MojAndroid
(x) hirdetés

Veletek is előfordult már, hogy külföldön nem tudtatok eligazodni egy feliraton, menetrenden vagy az étteremben a menün? Ilyenkor jött az, hogy elővettétek a szótárt, ami jobb esetben a mobilban, rosszabb esetben papír alapon leledzik. És akkor kezdődhetett az eszeveszett lapozgatás/keresgélés. Ennek most vége. Ezen túl csak annyi a teendőd, hogy megmutatod a feliratot a telefonodnak…

A program több mint 50 nyelvet ismer, köztük a magyart is (természetesen szüksége van internet hozzáférésre a fordításhoz).
Két féle képpen tudjuk fordításra bírni. Lehetőségünk van valós időben, a megfelelő szót a célkeresztbe téve, vagy lefotózva, majd az ujjunkkal kijelölve a fordítandó szavakat.
Az alkalmazás egyből használatra készan áll, ahogy letöltöttük a Marketből (ingyen!). Egyből felismeri, hogy magyarra kell fordítania.

A valós idejű fordításhoz meg kell érintenünk a képernyőt és már el is kezd vadul fókuszálni a program. Ha felismert egy szót automatikusan neki is áll keresgélni a szótárában.

Ha előrre elkészült képről szeretnénk fordítani, akkor a képernyő jobb felső sarkát kell megérinteni a fotózáshoz. Ez egyébként hatékonyabb, bár talán kevésbé látványos módszer. Hatékonyabb, mert adott esetben egy komplett bekezdést lefotózva, szavanként tudunk szótárazni, úgy hogy a képen mindig az adott szóra bökünk és nem kell minden szónál külön kivárni amíg megtörténik a fókuszálás. 

Egyébként leginkább nyomtatott szöveggel érdemes próbálkozni, a kézzel írottat csak korlátozottan képes felismerni, sőtt néha már a nyomtatott dőlt betűkkel is problémái vannak. A reflektív felületre (pl. csomagolás) vésett betűket szintén nagyon nehezen képes felismerni.

Néhány nyelvvel próbálkoztam. Az angolt és a németet természetesen gond nélkül fordítja, de a kínai és a japán sem okoz neki különösebb problémát!

Összességében egy nagyon pofás és adott esetben hasznos program. Még eléggé új, így valószínűleg a későbbiekben nőni fog a szövegfelismerés hatékonysága, de nyomtatott szöveggel már így is lazán elboldogul. Igazából mivel kell hozzá internet elérés, olyan helyzetekben látom haszát ahol van ingyenes wifi is, hiszen külföldön a mobilnet előfizetésünket igen drágán használhatjuk csak. Persze itthon is adódhatnak szituációk amikor jól jöhet, mondjuk nyelv tanuláshoz, ha nincs kedvünk sokat vesződni a szótározással.

Az alkalmazás egyébként a Symbiant leszámítva valamennyi okostelefonos platformra elérhető.

2011.03.20.

Ezeket már olvastad?

+