MojAndroid
(x) hirdetés

 

A kiterjesztett valóság (Augmented Reality), a valóság egy olyan virtuális kibővítése amelyet mobilunk kamerájával és valamilyen program segítségével hívhatunk életre. Használatával egy adott környéken szétnézve például láthatjuk a környező boltokat, nevezetes épületeket, távolságukat, az égre nézve a csillagokat stb. Napjainkban egyre több ilyen alkalmazás lát napvilágot mind az Android mind az iOS és mind a Windows rendszereken. Az, hogy telefonunk alkalmas-e attól függ, hogy megfelelő processzorral, kamerával, iránytűvel és GPS-el van-e felszerelve.

Manapság egyre nagyobb hangsúlyt kap ez az AR rendszer s napról napra egyre több alkalmazás válik elérhetővé az Android szoftverpiacán. A hasznos alkalmazások mellett egyre több játék is kezdi kihazsnálni az Augmented Reality lehetőségeit. A továbbiakban mind a játékok és mind az alkalmazások közül is bemutatjuk nektek a legjobbakat. 

 

 

Wikitude World Browser



A World Browser egy olyan AR-el felszerelt böngésző mely a tartókodási helyünk alapján különböző infromációkat ad a minket körülvevő környezetről a Wikipedia és a Qype adatbázisát felhasználva. Több mint 350,000 néznivaló között navigálhatunk GPS-ünk segítségével a szerte a világon. Különböző nézetek segítségével (Lista nézet, AR nézet, Térkép nézet) könnyen és gyorsan megtervezhetjük utazásaink menetét, vagy megtudhatjuk épp milyen érdekesség közelében bókéászuink tudtunk nélkül. 
Íme egy video, hogyan is működik a dolog:

 

[video:http://www.youtube.com/watch?v=Q-c8YdXoWEY]

 

Layar Reality Browser



A Layar egyike a legelső és mára már az egyik legjobb az AR alkalmazások körében. A Layar kameránkat bekapcsolva a környező boltokról épületekről ad nekünk pontos információkat, merre induljunk milyen távol van stb. Mindezt úgy, hogy amint körbenézünk azzal egyidőben változik a megjelenített tartalom.
Tekintsétek meg működés közben itt:

 

[video:http://www.youtube.com/watch?v=EtpNx7Y14d0]

 

Satellite AR



A Satellite AR ahogy már a név is sejteti arra szolgál, hogy ha fejünk főlé emeljük kameránkat, máris láthatjuk hogy az űrben keringő Satellite műholdak merre is kóborolnak. A különböző műholdak kis ikonokként jelennek meg s a jobb láthatóság érdekében sárgával ki is írja nekünk róla az infromációkat. Éjszakai használata javasolt.

A Műhold vadászat így működik:

 

[video:http://www.youtube.com/watch?v=Riq-p6Mo1NI]

 


Ha érdekelnek az ilyen alkalmazások ajánljuk még a SightSpaceStationAR alkalmazást melynek segítségével még több űrben lebegő eszközt tekinthetünk meg.

 

Weather Reality



A weather reality az AR nézet segítségével képes arra hogy különböző infromációkat adjon az időjárásról attól függően, hogy épp hol tartózkodunk. Megtudhatjuk milyen időjárás várható, mekkora a hőmérséklet, van e valamilyen riasztás és egy élő radar is hogy közeledik e felénk valamilyen vihar. Mindezek mellett jelzi még a Nap és a Hold állását is. Plussz funkcióként rögtönzött időjárásjelentést küldhetünk a közösségi oldalakra.



Star Chart



Az asztronomia kedvelőinek kötelező ez az alkalmazás. A Star Chart segítségével különböző bolygőkat, csillagokat, konstellációkat tekinthetünk meg amennyiben az égre tekintünk telefonunkkal. A program valós időben kiszámolja a pontos helyzetét az adott égitesteknek amelyek a Földről láthatók és az AR nézetben máris élőben böngészhetünk az űrben.



Google Sky Map



A Google Sky Map hasonlóan a Star Chart-hoz ablakot nyit számunkra az éjszakai égbolt világára Androidos telefonunk segítségével. Égitesteket bolgyókat konstellációkat és még sok más érdekes dolgot szintén megtalálhatunk a program segítségével. A Star Chart-tal ellentétben pedig ingyenesen tölthetjük le.

Tekintsétek meg éleseben itt:


[video:http://www.youtube.com/watch?v=p6znyx0gjb4]


 

 

 

2011.03.20.

Ezeket már olvastad?

+