MojAndroid
(x) hirdetés

Amikor kezembe kaparintottam a Nexus One-t egyik első dolgom volt a Bootloader megnyitása, s az akkor még csak a Nexus S-re elérhető Gingerbread telepítése a telefonra. Azóta lett hivatalos Gingerbread, rögtön 2.3.3, s azzal egy darabig boldog is voltam, de mindig szemeztem a Cyanogenmoddal, s vártam, mikor lesz használható a 7-es verzió. És nem csak vártam, mindig próbálkoztam. Remek dolgok vannak a 7-es CM-ben, de nekem valahogy mindig megyűlt a bajom vele. Szeretek fényképezni a telefonommal, mert mindig nálam van, s tulajdonképpen egészen használható képek készítésére alkalmas. 

A CM7 kamerája N1-on sajnos rendszeresen FC-vel elmegy pihenni. Ez kicsit idegesítő, de ami sokkal jobban, hogy videót felvenni már próbálkozni sincs értelme, mert ott azonnal behal. Másik nagy bajom vele, hogy sajnos a GMail app portrait állapotban csak félképernyőt használ. Persze hamar rájöttem, ha a telefont elforgatom 90 fokkal, akkor kitölti a képernyőt, majd vissza állítás után rendeződik a dolog, de ez azért hosszútávon szintén zavaró. Az utolsó zavaró tényező, amit wonkolásnak neveznek az xda fórumon. Nem tudom mi erre a jó magyar szó, a lényeg, hogy rátappolok a tárcsázasra, s mire valóban eljutunk a tárcsázásig, eléneklem magamban a Himnusz első versszakát. Ez sajnos a legzavaróbb, de erre van apk, ami ezt megoldja. Így viszont sokkal kevésbé értem, hogy Cyanogen miért nem tette bele a 7-es stabil változatban, főleg, hogy ő a N1 ág karbantartója. És ezek a 7.0.2-tes verzióban se javultak. 

Eztán sok CM alapú rendszerrel játszottam, a Kang-o-rama, s a Pure Google mod voltak a legjobbak, de ezek se voltak sajnos tökéletesek. Majd visszatértem a pure 2.3.3-hoz, főztem magamnak saját romot (erről még tervezek majd hosszabban írni), s sok mindent kipróbáltam, de nem nagyon tudtam megállapodni egyiknél sem. Végül nagy pénteken viszont tettem egy próbát Paul O’brien MoDaCo romjával, s azóta elégedett vagyok.

Illetve ebbe is egy picit bele kellett nyúlnom, hogy minden olyan legyen, mint azt én szeretném. Paul romjának egyetlen baja, ha nem vagy premium tag az oldalon, akkor 4 verzióban töltheted le a romot, s nekem pont a köztes változat kellett volna. Emiatt a fullos csomagot szedtem le, majd abból kinyírtam a Wavesecure apk-t a következőképpen:

adb remount
adb shell rm /system/app/com.wsandroid.apk

A wavesecure a McAffee biztosan remek biztonsági alkalmazása, de nem szeretnék éves szinten 20 dollárt fizetni érte. Paul érthető módon a szponzoráció miatt teszi be a rom teljes verziójába, ezért nem is haragszunk rá.

Mik az igényeim egy jó rommal szemben? Ezeket szedem a végén pontokba, hogy érthető legyen, miért pattogtam mostanáig a különböző verziók között.

  • Stabil legyen, ne legyen reboot, fc, egyéb
  • Minden működjön, ahogyan annak kell (kamera, gombok, füles, bt, wifi, stb.)
  • Gyors legyen, se wonk, se semmi egyéb lassító tényező
  • Felesleges alkalmazások ne legyenek
  • SIP ne csak wifin keresztül
  • Akku idő 1nap+ legyen
  • Titanium backup preinstalled, vagy fájlkezelő preinstalled (ez igazából kényelmi funkció, hogy gyorsan vissza tudjam tenni az összes alkalmazásom, s beállításom hálózati forgalom nélkül)
  • Kikapcsolás gombra reboot (recovery, stb.) filkinálása
  • Akkuszint százalékos kijelzése

Az utóbbi három igazából nem létszükség, de azért nagy plusz pont, ha megvannak. A fenti pontok szubjektívek, s az én véleményem, s saját tapasztalataimon alapulnak, nem szentírás, de örülök, ha kommentben hozzáteszitek a saját véleményeteket.

2011.04.25.

+