MojAndroid
(x) hirdetés

A napokban megkezdődött a HTC Legend Android 2.2 Froyo-ra történő frissítése Magyarországon, mind a független, mind a szolgáltatóhoz kötött telefonok esetében. Ennek apropóján elevenítem fel a telefon tulajdonságait, kiegészítve az újdonságokkal és tapasztalataimmal a három hónapos együttélés után.

HTC Legend

A tajvani HTC (High Tech Computers Co.) cég egyik legmegosztóbb modellének formavilágát örökítette tovább a Legendbe. A maga korában, ami nem is oly rég volt a Hero az Android-os világ csúcsát jelentette. Egyedüli kétkedésre csak a forma és a felhasznált anyagok adhattak okot az akkor vásárlóknak. Ezeket a Legendben igyekeztek orvosolni: a forma lágyabb lett, a felhasznált anyagok minőségéről pedig annak semmit nem kell mondani, aki fogott már unibody házas eszközt (pl. Macbook). Aki nem lenne olyan szerencsés, hogy találkozott volna már ilyennel, annak a következő videó bebizonyítja, hogy lényegében elpusztíthatatlan lesz tőle a telefon.

[video:http://www.youtube.com/watch?v=XAFcZKTr-Sg]

Fizikai paraméretei (112 x 56,3 x 11,5 milliméter) alapján a Legend a kisebb méretű érintőkijelzős telefonokat képviseli a prémium kategóriában. Ez elsősorban azoknak jelenthet pozitívumot, akik nem akarnak minden esetben két kézzel kezelni egy telefont (lásd. Desire HD). A 3.2″ -es kapacitív AMOLED kijelző szinte soha nem fog túl kicsinek tűnni. A színei gyönyörűek, bár erős napfényben azért erősebben kell fókuszálni a telefonra. Az aluminum ház nem teszi légiesen könnyűvé a telefont, de még így is egy teljesen korrekt 126 grammos tömeget kapunk, ami bőven megéri az érte kapott masszív házat.

HTC Legend

A kezelőszervek közül az optikai trackball mondható szokatlannak. Ez lesz az az eszköz, amit az átlag user lényegében hetente egyszer fog használni. A képernyő alatt található nyomógombok kézreállóak és egyáltalán nem probléma, hogy nem az érintős fajtából valók. Egyedül azt kell megszokni, hogy a telefon alsó felének ferdesége miatt a gombokat kicsit a felső részük felől kell megközelíteni. Sajnos a kamera exponáló gombja nem kapott helyet a telefon oldalán, helyett a hangerő gombokkal találkozunk a bal oldalon (ez jobb kezeseknek furcsa lehet).

A telefont tetejét a 3.5 mm-es jack csatlakozó és a bekapcsoló gomb, míg az alsó felét a szabványos micro-USB bemenet tölti ki.

A fémes külső alatt egy stabil belső lapul. A Legend egy 600 MHz-es MSM7227 chipet, 384 MB RAM-ot és 512 MB ROM-ot tudhat magáénak. Ez a legújabb Android csúcs modellekétől elmarad, de a hétköznapokban ennek kevés jelét tapasztaltam. Egy két Angry Birds lassulás és a programok installálása alatt fellépő 1-2 másodperces szakadáson kívül semmi problémát nem okozott a dolog a 2.1-es Androiddal. A 2.2-re történő frissítés pedig ezt a két problémát is orvosolta.

HTC Legend

A 2.2 rengeteg újdonságot hozott a Legend életében. Miután letöltjük a 22 MB-os első és a 80 MB fölötti második frissítő csomagot (az előbbi csak előkészíti a telefont a Froyo upgradehez) a következő újdonságokkal találkozhatunk.

– Be került a valószínőleg sokak által nagyon várt funkció: zseblámpaként lehet használni a kamera LED villanóját. Az erősség több fokozatban kapcsolható és van szaggatott és SOS mód is.

– Frissült a Gmail és a Calendar. Kézreállóbb és gyorsabb lett mindkettő működése. Egyszerűbb lett a beérkezett levelekre történő válasz írása és a levelek csillagozása.

– Megjelent a News & Weather app, amit valószínűleg kevésbé fogja foglalkoztatni a magyar közönséget, mivel kizárólag külföldi hírekkel szolgál.

– Az egyik legfontosabb újdonság, hogy a telefon 3G-s kapcsolatát ezentúl tovább tudjuk osztani WiFi-n keresztül. Ez rendkívül hasznos funkció lehet egy megfelelő nagyságú internet csomag esetén, ha nagyobb társaság szeretné egyszerre elérni az internetet egy idegen helyen. Balaton parti nyaralások alkalmával jó szolgálatot fog tenni sokaknak.

– Az AppShare segítségével megoszthatjuk az alkalmazásainkat FaceBook-on, Twitteren, email-ben, szinte bárhol.

– Az App2SD segítségével a memóriakártyára mozgathatjuk alkalmazásaink egy részét (amik támogtják ezt). A Legend szűkös belső memóriájából történő gazdálkodás után most lehetőségünk nyílik az eddiginél jóval több alkalmazás feltelepítésére.

– Lehetőségünk van ezentúl a nem kicsit erőforrás (akkumlátor) igényes live wallpaper-ek használatára is.

– A számomra az egyik legígéretesebb új lehetőség a hanggal történő keresés. Sajnos ez egyelőre csak angol nyelven érhető el, de a minősége meglepő. Szinte minden keresésemre korrekt választ kaptam.

[video:http://www.youtube.com/watch?v=gGbYVvU0Z5s]

Összegezve a Legend egy nagyon korrekt készülék mind hardware-es, mind software-es oldalról, mely mostmár hozzáférhető áron megkapható. Sebessége nem sokban marad el a mai csúcsmodellekétől, az Android rendszer szinte korlátlan lehetőségeket biztosít a személyre szabás terén. A készüléket főleg a szűkebb pénztárcával rendelkező, de prémium kategóriás mobiltelefonra vágyóknak tudnám ajánlani.

GMM
2010.12.09.

Ezeket már olvastad?

+