MojAndroid
(x) hirdetés

Sajnos még nem hozzánk. Tudom a cím miatt most sokan azt gondoltátok, hogy ejha, már veszem is elő a KIES-t. Nos, ezzel még várnia kell azoknak, akik nem annyira értenek az SGS-hez. Számukra viszont jó hír, hogy a skandináv (NEE, XEE) régióban elkezdte a Gingerbread frissítését a Samsung Galaxy S-re. Ez pedig azt jelenti, hogy heteken belül a magyar verzió is elérhető lesz.
Mindenképpen jó dolognak tartom, hogy a Samsung Galaxy S a második készülék, amire kiadták hivatalosan a Gingerbreadet (csak a Motorola Droid X előzte meg, az is csak napokkal). Tehát a Samsung is fejlődik, úgy néz ki. Ami miatt még örülhetünk, hogy a Samsung nem várta meg a Galaxy S2 bevezetését, hiszen az még nem kapható Európában.
A rossz hír viszont itt kezdődik, a Samsung nem merte bevállalni a fájlrendszer konverziót, ezért maradt az RFS. Az eddig olvasott információk alapján sikerült valamit reszelniük rajta megint, szóval elvileg gyorsabb, mint a Froyo (2.2.1). Engem ez hidegen hagy, mivel a Ginger új kernellel érkezik, az pedig támogatja a gyors ext4 fájlrendszert és Mr Supercurio már el is készítette hozzá a nagyszerű kernele első verzióját. Mivel a forráskódot még nem adta ki a Samsung, csak az ext4 van benne.

4 forgatókönyv van (UPDATE):
1) nem szoktad buherálni a telefont. Tessék várni, pár héten belül (3-4) elvileg megérkezik hozzánk is. Tessék örülni is, mert igen gyorsan elkészült a verzióval a Samsung.
2) KIES registry patcher. Nos, az XDA fórumon több pozitív visszajelzés van, nekem nem adta fel, csak a 2.2.1-eket. Próbálkozni lehet annak, aki a biztonságos oldalon akar maradni.
3) SpoofFw nevű program használata a Marketről. Ehhez rootolt telefon kell és installált busybox. Ezzel be lehet hazudni az XEE vagy NEE kódot és a KIES már úgy fogja érzékelni, hogy oda tartozunk. Csak átmeneti állapot, nem véglegesen változtat. Azért – ha már rootolva van – a /efs mappát mentsük le előtte. Tippért köszönet Szilárdnak, aki a Facebook oldalunkra beírta.
4) ODIN barátunk. Úgy ám. Aki odinozik, az már pakolhatja is fel. Ha szeretné, hiszen várni is lehet. Ebben a verzióban nem minden van magyarítva, pl. a külső és belső SD kártya átnézése nincs. Akit érdekel, ne rakja fel.

Az ODIN verzióhoz adok segítséget, hiszen ez most egy kicsit más. Azokkal nem foglalkozunk most, akik bármely béta verziót felrakták a Gingerből, ők már úgyis tudják mit kell tenniük.

Tehát:
1, elolvasod a korábbi írásaimat. Pl. ezzel lehet kezdeni és lemented a /efs mappát root explorerrel. Mert ugye rootolva van a telcsid. Ha nincs, akkor a korábbi írásomban leírt módon hajrá.
2, letöltöd a file-t, mondjuk innen, ezt: XWJVB with bootloader!

With bootloaders: (The bootloaders in this firmware are safe and will not disable Download Mode)
XWJVB XEE Multiupload Link: Download (155.7 MB) Double-click to extract

3, letöltöd a legfrissebb ODIN-t (1.82) innen.
4, Az ODIN-ban tallózd be a PDA-t a PDA-ba, a PHONE-t a PHONE-ba, a CSC-t a CSC-be. Nem kell re-partition, se pit és nem kell bootloader update. Pontosan úgy kellene kinéznie, mint itt a képen a without re-partition részben, azaz felső kép… Start.
5, várunk. Az update olyan 2-3 perc, az első boot olyan 4-5 perc.
6, factory reset. Bizony. Mivel ez nem üti le az alkalmazásaidat, cserébe viszont nagyon szépen fognak force close-al elszállni :) Ennek egyik módja ugye menüben, másik módja, telefon kikapcs, hangerő fel, home gomb és bekapcs. Recovery menu feljön és ott factory reset.
7, root SuperOneClick 1.9.1-el. /efs mappa visszamásol a helyére, restart.

Innentől jön az, hogy ki akarod használni, hogy a Gingerbread tudja az ext4-et vagy sem. Ha már úgyis ezen az úton jársz, akkor szerintem akard… Ha nem akarod, végeztél is. Ha akarod:

8, letöltöd Mr Supercurio (alias voodoo) kernelét innen.

Kernel Download:
Gingerbread-GT-I9000-stock-kernel+hacks.tar

9, Megnyitod megint az Odin-t, ugyanazokat a beállításokat használod, mint az előbb, viszont csak egyetlen file-t fogsz betallózni, ezt a TAR file-t (amit nem csomagoltál ki, csak letöltötted), méghozzá a PDA szekcióba. START. Ezután az első boot nem lesz gyors és fura hangokat fog kiadni a telefon, ez azért van, mert a restart után azonnal elkezdni az ócska RFS fájlrendszert, gyors ext4-re átalakítani és amikor végez egy szekcióval, kiadja a hangot. 3-5 perc és meg is van.
9, felmész a Marketre és letöltöd a Voodoo Control-t. Ebben megnézed mi az állapota a fájlrendszernek. Csodás ext4-et fogsz látni. Mondjuk ezen nem is lepődsz meg mert a telefon iszonyat gyors és ettől hatalmas mosolyra húzódott a szád már a Market megnyitásakor.
10, a Marketről letöltöd a Superuser-t és kész is vagyunk. Ja, azt nem mondtam, hogy a kernel miatt ekkorra már rootolva is van a telcsid? Pedig de. :D A superuser meg csak azért kell, hogy az appoknak tudj adni jogot ugye.
11, Visszaállítod az adataidat, örülsz, sörözöl egyet, ilyesmi.

/dev/block/stl9 /system ext4 ro,relatime,barrier=0,data=writeback,noauto_da_alloc 0 0
/dev/block/stl11 /cache ext4 rw,noatime,barrier=0,data=writeback,noauto_da_alloc 0 0
/dev/block/stl10 /dbdata ext4 rw,noatime,barrier=0,nodelalloc,data=ordered,noauto_da_alloc 0 0
/dev/block/mmcblk0p2 /data ext4 rw,noatime,barrier=1,data=ordered,noauto_da_alloc 0 0

Quadrant normál rendszerrel nem tudom, mert nem érdekel, voodoo barátunk kernelével 1660. Hja, időnként érdemes lesz majd felnézned Voodoo-hoz és ha van új kernel, akkor azt frissíteni, mert a srác olyan, hogy 1-2 héten belül még 5-6 dolgot tudsz majd állítani, a fájlrendszeren túl + egyre gyorsulni is fog. Egyelőre a Samsung nem adta ki a forráskódot, ezért nem tud varázsolni, de hamarosan érkezik a többi voodoo jóság (hang, színek, stb.).

Most pedig én bontom ki a sörömet, mert a felrakáson túl, nekem a cikk is hátra volt még. A cucc tegnap jött ki, de én addig nem akartam írni róla, amíg nincs meg minden infó. Mindent a kedves olvasókért ugye. A gombok mostantól mindig világítanak, ha megy a kijelző. Néhányan bugot kiáltanak és nyávognak, de ez nem bug, hanem feature. Azaz direkt van így. Amíg nem így volt, azok nyávogtak, akik azt akarták világítson.

Virágokat az öltözőmbe kérem.

UPDATE: kérdeztétek, hát leírom. ext4 verzióról tudok beszámolni, mert az alap felrakott verzióval nem foglalkoztam. Nem ugyanaz a liga, mint a sima 2.2.1. Ennyit tudok mondani. Iszonyat gyors lett. A böngésző az alap Gingerben is üt, h
iszen direktbe hívja a videókártyát és hardveres gyorsítást használ. Úgy zoomol ki és vissza, mint még semmi, ami a kezemben volt eddig. Márpedig az Optimus 2X-et is én teszteltem… Azzal viszont nem ér összehasonlítani, mert azon nem Ginger van. Ha arra is megjön, az a böngésző úgy fog futni, hogy el sem hiszitek. Persze most is iszonyatosan gyors, ahogy a videón is megmutattam.

Javították a szinkronizációnál a feliratokat (azaz most már mindenki tudja, melyik szinkron mit szinkronizál a gmail-el). Az akku kijelző már nem csak a rendszert, a kijelzőt és pár apróságot mutat, hanem mindent amit használja az akkut. Használhatóbb lett az alkalmazás rész és így tovább. Szóval az alap alkalmazások nem igen változtak (nincs TouchWIZ 4.0, ha ez érdekel bárkit is, nincs új névjegyek, hívás, sms app, stb.), de a rendszer igen. A screenshotokon látszik az is, hogy a fejléc változott. Ez ugye az alap Ginger felület, de azért a Samsung itt-ott belenyúlt a színekbe és ezt nagyon jól tette. A böngésző megkapta a fejlett copy funkciót, azaz, ha egy szövegen nyomva tartjuk az ujjunkat, akkor kijelöli, majd csúszkákkal ki lehet választani a kijelölni szánt szövegmennyiséget (lásd screenshot). Szerintem mind Design-ra, mind használhatóságra az Android nagykorú lett. Kár, hogy az rfs ext4 (vagy ext3) konverziót nem vállalta be a Samsung, de ezt mindenki megteheti maga. Én a magam részéről elégedett vagyok.

UPDATE2: A Samsung szokatlanul gyorsan (a megjelenés után 2 nappal) kiadta a Galaxy S-re készült gingerbread forráskódját. Nekünk ez azért jó, mert a Voodoo kernel napokon belül nagyon szép dolgokat fog hozni, ha Mr. Supercurio szokásához híven nekiesik. A fejlesztő kedvűeknek pedig azért jó, mert lehet készíteni a szebbnél szebb custom ROM-okat.

2011.04.17.

+