MojAndroid
(x) hirdetés

Először is megválaszolok néhány még fel sem tett kérdést. Azért történik ez az összehasonlítás, mert a Telenornak hála, teszt készülékhez jutottam. Az összevetés pedig egyértelműen időszerű, hiszen jogos igény felmérni az ellenfél erejét, ha új kihívó kerül a ringbe. Elsőre az ugrott be, hogy írok egy nagy cikket és kész. Azután felmerült, hogy több kis cikkben hasonlítom össze a két platformot és készüléket, hiszen sima technikai tesztekből nincs hiány. Majd eszembe jutott, hogy legjobban talán egy folytatásos "regényben" tudom megírni a tapasztalataimat. Kaptam egy készüléket és megnézem hogyan felel meg a napi igényeimnek. Végül ez utóbbi mellett döntöttem, csapjunk is a lovak közé. A cikk folyamatosan frissítve lesz, illetve a megjelenés időpontjával előre fogom helyezni, hogy ne maradjatok le semmiről. Két felsőkategóriás telefonról van szó. A gyártó azonos, a készülékek hardvere is 95-98%-ban megegyezik, tehát azt hiszem tökéletes alanyok az összehasonlításra.

A menü:

Első benyomások (2011.01.12.)
Második menet (2011.01.13.)
Harmadik menet (2011.01.15.)

Jobb sarokban a kihívó: Samsung Omnia 7 (Windows Phone 7 7.0.7004.0):

Bal sarokban a kihívott: Samsung Galaxy S (Android 2.2.1):

Első benyomások

Őszintén szólva az elmúlt 10 évben Nokia típusú készülékeim voltak, de az egyéb felhozatalt mindig ki tudtam próbálni. Augusztus eleje óta van Android operációs rendszerrel hajtott telefonom. Samsung Galaxy Spica volt az első, majd amikor az operációs rendszer rabul ejtett, megvettem életem első felsőkategóriás készülékét, egy Samsung Galaxy S-t. Most, hogy a mobil előéletem ismert, nézzük milyen volt megismerkedni a Samsung Omnia 7-el. Nem készítettem unboxing videót, mert a magam részéről nem tartom fontosnak. A készülék doboza vékony, kicsi, nagyjából a Galaxy S-el van partiban. Kicsomagolás után a szokásos tartozékok fogadtak: töltő, USB kábel, fülhallgató.
Amikor először vettem kézbe, két dolog jutott eszembe az egyik, hogy masszív, vaskos (fémek használata, nagyon jó illesztések és összeszerelés), a másik pedig az, hogy nehéz. Természetesen egy ultra könnyű Galaxy S után minden nehéz, még egy HTC Desire is. De nézzük a tényeket:

Samsung Omnia 7:
– 123x64x11 mm
– 139 gramm
– xenon vaku
– 1GHz Qualcomm Snapdragon (QSD8250) CPU (HTC Desire, Nexus One, stb. telefonokban használt)
– Bluetooth 2.1

Samsung Galaxy S:
– 122x64x10 mm
– 119 gramm
– VGA front kamera
– PowerVR SGX 540 GPU
– 1GHz Hummingbird CPU
– Bluetooth 3.0

Közös:
– 5mpx kamera
– Wi-Fi (802.11b/g/n), 3G/HSDPA, GPS
– 1500mAh akku
– 4 hüvelykes, 480×800 WVGA felbontású, SAMOLED kijelző
– 512MB RAM
– 8GB belső memória (Galaxy S-t lehet kapni 16GB verzióban is)
– FM rádió

Fogásra nekem a Galaxy S jobban tetszik, de az Omnia 7 nem csúszos hátlapja mindenképpen jobb. Illetve az is az utóbbi javára írható, hogy egy kallantyúval lehet nyitni a készülék hátulján a fedő lemezt, nem kell az egész hátlapot eltávolítani, mint az SGS-en. (a tovább is van gombra kattintva folytatódik a cikk)

Első bekapcsolás után (elég gyorsan készenlétbe kerül a telefon) minden idegen volt, hiszen az eddigi GUI-któl igen eltérő felületet kapott a Windows Phone 7. A telefon percek alatt száguldott végig a kollégákon, s többen méltatták a gyorsaságát illetve a masszívságot. Azt mindenképpen meg kell állapítanom, hogy a korábbi Windows mobile termékekhez képest fényévnyi a különbség. De nézzük a használatot. Nálam alapvető, hogy sosem olvasom el egy telefon használati útmutatóját. Ha nem tudom kezelni, nem nyert. A kezdőképernyő "csempékből" építkezik, ezeket el tudjuk távolítani illetve kirakhatjuk az általunk gyakran használt programokat (hosszan kell nyomva tartani az ujjunkat egy csempén vagy egy programon). Konkrétan csempe alakú parancsikonok sokasága a kezdő képernyő. Az alap menü háttere lehet fehér vagy fekete, a csempék pedig 10 alap színben pompázhatnak kéktől, a rózsaszínen át, a zöldig. Ez engem nem annyira győzött meg. A menükben haladva ez az érzés tovább fokozódott, ahol is sima szöveges menüpontok találhatóak (itt jegyzem meg, hogy az egyik kollégám azonnal rajongója lett a puritán belsőnek). Ezen felül nem elhanyagolható, hogy a készülék több nyelven beszél, de a magyar nincs ezek között, tehát maradtam az angol verziónál.

Az első igazán komoly probléma az volt az új jövevénnyel, hogy sem a dobozban, sem a telefon menüjében nem találtam meg, hogy mi az eszköz Wi-Fi rádiójának fizikai (MAC) címe. Ez azért jelentett gondot, mert otthon mobilnet helyett inkább a routeremen osztott internetet szerettem volna használni. Márpedig az illetéktelen behatolók ellen én MAC address szűréssel is védem a hálózatomat. Tehát ha nincs MAC cím, akkor nem tudom beengedni. Az internet persze segített. Windows Phone 7 alatt valóban nincs rá normál mód, hogy megtudjuk a telefon fizikai címeit. A megoldás Omnia 7 alatt: tárcsázóban be kell ütni a következő számsort: ##634# majd a call gombot. Ekkor megjelenik a Diagnosis (ami egy szervíz menünek tűnik), az itt kapott tárcsázón be kell gépelni: *#1234# és máris megkapjuk a hőn áhított információkat. Halkan jegyzem meg, hogy LG Win Phone 7 alatt ez még acélosabb: ##634# majd az MFG menü jön elő, itt: 277634#*#, válaszd ki az engineer menüt, device test, Wi-Fi test majd végül: Net.Info és máris meg van az információ… A képet innen kértük kölcsön.

Androidon így néz ki (menu/menü-settings/beállítások-about phone/telefon névjegye-hardware information/állapot-Wi-Fi Mac address/Wi-Fi MAC címe). Itt saját képet használtam, az Android SDK segítségével bármikor tudunk screen shotot készíteni (nem kell root sem), de sajnos Windows Mobile 7 alatt még nem találtam meg a módját ennek.

Miután a Wi-Fi probléma megoldódott elkezdtem felfedezni a Marketplace-t (ez az Android Market megfelelője). Erről a folytatásban fogok beszámolni, mára ennyi dráma elegendő számomra. (A dráma attól dráma, hogy egy viszonylag egyszerű és néha fontos információt nem tudunk lekérdezni a készülékünkről, csak a szerviz menüben. Remélem a későbbi update-ek során ezt javítják)

2011.01.12.

Ezeket már olvastad?

+