MojAndroid
(x) hirdetés

A múlt hét nagy hype-ja volt a Google új mindenkit verő szolgáltatásának, a Google+-nak (vagy Google Plus) az elindítása. Persze még invite only státuszban van ez az új csoda, vagy időnként inkább abban sem. Talán ez az oka, hogy bár a webes felületet átcsócsálták már a userek, viszonylag kevesebb szó esett eddig az Android alkalmazásról annak ellenére, hogy a webes felülettel egyidőben kikerült a Marketre a Plus 1.0 verziója is. (Én konkrétan a szolgáltatás indulásakor 1 napig csak mobilról használtam az early inviteot.)

Lássuk gyorsan, hogy milyen a Google+ Android alkalmazása!

Bár egyelőre kivárok a Google+-szal kapcsolatban, nagy reményeket fűzök hozzá. Nem ennek a postnak a témája a dolog részletes miértje, de a Facebook nekem használhatatlan, a Twitter jó, de túl egyszerű – a Google+ lehet az a szolgáltatás, ami ezeket leválthatja nálam, ráadásul optimális esetben visz magával egy pár egyéb szolgáltatást: a gyűlölt-szeretett Foursquare-t, a picplz-t tudnám csípőből említeni.

A Google+ for Android felülete azért jó, amiért szerintem a teljes szolgáltatás: egyszerű a felülete, mint a faék Google főoldal, miközben kéz alatt van minden funkció pont ott és pont akkor, ahol és amikor kell. A Google nagyon ért a letisztult felületekhez ha tényleg összeszedi magát, márpedig most látszik, hogy a Wave és a Buzz kudarcából tanulva odafigyeltek, hogy ne egy félmegoldás szülessen, és valódi alternatívát nyújtsanak a bloated Facebook és a faék Twitter között félúton.

Az alkalmazás nyitóképernyője természetesen sok újdonságot nem tartalmaz, hiszen a webes kliens is ugyanezeket a szolgáltatásokat adja:

  • Stream
  • Huddle
  • Photos
  • Profile
  • Circles

A fontosabb notifikációk természetesen a telefonunkra pusholódnak, tehát akkor sem maradunk le a világ történéseiről, ha el sem indítjuk az alkalmazást. Elindítva pedig az az általános élmény, hogy az app minden képernyőjén azok a főfunkciók vannak kiválogatva, amire ott szükség lehet. Így esik az, hogy a Streamen belül a felső funkciócsíkon checkin, fotó és gyorspost funkció, a default Circles válogatásról jobbra-balra swipeolva a közeli és a bejövő postokhoz jutunk; viszont pl. a Photos-ban a funkciócsík csak a fotó készítése, illetve fotó kiválasztása funkciókat ajánlja fel, a Circles-ben pedig, ahol ugye tipikusan az ismeretségi köreinket kategorizáljuk, jelenleg csak hozzáadni lehet. És bár ez elsőre hiányos funkcionalitásnak tűnhet, valójában nem az, hanem átgondoltság, a fölösleges gombok eltávolítása, és ez tetszik. Ugyanennyire pofonegyszerű postot, kommenteket moderálni, látszólag teljesértékűen kiváltható a webes felület a mobil alkalmazással, nem úgy, mint pl. a f betűs vetélytársnál. Persze lássuk be: az lenne meglepő, ha nem így lenne!
Tetszik természetesen az is, hogy ahol kell, wildcard-os instant autocomplete áll rendelkezésre, így listából válogatnunk Circles-ben, postoláskor igazából nem is kell – ennél gyorsabban postolni pedig szinte Twitterre sem lehet, pedig ott aztán nem nagyon van szűrésre lehetőség. A postolásnál ugyanennyire egyszerűen, másodperceken belül tudunk geolokációt, vagy fotót (megint: most készített, vagy galériából választott) biggyeszteni a post mellé.

A letisztultságon felül az általános érzet itt is az, hogy “de hát hiszen a Google-nek ezek a szolgáltatások már tulajdonképpen rendelkezésre álltak!”. És tényleg: geolokáció volt (Latitude); kommentlájkolás volt (+1), fotókezelés volt (Picasa és hát az Androidos fotókezelés); mobilplatform egyértelmű.

Az appnak persze egyelőre (és főleg a szolgáltatás kiforratlansága miatt) vannak hátrányai:

  • Hiányzik az appból megosztás lehetősége: ha neadj’ isten tetszik egy G+ post, nincs módom, hogy átküldjem más appba. Google esetében ez akkor sem érthető, ha történetesen Facebookba akarnám Share-elni a tartalmat, de én tipikusan pl. jegyzet appba küldeném, bookmarknak, ami ugye alapfunkció kéne legyen.
  • Nagyon hiányzik az appból a szociális fotómegosztás célfunkció, á la picplz. Persze lehet postokban megosztogatni, illetve mód van arra is, hogy a telefonon készült fotókat azonnal feltöltsük a G+-ra, de ezek közül egyik sem képes jelenleg lecserélni a picplz és hasonló szociális fotó-mikroblogokat. Úgy hírlik, hogy a jelenleg zárt béta státuszú Pool Party app lesz az a bölcsek köve, amivel ezt meglépi majd a google.
  • És persze (de ez nem konkrétan az app hibája) egyelőre hiányoznak a felhasználók és az API. Ha máshogy nem, az utóbbi majd hozza az előbbit, hiszen amíg nincsenek felhasználók, de már van mód keresztpostolásra, sok felhasználó (magamat is ideértva) boldogan fogja a szociális kommunikációjának középpontjába helyezni az összes közül legegyszerűbben használható Google+-t, hogy onnan posztoljon a más kialakult szociális hálókba. Ennek veszélye persze a szociális szcéna fragmentálódása, de ez engem már kevéssé fog érdekelni – szivassa magát Facebokkal az, akinek szüksége van rá.
  • Ezen felül Google+ kommentben már a post írása közben lelkemre kötötték, hogy írjam meg az akksira gyakorolt negatív hatást, de a helyzet az, hogy nálam ez a gyermekbetegség az 1.0.2-es verzió óta nem, vagy nem jelentékenyen jelentkezik, szóval egyezzünk ki egy döntetlenben.

Mindenesetre a Google nagyon nagy lépést tett afelé, hogy a mobiltelefonok végre tényleg (vagy most még inkább, vérmérséklet kérdése) teljesértékű, és egyszerűen használható személyi kommunikációs központokká váljanak. Mindezt egy olyan történelmi helyzetben tették, amikor sok felhasználónak (annak ellenére, hogy persze használják) olyan szinten elege van a Facebookból, hogy jöhet bármi, ami hasonlít rá funkcionalitásban, áttérnek. Egy mai hír szerint (melyet stílszerűen a G+-on találtam) a Google+-t jelenleg használók túlnyomó töbsége (73%-a) inkább Google+-t használna, mint Facebookot. Ezeket a számokat árnyalja persze, hogy a szolgáltatást jelenleg a magamfajta keményvonalas geekek, és egyéb early adopterek használják.

Mivel eredetileg gyorstesztet akartam írni és nem kisregényt, ráadásul a szolgáltatás nekem is annyira új, hogy még bármilyen irányba mehetek (tudásban és elfogadásban is), beszéljenek helyettem az alábbi screenshot galéria képei! Ha pedig véleményed van a témával kapcsolatban, hajrá a kommentekhez! És természetesen e hasábokon is lesz még szó a Google+-ról, az egészen közeljövőben is.

2011.07.06.

Ezeket már olvastad?

+