MojAndroid
(x) hirdetés

Nádi András (vodor48) androidos kolléga talán az egyetlen ember az országban, akinek a Motorola Milestone készülékén a hivatalos Motorola féle Froyo leledzik. Fogadjátok szerettel gyorstesztjét.

Ha minden igaz, akkor elmondhatom magamról, hogy az országban elsőként rendelkezem HIVATALOS Froyo-val a Milestone-n. Rendes körülmények között ezt büszkén vállalnám és igen veregetném a mellem. De nem ebben a szituációban. A küzdelemről, csatáról – amit strogg vitt véghez – bővebben itt olvashattok: http://androidportal.hu/2011-01-05/motorola-joghurtja
Jelen cikk inkább a Froyora koncentrálna, kvázi egy gyors tesztként.

Eredetileg a telefonon 2.1.1-s verzió volt fenn. A szervízben „frissítették” 2.2.1-re, teljes adatvesztéssel. Adatvesztésen itt a következőket kell érteni. Az összes beállítás, letöltött alkalmazás ami a telefonon volt, elveszett. Az első dolgom volt ezek pótlása, leginkább a APN,WIFI,GPS kapcsolók hiányoztak elsőre.
A Market már a megújult formában fogadott. Átláthatóbb, nekem jobban tetsző felülettel.
A fontos kapcsolók letöltése után kezdödött a Froyo szemrevételezése illetve a beígért lehetőségek keresése.
Az első utam a Settings-Applications-Manage applications-hoz vezetett. Legnagyobb örömömre az előbukkanó ablak fejlécében már megjelent az SD kártya is. A kiválasztott alkalmazás megérintése után egy teljes körű információs ablakba jutunk. Itt lehet tájékozódni az alkalmazás tárhely foglalásáról illetve Force Stoppolni , Unistallálni illetve ha lehet, akkor az alkalmazást az SD kártyára mozgatni! Ez egy nagyon jó lehetőség, hiszen a készülék memóriája így felszabadítható. Csakhogy nem minden alkalmazást lehet átmozgatni! Rövid tesztidőszak alatt arra a következtetésre jutottam, hogy a rendszerközeli alkalmazásokat nem lehet SD-re mozgatni. Valószínűleg ez a helyzet a fizetős alkalmazásokkal is. Ez a lehetőség csak a már telepített alkalmazásokra vonatkozik.Telepítéskor nem kérdezi meg, hogy hovászeretnék telepíteni, sajnos. Mennyire szép és frappáns lenne, ha ezt telepítéskor felajánlaná?!
A következő dolgom a Settings-Display-Animation felkeresése volt. Mivel alaphelyzetben azt tapasztaltam, hogy az alkalmazások kicsit lassan nyílnak meg. Természetesen az Animáció teljesen be volt kapcsolva. Ezt kikapcsolva komoly sebesség javulás tapasztalható.
Örömteli hír, hogy az „asztalok” száma már kilencre is növelhető, csak egymás melletti munkaterületekről beszélhetünk. Itt álljunk meg egy szóra! A feleségem alsó kategóriás Vodafone/Huawei 845-se ennél jóval többet tud. A munkaterületek száma szinte végtelen, elhelyezkedésünk TETSZÖLEGES! Vagyis ha akarom, akkor egymás fölé is helyezhetem őket! Nem is értem, hogy ha az Android képes erre a vakításra, akkor a Motorola miért nem él ezzel a lehetőséggel?
A következő szállított alkalmazás nálam kiveri a biztosítékot. Ez az úgynavezett 3GHotspot. Ezzel az alkalmazással telefonunk képes WIFI routerként, hotspot-ként viselkedni, akár jelszóval is védhetjük az így létrehozott hálózatot. WEP, WPA vagy WPA2 titkostás beállítható. Lássuk, hogy miért idegesít engem ez azalkalmazás. Azt elhiszem, hogy tölünk nyugatabbra biztosan vannak olyan polgárok, akik az olcsó mobilos netjüket szívesen megosztják másokkal. Nálunk ez az árpolitika sajnos nem megtalálható. Free Wifi-t pedig minek osztanánk tovább??? Inkább a Wifi proxy kezelését kellene megoldani, hiszen ez sokunknak okoz gondot és még nem találtam sem a Market-ben, sem pedig a neten megfelelő megoldást.
Majd következett a Facebook alkalmazás, ami szintén alapból felkerül a telefonra.
Sokkal jobb, átláthatóbb kezelő felület fogad. A gond csak az, hogy a kezelő panel csak függőlegesen hajlandó megjelenni. Ez kicsit ront a helyzeten, de összességében jobb mint a 2.1.1-s verziós.
Bekerült még egy Hírek,időjárás alaklmazás is, ahol igazából az időjárás érdekelhet minket, mert a híreket egy angol oldalról szerzi be. Az időjárás adatok viszont a helyzetünkre vonatkozóak.
Mivel Skype-ni is szoktam, így természetesen a Marketből az elsők között töltöttem le. A 2.1.1 alatt igen komolyan bosszantott, hogy hiába vagyok Skype-n online, ha a rendszer egy idő után donja a WIFI-s kapcsolatot. Nem, ez nem Skype hiba volt, hanem a rendszer, hiszen teszteltem a dolgot. Viszont Froyo-n szerencsére ezt már kiküszöbölték, így egy stabil hálózattal és a Skype alkalmazással folyamatosan online elérhetőek lehetünk. Természetesen ez nem feltétlen akku kimélő megoldás:))
Az alap alkalmazások közül is sok megújult, némelyik kicsit meglepő megoldással. Például az óra. Miért kell az óra alkalmazásból elérnem a Galériát vagy a Lejátszólistát???? Értelmetlennek tűnő megoldás.
Talán a leglényegesebb változáson a virtuális billentyűzet esett. A sötét/fekete alapszint felváltotta
a fehér/világosszürke. Szerintem így mintha jobban elválnának a billentyűk egymástól, vizuálisan sokkal kellemesebb látvány. És ez nem minden! A kalibráción is állíthattak valamit, hiszen sokkal jobb hatás fokkal, gyorsabban lehet gépelni, bármelyik pozícióban. Gyakorlatilag mondhatom, hogy max. 4-5 elütésem volt, szemben a 2.1.1-l hasonló írás mennyiség mellett!
Mivel alig egy napja rendelkezem Froyoval, így a teszt természetesen nem teljes körű. Az biztos, hogy a Motorla komoly lemaradásban van az Android frissítésével. Hiszen ha belegondolunk, a többi Androidos telefon tulajdonosok már a 2.3-t várják. Egy biztos, minden Milestone tulajnak kötelező a frissítés, hiszen lehet, hogy ez lesz az utolsó hivatalos verzió. Utána már sajnos csak a rootolás marad, természeresen a garanciális idő lejárta után! Illetve rengeteg új alkalmazásról vagy frissített alkalmazásról marad le, aki nem frissít.
Egyszóval, rohanjátok le a hazai szervízt és frissítsetek amíg lehet!!!
UPDATE:
Sajnálatosan egy sorstárs jelezte, hogy Január 6-án a szerviz már nem volt hajlandó elvégezni a frissítést,
mondván, hogy központilag letiltották ezt az eljárást!

2011.01.10.

Ezeket már olvastad?

+