpedig sejthetjük, hogy a Google akkor már tárgyalásban állt az IBM-mel… A 4,5 milliárd dollárra felvert ár mindentől függetlenül tekinthető puszta szivatásnak is.
  4. Azt is simán el tudom képzelni egyébként, hogy az IBM simán szimpátiából adott el egy (az ő mércéjükkel mérve) kisebb portfóliót a Google-nek, a verseny tisztán tartása érdekében, ha már az amerikai hatóságok nem képesek rá. Szép példája lenne az önszabályozó piacnak!

A mostani tranzakció persze még nem a világ (pláne, ha csak a kilókat nézzük), de mindenképp fontos lépés – kérdés még az InterDigital sorsa, és hogy mit kezd valóban a Google ezekkel az új szabadalmakkal.

(*: A Google időnként hajlamos szimplán csak szivatni a hatalmuk (hamis) tudatában pöffeszkedő telkókat – eklatáns példa Kevin Rose beszélgetséből Chris Sacca-val, amit egyébként melegen ajánlok elejétől a végéig.)

2011.07.29.

Ezeket már olvastad?

+