MojAndroid
(x) hirdetés

A hét egyik nagy pozitív, majd negatív újdonsága a Kongregate 300 flash játékát tartalmazó alkalmazása volt.

A Kongregate-et gondolom nem kell bemutatni, a munkakerülés meglehetősen hatékony eszközét adják a dolgozó nép kezébe évek óta. (Ez a sok éve tartó flash játék phenomenon egy érdekes dolog önmagában is, de ez nem ennek a portálnak a témája kell, hogy legyen.) A Kongregate Arcade névre hallgató alkalmazás Androidon könnyen elérhetően gyűjtötte össze a flashes, offline módon és mobilon is űzhető játékot. Mivel flash, alapkövetelmény a FroYo és (meglepetés!) a Flash megléte – de hát ez 2011-ben már majdnem alap.

Nos, a Kongregate, talán az Android Marketen elsőként, de szinte biztosan leggyorsabbként elérte, hogy az app megjelenése után egy napon belül le is szedjék őket a Marketről. Az ok: az Android Market szabályzata nem engedi, hogy egy alkalmazáson belül másik alkalmazásokat kínálj letöltésre, magyarul: a Marketen nem kínálhatsz letöltésre egy másik Marketet. A Kongregate Arcade pedig ebből a szempontból egy érdekes fekete bárány: igazából nem más, mint egy böngészőablak a m.kongregate.com-ra, amivel flash játékokat játszhatsz – ez technikailag valóban letöltésnek számít, ráadásul offline játszhatók ezek a játékok, tehát kvázi “telepítetted” az alkalmazásokat. Az appról született blogbejegyzések is többnyire úgy egyszerűsítették az Arcade-ot, hogy az tulajdonképpen egy Kongregate Market, ahonnan a Kongregate játékok leszedhetők és játszhatók. A Google tehát ebből a szempontból csak érvényesítette jogait. A dolog érdekessége, hogy flash alkalmazásokat egyenként .apk-ba csomagolva ki szabad tenni az Android Marketre – de ugye látjuk, hogy itt nem erről volt szó, hogy ez teljesen más szitu.

A másik oldalon természetesen az áll, hogy “jaj ne már, Google!” Miért nehezítik sokezer felhasználó életét, amikor csak flash játékokról van szó? A Kongregate nem fog GMail alternatívát nyújtani az oldalán, nem ássa alá a Google elveit, a felhasználók (talán) tisztában vannak vele, hogy most nem natív alkalmazást játszanak, hanem flash alapút.

Én hajlok arra, hogy a Google-lel értsek egyet. Szubjektív vélemény, de nem tartom etikusnak ezt a “nested market” megoldást. Olyan ez, mintha egy oldalon az oldal tulajdonosának beleegyezése nélkül a saját, hasonló oldaladat reklámoznád. Ami meg, ha a felhasználó végiggondolja, hogy miről is van szó, igazából egyik félnek sem jó.

Száz szónak is egy a vége: a Kongregate – egyelőre legalábbis – nincs fenn az Android Marketen, de természetesen a saját oldalukról továbbra is letölthető az alkalmazás. Ha érdekel, irány a kongregate.com/android oldal, aztán letölt, install, játszik!

 

2011.01.23.

Ezeket már olvastad?

+