MojAndroid
(x) hirdetés

Mint bizonyára mindenki tudja hétfőn jelentette be a Google az Android új változatát, a Gingerbread-et. Nézzük milyen újdonságok vannak az új rendszerben:

  • Új grafikus felület
  • Gyorsabb szövegbevitel
  • Egyszerűsített kijelölés
  • Továbbfejlesztett energiakezelés
  • Új kommunikációs lehetőségek

Ez mind szép, de mit is jelentenek ezek a dolgok.

Új grafikus felület
A fenti sor sokmindent elárul, de azért nezzük meg, hogy ez pontosan mit is takar. A Google azt állítja, hogy az új felületen könnyebb lesz a navigáció, és hogy a felület kevesebbet fogyaszt, továbbá az eddigi színvilágot is lecseréli feketére.

Gyorsabb szövegbevitel
A billentyűzet egyik legfontosabb újítása a multitouch támogatás, aminek a segítségével könnyen írhatunk be speciális karaktereket. Nincs más teendőnk, mint megnyomni a Shift vagy a ?123 gombokat és ezek nyomvatartása mellett megnyomni egy másik gombot. Arra is lehetőségünk van, hogy az elrontott szavakat kijavítsuk, nem kell mást tenni, csak kijelőlni a javítandó szót és választani a lehetőségek közűl. Az egyik lehetőség az, hogy kiválasztjuk az egyik felajánlott szót, de azt is megtehetjük, hogy bekapcsoljuk a szövegfelismerőt és lediktáljuk a megfelelő szót a telefonnak.

Egyszerűsített kijelölés
Ez az, ami szerintem nagyon hiányzott eddig az Android-ból. Rengetegszer fordult elő velem, hogy csak 3-4. próbálkozásra sikerült kijelölni a megfelelő szövegrészletet. Ez most megváltozik, hiszen több újítás is bevezetésre került. Ahhoz például, hogy kijelöljünk egy szót nem kell mást tennünk, csak hosszan nyomvatartanunk az ujjunkat a szón. Ekkor megjelenik két kis jel, amelyekkel beállíthatjuk a kijelölés elejét és a végét.

Továbbfejlesztett energiakezelés
A rendszer segít az akkumulátorunk kímélésében is. Ezt úgy éri el, hogy figyeli azokat a folyamatokat, amik sokáig ébrentartják a telefont, amikor az le van zárva, valamint azokat, amik túl sokat használják a processzort, és ezeket leállítja, ha szükséges.

Új kommunikációs lehetőségek
Talán itt történt a legtöbb újítás, hiszen nem egy, hanem egyből négy dolog is belekerült az új Android-ba.
Először is lehetőségünk van a hagyományos mobilhálózatok mellett internetes hívásokat is lebonyolítani, ehhez mindössze egy érvényes SIP azonosító kell, és már mehet is az ingyen telefonálás (ritka, de van ilyen szolgáltató).
A következő újítás az NFC kommunikáció bevezetése. Az NFC lényege az, hogy egy tárgy tartalmaz egy NFC címkét, és az ebben tárolt adatok kiolvasására ad lehetőséget a Gingerbread, de a Google hangsúlyozza, hogy ehhez megfelelő hardware is kell, így nem biztos, hogy minden telefon támogatni fogja (a Nexus S támogatja).
A felhasználók életét könnyíti meg a letöltéskezelő is, ami egyben tudja majd kezelni az összes program letöltését (amennyiben a program támogatja ezt a funkciót).
És végül a Google elérhetővé tette az összes kamerát, mind a fejlesztők számára, mind a felhasználók számára, akiknek lehetőségük lesz a fényképező programban kiválasztani, hogy melyik kamerát szeretnék használni.

Ezeken kívül még sok újítást tartalmaz a rendszer, de ezek talán a legfontosabbak. Akit bővebben érdekel a téma az az Android 2.3 Platform Highlights-ban.

2010.12.09.

+