MojAndroid
(x) hirdetés

Átlagfelhasználó ritkán használja az Android SDK részeként elérhető ADB-t: ez a program (röviden) a telefon és számítógép közti debug jellegű kapcsolatok építésére alkalmas, és mint ilyen, inkább a fejlesztők számára érdekes. Power userek viszont pl. remek screenshotokat tudnak ADB (és a szintén az Android SDK részét képező) DDMS segítségével készíteni. Az ADB használatához pedig a legtöbben USB kapcsolatot használunk – a telefonon bekapcsoljuk az USB debug mode-ot, bedugjuk a kábelt, és így, pórázon tudunk debug mode-ot használni.

Erre az USB póráz problémára nyújt megoldást az adbWireless, amivel WiFi kapcsolaton lehet kapcsolódni a telefonhoz ADB segítségével. A telepítése és használatbavétele pofonegyszerű:

  1. Telepítsd az adbWireless alkamlazást a lent látható QR kód segítségével
  2. Indítsd el (beállítástól függően elindítja ő a WiFi-t neked, vagy neked kell előtte kézzel bekapcsolni)
  3. A program ki fogja írni, hogy milyen IP címen, milyen porton éred el a telefont
  4. A feladott címet felhasználva ez lesz az adb parancssorod:
    [Android SDK path]/platform-tools/adb connect [IP:port]
    Tehát pl.:
    /usr/local/android-sdk-linux_x86/platform-tools/adb connect 192.168.1.101:5555
  5. Használd az SDK-t, ahogy egyébként tennéd, kész vagy!

Az apphoz tartozik egy widget is, amivel egy tappantást megspórolva, egyből a home screen-edből tudod indítani az adbWireless kapcsolatot.

Sajnos az adbWireless csak rootolt készülékeken működik, de ha fejlesztgetsz, akkor ez elvileg nem okoz gondot. És persze nagyon fontos: csak olyan WiFi hálózaton használd, ahol biztos vagy benne, hogy nincs más, malicsüsz felhasználó! (És megfelelő titkosítás van, stb.) Mivel bárki kapcsolódhat az alkalmazás által megnyitott adb porthoz, igen nagy károkat tehet a telefonodban!

A megfelelő biztonsági körültekintéssel viszont kényelmesebbé teheted a tágan értelmezett fejlesztőkörnyezetedet.

2011.02.08.

+