MojAndroid
(x) hirdetés

JsChiSurf nevű XDA dev megmutatja nekünk, hogy miért jó nyílt rendszerekkel dolgozni. (Mert igen, az Android egy nyílt rendszer.)

Emberünk a fejébe vette, hogy ír egy garázsnyitó alkalmazást magának.

Az alapok adottak voltak: eleve volt egy Linuxos háziszervere, amihez csak egy soros (RS232) vezérlőt kellett beszerezni kemény 29 dollárért, amit aztán PHP scriptekkel vezérel – és így nyitja a garázskaput.

Maga a kapunyitó Android app PIN kódra és geolokációra ellenőriz, biztosítandó, hogy csak a tulajdonos nyitja a garázskaput, és ő is csak a ház előtt, és lehetőleg nem az irodában, véletlenül. Innentől pedig tiszta sor: az alkalmazás a sikeres ellenőrzés után egy spéci HTTP lekérést küld a házi webszervernek, az megküldi az RS232-es kontrollert, és nyílik a kapu.

Az alkalmazás persze túl specifikus ahhoz, hogy Marketre kerüljön, vagy akár bármelyikünk csak úgy telepítse. (Nálam például az alap hardverkövetelmény garázskapu hiányzik, ugye.) Viszont remek proof-of-concept: ilyet is lehet egy jó kis mobil oprendszerrel, és persze egy jó kis háziszerverrel a háttérben.

Létezik vajon hasonló házihack Androiddal Magyarországon is?

2010.11.25.

+