MojAndroid
(x) hirdetés

Ma egy olyan programot mutatok be nektek, ami segíthet megérteni a matematikát, gyorsabban és egyszerűbben elkészíteni a házi feladatot. Persze nem csak ezt tudja a program, elég széles a célközönség. Pl. rengeteg hasznos funkció van egyetemistáknak is, vagy bárkinek aki magasabb szinten műveli a matematikát. Ezek számomra is nagyon hasznosak(pl. integrálás, taylor sor számítás). Rövid leírásomban összefoglalom mit is tud…

Kezdeném azzal, hogy akinek van internetes elérése és úgy szokta/szeretné használni matematikai számításokra a telefonját, jobb eszköz lehet számára a Wolframalpha telefonos verziója. De a legjobb a kettőt kombinálva használni :D.

Node nézzük most bejegyzésem alanyát. Egyszerű menü fogad minket az alkalmazásba belépve. Nézzük a legelsőt: Calculator. Egy tudományos számológépről van itt szó, de abból is a jobb fajtáról. Szerintem nincs olyan funkció amit nem tartalmaz. A klaviatúrát jobbra-balra húzogatva érhetjük el a speciális karaktereket, függvényeket (egyébként el tartott egy ideig mire erre rájöttem :D).

Menjünk tovább: Graph. Na ez már sokkal izgalmasabb! Itt egyszerre akár 6 különböző függvényt ábrázolhatunk egy általunk választott koordináta rendszerben. Van itt derékszögű, polár, paraméteres és 3D(!). A kész ábrákat tetszés szerint forgathatjuk, nagyíthatjuk(van multitouch is). A plusz opciók között olyanokat találunk mint pl. az ábra SD-re mentése képként.

Aztán következik a deriválás én integrálás opció. Deriválásnál csupán meg kell adnunk a függvényt, és hogy mely változó szerint szeretnénk elvégezni, valamint hogy hanyadik deriváltat. Integrálásnál is a szokásos funkcióink vannak, be kell írni a fgvt és hogy mettől meddig szeretnénk elvégezni az integrált.

A következő opciónk az Arc Lenght és Surface Area. Meg mondom őszintén, hogy ezt még nem használtam, nem volt rá szükségem. Gondolom azt csinálja amit a neve is takar.

Aztán a következő a Taylor sorfejtés. Szintén mindent megadhatunk. Hogy mely változó szerint, milyen középponttal és hány elemig szeretnénk a Taylort sort megkapni.

Van itt még egy Tangent line opció, ami szintén kihasználatlan számomra.

Aztán itt van a végére a Formula Tables. Ez valójában egy nagyon jól rendszerbe szervezett puska, képletgyűjtemény. Ha másért nem, a többség valószínűleg ezért fogja az alkalmazást beszerezni :).

Összegzés:
Ez egy olyan alkalmazás, ami nagyon jó társa lehet annak aki foglalkozik matematikával, analízissel. Szinte minden területen megállja a helyét. Annak aki középiskolás, valószínűleg az első két opció, a számológép és a grafikus ábrázolás jöhet jól.
Ingyen beszerezhető a Marketből IDE kattintva.

2011.03.27.

Ezeket már olvastad?

+