MojAndroid
(x) hirdetés

A harmadik héten eljutott hozzám is az Xperia X10 a Sony Ericsson jóvoltából. Ezalatt az egy hét alatt nagyon megtetszett a telefon, bár maradtak érvek, hogy ne váltsak ilyenre elhamarkodottan.

Az egész telefon műanyagból készült, elől fényes, hátul csúszásgátló matt fekete felület ragasztja az asztalra vagy a kezünkbe a drága kütyünket. A műanyagnak nagy hátránya is lehet, hogy idővel a szép csillogó előlap összekarcolódik, ha nem vigyázunk rá eléggé.

Lenyűgözött, hogy milyen gyors. A Herommal nem tapasztaltam még ilyen elképesztő sebességet. Minden menü, alkalmazás szempillantás alatt megjelenik. Ezelőtt még nem használtam hosszabb ideig ilyet, ezért nagyon sok türelem kellett utána visszaszokni a sajátomhoz.

Bár a 4 colos képernyővel a nagyobb készülékek közé tartozik, én ezt mégse éreztem zavarónak, annak ellenére, hogy kisebbekhez vagyok szokva. A telefont tartó kezemmel még éppen elértem a feloldó gombot, ami sokkal gyorsabbá és kényelmesebbé tette a használatot (majd egy másik cikkben kiderül, hogy ezt miért írtam ;).

Ahogy már előttem említették, ha valamiért érdemes megvenni ezt a masinát, az a kamerája. Ha utazol valahova, emellett nem kell még egy kompakt gépet is vinned, mert legalább olyan jó képeket csinál, és mivel egy okostelefon, akár GPS-el rögzíti is, hol készült a kép. A kamera alkalmazás a Sony Ericsson saját fejlesztése, vannak benne extrák, mint mosoly és arcfelismerés, érintéses fókusz, stb. Van külön kamera gomb is, ami a fényképezőgépeken megszokott kétszakaszos: kicsit lenyomod fókusz, tovább nyomod, kész a kép. Tesztképekért görgess le a “Galéria” részhez!

Azért nem minden olyan tökéletes az X10 körül. Android 2.1 van rajta, és mivel már Froyot használok egy ideje, eléggé kényelmetlen volt visszaszokni a régi Gmailre (nem lehet kijelölni), és a régi Youtube app is már egy kicsit csúnyácska számomra. A legrosszabb a dologban, hogy a Sony Ericsson bejelentette: maradnak a 2.1-nél, nem lesz több frissítés. A másik hiányossága a telefonnak a multitouch. Kicsit fura, hogy a HTC Hero megjelenésekor (ami egy sokkal gyengébb készülék) már annak néhány beépített alkalmazásban is volt pinch-to-zoom, de még mindkét készülék érintőképernyője ugyanattól a hibától szenved, amit egy Sony Ericsson alkalmazott ebben a videóban demonstrál.

Remélem ezek a hátrányok meg fognak szűnni a Sony Ericsson a következő telefonjainál, például az Arcnál, amiről már kiadtak egy videót melyben bemutatják a kamerát érintő fejlesztéseket.

2011.01.20.

+