MojAndroid
(x) hirdetés

Korábbi írásunk miatt több olvasónkban felmerült – nagy örömmel olvasom -, hogy kicsit jobban oda kell figyelni a biztonságra a telefonunkon. Ehhez segítséget is adtunk az Appscan formájában, de talán még valamit megtehetünk. Ezért szeretném bemutatni nektek a Permissions alkalmazást, ami semmi más nem csinál, mint megmutatja melyik jogosultságot melyik alkalmazás használja. A marketen több ilyen alkalmazás van, de most csak kettőt mutatok be. Az egyik a Permissions, mert egyetlen jogot sem kér az install során és mert open source. Hogy ez mit is jelent? A teljes forráskódja ki van adva, bárki számára elérhető, elolvasható. Természetesen nem mindenki programozó, de azoknak is biztonságot adhat ez, akik egy szót sem értenek a kódból. Első induláskor jó darabig el fog mazsolázni a telefonon (függően attól, hogy mennyi appot raktunk fel a telefonunkra), hiszen minden alkalmazást át kell néznie.

A másik alkalmazás a Permission Watchdog (ez sem kér semmi jogot install során), ez alkalmazások szerint szedi össze a jogokat, azaz minden alkalmazásnál láthatjuk, hogy milyen jogokkal bír és a figyelemre érdemeseket pirossal jelzi. Direkt olyan alkalmazást választottam a screenshothoz, ami rendesen pirosan világít. De ennél pl. érthető, ez ugyanis a MyBackup Root. Na most SMS/MMS olvasás nélkül nem tudná őket lementeni és írás nélkül nem tudná őket visszaállítani. Ellenben ha egy játék kér ilyen jogosultságokat, akkor érdemes törölni. Mindenki válassza a számára megfelelőt a kettő közül (Permissions – minimum Android 2.2, Permission Watchdog – minimum Android 2.2) vagy akár mind a kettőt. A többit nem javaslom a Marketről, mert bár nem mindegyiket próbáltam, egy részüket lepontozták, egy részük pedig 2-4 jogot is kér, márpedig ehhez a művelethez semmire sincs szüksége azoknak az appoknak.
A harmadik lehetőség az AppBrain használata, amire a linkek is mutatnak a cikkekben. Az alkalmazás oldalán (My Apps link) meg tudjátok nézni, hogy melyik alkalmazás milyen jogosultságokat kér. Ha felraktátok az AppBrain App Market appot, akkor szinkronizálni is tudjátok a telefonon lévő alkalmazásokat és ezeket a neten a saját szekciótokban láthatjátok, így már elég könnyű mazsolázni a jogosultságok között.

2010.12.27.

Ezeket már olvastad?

+