MojAndroid

Friss Android tulaj vagyok, kicsit több, mint egy hete vásároltam egy Samsung Galaxy Spicát. A következő bekezdésekben a friss élményeimet, tapasztalataimat próbálom meg összegezni, egy kis iPhone-os, sok iPod Touchos, túl sok Nokia N73-as múlttal. Egyáltalán nem vártam sokat a telefontól, így összességében egyrészt hozta azt, amit egy olcsó okostelefontól általában elvárhat az ember, ami pedig az Androidot illeti, sok tekintetben pozitívan felülmúlta, ugyanannyiban pedig a hozta negatív elvárásokat. Ha röviden össze szeretném foglalni az élményeimet, akkor annyit tudok mondani, hogy teljesen elégedett vagyok a döntésemmel. Mielőtt nekivágok az élménybeszámolónak, írok egy kicsit az előzményekről is, így az is látható lesz, hogy hova érkezett meg az Andoridos készülék. Akit csak az Android és a Spica érdekel, vagy nem érdekli a szenvedésem, az ugorjon a hatodik bekezdésre.

Nokia N73

Az egész úgy kezdődött, hogy 4 éve egy nyaralás alkalmával elhagytam az ősrégi Nokia (talán 3330-as?, sohasem tudtam megjegyezni a Nokiás sorozatszámokat) telefonomat, mellyel tökéletesen elégedett voltam – kiválóan alkalmas volt arra, amire ki lettek találva a telefonok: telefonálásra. Ezzel együtt akkor már voltak trendi “okostelefonok”, komolyabb naptárral, böngészővel, fényképezővel és egyebekkel, úgy gondoltam hogy ha már ennyire beszédtéma a dolog, csekkoljuk le van-e a dologban valami. Biztos volt, de nekem sikerült egy kb. 70e Ft-ba kerülő Nokia N73-ast vennem, amit azóta is bánok, alapvetően két okból: az oprendszere extrém lassúnak bizonyult, például a fényképező beindulása akár 5-10 másodpercet is igénybe vehetett (de máshol is lassú volt), másrészt az alapvető funkciónak tűnő automatikus billentyűzár hiánya (vagy annak megtalálhatatlansága?) miatt. Lehet, hogy ezeket egy szoftver frissítés javította volna, de végül sohasem szántam el rá magamat, mire rájöttem, már teljesen kiábrándultam a telefonból. Ezzel együtt telefonálásra jó volt, úgyhogy sokáig nem vettem újat.

iPhone, iPod Touch

2007 novemberjében (dátumokra nem emlékszem, de a Wikipédiában ezt néztem ki) éppen Angliában voltam, mikor megjelent az iPhone, és egyúttal az iPod Touch is, ekkor már kb. fél éves, csalódott Nokia okostelefon tulajdonos voltam. Először egy Touchot, majd egy iPhone-t vettem, és próbálgattam mind a kettőt. Jól rootkitelhetőek voltak, s telepítettem webszervert, PHP-t, és minden finomat rájuk, nagyon tetszettek. iPhone-nal több problémám is volt: a függetlenítését nem lehetett akkor éppen megoldani, illetve a beépített fényképezőgépe sem volt igazán tökéletes. Végül az előbbi miatt az iPhone eladása mellett döntöttem, a Touchot viszont megtartottam, és azóta is boldog tulajdonosa vagyok.

A Touch-ot változatos módon használtam. A kezdetekben a hackelésében, a nem hivatalos programok felrakása volt érdekes, illetve ezek tették hasznossá az eszközt. A későbbiekben a levelezés, böngészés, egyszerűbb játékok voltak a fő irányvonal, míg mostanság leginkább a kiváló játékok, kisebb részt pedig a böngésző használata az, amit napi szinten jellemzően űzök.

Samsung Galaxy Spica

Az utóbbi hónapban, hetekben felmerült, hogy vásárolnom kellene egy új telefont, leginkább két okból. Az egyik, hogy a Nokia “joystick”-ja pár hónapja lejött a készülékről, s bár visszaragasztottam, azóta nem működik a “tüzelés”, ami a telefon pár főbb funkcióját a korábbinál is nehézkesebbé tette. A másik, hogy csatlakozva a céges flottához, a Pannonos 7500 Ft-nyi hűségpénzem jövőbeli felhasználhatósága megkérdőjeleződött, így célszerűvé vált azt levásárolni inkább. Először úgy gondoltam, hogy valami nagyon buta és kellemesen olcsó készüléket fogok választani már csak viccből is, aztán kicsit engedtem a csábításnak, és gondoltam, hogy kipróbálom a GPS + fényképezőgép vonalat (egyik projektemhez úgyis jól jön). A Pannon kínálatában egy Nokia készülék volt 40e-ért, mely megfelelt ezeknek a kívánalmaknak, azonban mivel a fényképek gépre szinkronizálása is kellett (ugye leginkább Mac-em van), illetve nem szeretek mobilnetre költeni, ezért a wifi igénye is felmerült. Ez már 50e Ft-ért volt, egy Nokia E52 személyében. Miután pár napnyi gondolkodás után úgy tűnt, hogy emellett a telefon mellett teszem le a voksomat, Twitteren megkérdeztem, hogy másnak mi a véleménye a készülékről – ide is pozitív vélemények jöttek, ám egy beszélgetésben felmerült a Spica is, ami megint rátett 10e Ft-ot az árra, de az Android miatt úgy gondoltam, hogy teszek egy próbát, ezt is ki kell próbálni egyszer. A Nokia felé is megvolt egyébként az ellenszenv, miszerint ha képesek voltak ennyire elrontani az okostelefon élményem, akkor a következő telefonom nem Nokia lesz, de ezt végülis majdnem sikerült elnyomnom. Kiderült, hogy a Spicára érkezik egy hivatalos Android 2.1-es frissítés is, illetve a Pannon éppen most csökkentette az árát 10e Ft-tal, így végül nem hezitáltam sokat, és megvettem. A 7500 Ft-os kedvezményemmel 42.500 Ft-ot fizettem érte.

Az első napok

A telefonhoz kellemes extraként jár egy iGo navigációs szoftver is, még a Pannon boltban vásárlás közben ki is akartam próbálni. Bedugtam a NavNGo memóriakártyát, de a menüben sehol sem jelent meg, s telepíteni se tudtam, az eladó is nézett tanácstalanul. Hazafele aztán megnézem a hozzáadott telepítési útmutatót, s kiderült, hogy online, a netről kell letölteni a szoftvert hozzá, az adatbázis van csak a memóriakártyán. Azért is kezdem ezzel, mert ez nagyon jellemző az Androidra, gyakorlatilag minden a folyamatos online léthez köti, olyannyira, hogy az olyan alapfunkciók, mint a naptár sem hajlandóak elindulni addig, amíg nem lépek be online egy Google-s accounttal. Utána egyébként kiválóan mennek offline is. A másik igen ellenszenves dolog is itt van, szinte minden funkció egyből feltölti a személyes adataimat a Google-höz, amit csak kínkeservesen voltam hajlandó elfogadni, illetve a Névjegykártya szinkronizálást végül le is tiltottam.

A Pannontól kaptam egy extra SIM kártyát 2500 Ft-tal, eleinte ezzel használtam a kütyüt, mivel az Android folyamatosan, a megkérdezésem nélkül felcsatlakoz(na) a netre, s emiatt nem akartam nagyon költeni. Első lépésem mindjárt az is volt, hogy a hálózat beállításoknál módosítottam a Pannonos adatokon, ezzel letiltva a mobilnetet, s miután meggyőződtem róla, hogy nem használja a telefon, csak utána került bele az igazi SIM kártyám.

A kütyü megjelenésében eléggé rendben van, a Touchhoz képest vastagabb, talán valahol az első generációs iPhone vastagsága körül mozog, a szélessége pedig egy kicsit vékonyabb. A designja nekem bejön, a fogása is jó, de a zsebbe is kényelmesen becsúszik. Az érintőképernyőjét illetően az iPhone-éval megegyező technológiájú megoldása van, nem olyan érzékeny mint egy iPhone, de már a megszokható, jól működő kategória. Az előlapján 11 gomb van, ebből középen egy 4 irányú “joystick” egy “tűzgombbal”, mellette pedig egy helyi menü, egy
vissza nyíl, egy “internet”, egy “home”, egy telefon felvétel és lerakás van. Bal oldalon hangerő állításhoz egy fel-le gombpár, jobb oldalon egy “bekapcsoló” (pontosabban billentyűzár feloldó) gomb, és egy fényképező gomb van. Napok után is nekem a jobb oldalon lenne a logikus a hangerő állítás, hogy miért, azt nem tudom. A bekapcsoló gomb kapcsán szerintem gáz, hogy a hosszan nyomva tartásával feloldódik a billentyűzár, mivel a zsebemben elvileg simán megnyomódhat, ezzel együtt ez eddig nem fordult még elő. Ez egyébként Samsung sajátosságnak tűnik, de valójában nem tudom mennyire jellemző más Androidos készülékre.

A beépített böngésző egy nagyon kicsit rosszabb az iTouchban megszokottnál ami nálam a ránagyításban ütközött ki, amúgy ugyanaz a motor hajtja, mint ami az Apple kütyükben is megtalálható, a renderelésével nem is volt aztán problémám. A kedvenc weblapok kirakhatóak az “asztalra” linkként, gyors indítást lehetővé téve. Ebben a készülékben sincsen Flash (még?), de őszintén nem is hiányzott. A GMail jelszavam megadásával egy igen jó, offline is nagyon-nagyon jól használható levelezőklienst kaptam, legnagyobb hiányossága talán az, hogy egy levelet viszonylag nehezen lehetett spamnek jelölni, de ezt bőven ellensúlyozta az, hogy könnyen tudok fotót csatolni, s egy levelet kényelmesen meg lehet írni offline is, vagy akár még olvasatlan leveleket lehet elolvasni, megválaszolni netkapcsolat hiányában is.

Az értesítés csík, mely a kijelző tetején látható (ahova az idő is ki van írva), az Android egyik hatalmas ötlete. Kis ikonkák formájában itt látszanak az események, mint például hogy levelet kaptam, SMS-t kaptam, nem fogadott hívásom volt, letöltődött egy alkalmazás, stb. És nem csak az ikonok érhetőek el, hanem egy mozdulattal lehúzható a csík, így egy részletezett listát kapva az eseményekről, ahonnan egyből tovább is lehet navigálni az adott alkalmazásra. Ez nagyon sokat dob a telefon használhatóságán, s egy igen jó, kényelmes navigációs eszköz, funkció.

Amit Steve nem adott meg nekünk, azt Larry és Sergey igen, az Androidban van multitaszk. Kedvenc Steve-ünk nem véletlenül nem adta a kezünkbe a lehetőséget, az Android a ló túloldala, szinte minden program bennmarad a memóriában (a legtöbb feleslegesen), s egy idő után úgy belassul a készülék, hogy használhatatlan lesz. Vannak taszkok kilövését lehetővé tevő programok is, gyorsan fel is tettem. A 2.1-es szoftverre frissítéssel a helyzet javult egy kicsit, de még mindig nem tudom sohasem, hogy éppen mi maradt benn a háttérben, s fogyassza az előforrásokat és az akkumulátort feleslegesen. A multitaszk amúgy alapvetően nem az ördög találmánya, de ezen még javítani kellene egy kicsit, valamilyen ügyes kompromisszumot találva.

Az akkumulátort illetően a telefon strapabírásával nincsenek gondjaim, pár napig bírja töltés nélkül, intenzív használattal is okés kb. egy napot. A beépített fényképezőgép 3.2 megapixeles, vakuja nincs a telefonnak, vakító napfénynél szép képeket csinál, amúgy nem egy nagy szám (sőt) – ebben hasonlít az iPhone-ra, s ezt már a Nokiámnál is megszoktam. Fényképezésre amúgy sem javasolt telefont használni, erre kifejezetten számítottam is.

A Samsung pár hete hivatalosan is bejelentette, hogy a Windowos szoftverükkel a telefon 1.5-ös Androidról 2.1-esre lesz majd frissíthető. Az 1.5-ös Androidot, amivel a készülék érkezett, nem ajánlom senkinek, sok szempontból bénább a 2.1-es vonalnál, ha az maradt volna, akkor csalódással jöttem volna ki az ügyletből. A bejelentés ellenére, mely a német használóknak márciust, az európaiaknak pedig egy ezutáni kört ígért (legfőképpen gondolom a lokalizálás miatt), szerintem mind a mai napig nem érhető el a frissítés, még mindig dolgoznak rajta. Én végül nem bírtam tovább várni, és letöltöttem egy kiszivárgott eredeti Samsung változatot, ami ráadásul még magyarul is tud 99%-ban, illetve végigcsináltam egy egyébként egyszerű frissítést, elvileg elvesztve ezzel a garanciát is (a lehetőség az eredeti szoftverre visszaállásra megvan, bár pont a Pannonos változat nem érhető el a cuccból, csak egy általános). Jól döntöttem, azóta egyre inkább belakom a készüléket.

A telefonvásárlás egyik célja a GPS-es (geotaggelt) fényképezés volt. Az olcsóság, illetve telefonba épített vevő kapcsán a GPS-től sem vártam sokat, s hát azt is kaptam, amit vártam, a GPS néha simán téved 10-20 métert. Ezzel együtt nagy élmény a térképpontokhoz köthető fényképezés, fogom is majd használni, kényelmes lesz. Szintén a fényképezés kapcsán igen pozitív élmény, hogy ha van wifi, akkor egyből el tudom küldeni emailben bárkinek a fényképet, nem kell hozzá számítógép. Persze ehhez az Androidnak nincs sok köze.

Az Android Market, ahonnan a szoftvereket lehet telepíteni, a Google felhasználónevem, jelszavam megadásával érhető el. Elég sok szoftver van már, de az Apple Store-hoz képest a minőség jellemzően a béka segge alatti, kivételt talán a utility jellegű szoftverek képeznek. Igazi, addikt játékot még nem találtam, iTouch-ra talán 10 felett volt azoké, melyeket nagyon csíptem, és még ingyenesek is voltak, akik játszani is szeretnének, azoknak határozottan nem ajánlom az Androidot, sokkal inkább az iPhone-t, melyre nagy játékcéget is írnak szoftvereket. Ezzel együtt kiváló Twitter kliensek, egy vicces Google Sky Map, a WeatherBug időjárás alkalmazása és egy C64 emulátor (Giana Sister-szel!) érhetőek el, s váltak kedvenceimmé. A beépített cuccok közül a naptár, a Google Talk kliens, kellemesen sikerültek, és azon is meglepődtem, hogy a 700 MB-os DivX-es videót kiválóan játszotta le a telefon extra szoftver feltelepítése nélkül. Sorozatot (Lost) próbáltam már nézni metrón, de effektíve csak a felét tudtam megnézni egy epizódnak (40 percet utazok), úgy meg nem volt az igazi.

A telefon és az Android hátrányai közé sorolnám, hogy a programok lefagyása jellemzőnek mondható, s volt már nem egyszer példa az oprendszer teljes fagyására is. Ugyan ez még nem volt zavaró eddig, de ki tudja, hogy mikor jön ki majd éppen úgy a lépés. A Touch stabilitásával két-három nagyságrenddel ritkábban volt csak problémám, konkrét esetre hirtelen nem is emlékszem. Az Android képes a GPS, és a wifi elfelejtésére is menet közben, kiváló lefedettség esetén is, itt a kézi bütykölés (újraindítás) segít csak. Általánosan jellemző, hogy a szoftverek különböző Marketen beszerezhető kiegészítőkkel egész jól összehangolhatóak, és tök jó funkciókat lehet kihozni a készülékből, ehhez azonban nagyon meg kell dolgozni, utána kell járni, állítgatni kell, és próbálgatni sokat. A telefon megvétele óta a “Linux” életérzés kerülget, ami részben jó, részben viszont sokat elárul a szoftverek kicsiszolatlanságáról. Egy iPhone-tól sokkal jobban kipolírozott, emberire összerakott, kiváló usability-t tudó operációs rendszert lehet kapni, az Androidtól ezzel
szemben sok helyen sok munkával használhatóbbra beállítható, de néhol ezután is komolyabb usability problémákkal küzdő felületet. Egy ilyen dolog például, amit nem tudok hova tenni, hogy a telefonnak két hangereje van, s mindkettőt ugyanazok a hangerő gombok állítják. Az egyik a telefon csörgés, a másik pedig a média hangerő, s egy hét alatt nem jöttem rá, hogy mikor melyiket állítom éppen, s hogy hogyan némítható el adott helyzetben teljesen a telefon (egyszerűen). A zene lejátszója szintén nagyon messze van a Touchon megszokottól, bár a 2.1-es frissítéssel egy kicsit javult a helyzet, még mindig gondot okoz a navigáció az éppen aktuális playlisten belül, illetve az éppen aktuálisan lejátszott zenéhez sem mindig jutok el gyorsan, ha meg akarom állítani. Az átgondolatlanság hiánya lehet az is, hogy ha a fejhallgatót kihúzom a telefonból, akkor nem némul el azonnal, hanem egy fél másodpercig még megszólal az éppen játszott zeneszám.

Azt hiszem mindenre kitértem, amiről szót akartam ejteni. Sajnos az Android még messze van a tökéletes szoftvertől, de ha valaki olcsó okostelefont szeretne, és nem okoz neki gondot a wifin vagy mobilneten történő állandó lógás, akkor valószínűleg nem fog nagyon mellényúlni, ha az Android mellett dönt. A Nokiához képest egy nagyságrenddel jobb telefont kaptam ugyanannyi pénzért, s ha végül egy részét nem is használnám ki a telefonból (de ki fogom), már akkor is egy érdekes élmény volt ezt választani. Az Apple-nek, ha szándékában áll versenyezni, akkor gyorsan ki kellene jönnie egy sokat tudó termékfrissítéssel, illetve lazítania kellene legalább egy kicsit az Apple Store merevségén, nyitottságán, különben az Android könnyedén átveheti a stafétabotot.

Share to TwitterShare to Google PlusShare to LinkedInShare to EmailShare to Print
2010. 04. 05.
 • makkmarci

  egy-ket aprosaggal kiegeszitenem, ha nem gond:

  Az emberek nagy felelme az, hogy az okostelefon felteved a netre, es ho vegen kijon a szamla, en 1.5-os pulse-t hasznalok, kb 3 lepesbol le lehet tiltani mindenfele adatkapcsolatot kifele(kiveve sima wifi termesztesen)

  tehat nem kell szetirkalni a kiszolgalocimeket ( ha csak a samsungek nem patcheltek bele valamit, hogy ez eltunjon a settingsbol)

  A masik az ar, az asszony kapott egy pulse-t 19k-ert a nagy T-tol, ami azert valjuk be az iphone aranak tort resze.

  A harmadik, nemkell mac-es vacakkal kuzdeni, hogy tenyleg hasznalhato legyen a telefon. nincs itunes, azt pakolsz ra amit akarsz rootolas hackeles nelkul is, ugyan az elejen kisebb a hely, viszont konnyebben bovitheto.

  Nem is ertem miert jon ez a linux feeeling, holott pont te irtad, hogy szejjelhackelted a keszuleket, en ugy fejlesztek droidra, hogy sima gyari beallitas van 1.5-on. Sajnos a taskmanager tenyleg elkerulhetetlen :(

  Viszont van kerdesem is, hogy a rakba jatszottal te le rajta divX-et? vagy ez miota van rajta? :)

   

  • dumi

   Sziasztok!

   @makkmarci: A Marketről letöltöd az mVideoPlayer nevű appot és máris tudsz filmet nézni. Társítja a feliratokat is [Lehet át kell álíltani a karakterkódolást…].

   Amúgy köszi a cikket, nagyon jó lett. 

  • Bártházi András

   @makkmarci:

   net letiltása: Hogyan lehet letiltani 3 lépésben? :) Nem írtad le. A kiszolgálócím átírása sem több egyébként 3 lépésnél, és annak az 1 karakternek az odaírása, leszedése nem bonyolult.

   ár: Az a 19k az még korrektebb, én már a 42-50e Ft előtt is megemeltem a kalapom. Az iPhone jónak tartom, de annyit nem költenék egy telefonra, annyira nem kell az okostelefon, úgy döntöttem.

   Mac-es vacak: Nekem Mac-em van amúgy is, nem érzem vacaknak az iTunes-t, nekem bejön a zenék kezelése. Az Android megoldásával sincsen bajom egyébként.

   Linux feeling: feljebb már írtam, nem baj, hogy széjjelhackelhető a készülék, igazából az a baj, hogy van, ami ezután sem olyan komfortos, mint egy Apple megoldás.

   DivX lejátszás: simán felmásoltam, és a beépített videólejátszó lejátszotta. Az 1.5-ös Androidon. Lehet, hogy a Samsung Spica 800 Mhz-e miatt megy, nem tudom.

 • petipetya

  Szia!

   

  Leírom az észrevételeimet a cikkeddel kapcsolatosan.

   

  “A másik igen ellenszenves dolog is itt van, szinte minden funkció egyből feltölti a személyes adataimat a Google-hoz, amit csak kínkeservesen voltam hajlandó elfogadni, illetve a Névjegykártya szinkronizálást végül le is tiltottam.”

  Ezt a telefont és oprendszert kifejezetten arra a célra találták ki, hogy akinek van Google accountja és sok Google szolgáltatást használ, az online tudja szinkronizálni azt a telefonjával. Vásárlás előtt célszerű utánajárni annak, egy adott készüléket melyik célcsoportnak szánnak. Én direkt ezért vettem meg ezt a telefont. Igaz, elvárható, hogy gondoljanak a többiekre is, hiszen ha piacot akarnak szerezni, akkor nyitni kell.

   

  “A multitaszk amúgy alapvetően nem az ördög találmánya, de ezen még javítani kellene egy kicsit, valamilyen ügyes kompromisszumot találva.”

  Ügyes kompromisszum a task killer alkalmazás, melyek közül most kettőt javaslok:

  taskiller (marketen így megtalálható): Bekapcsolás után kilövi a feleslegesen futó alkalmazásokat, képernyő feloldás után szintén – persze ezek választható opciók benne. Rendelkezik ignore listával, és az ezen szereplő programokat sosem lövi ki.

  task cleaner: Annyiban különbözik a taskiller-től, hogy a telefon bekapcsolása után manuálisan kell leölni a feleslegesen futó alkalmazásokat, illetve ebben van egy un. kill lista is – az ebben szereplő alkalmazásokat mindig kilövi. Például minek fusson a fájlkezelő, ha már nincs rá szükségünk?

   

  “A telefon és az Android hátrányai közé sorolnám, hogy a programok lefagyása jellemzőnek mondható, s volt már nem egyszer példa az oprendszer teljes fagyására is.”

  “Az Android képes a GPS, és a wifi elfelejtésére is menet közben, kiváló lefedettség esetén is, itt a kézi bütykölés (újraindítás) segít csak.”

  Melyik szoftvert tetted fel rá? Nekem az i570exxjc1-el semmi bajom, nem tapasztalok ilyen problémákat. A wifinél nincs bekapcsolva az alvó mód, ami annyit tesz, hogy ha lekapcsolod a képernyőt, akkor megszűnik a wifi is? Ez szintén testre szabható a wifi beállítások / menü gomb / speciális rész alatt.

   

  “Az egyik a telefon csörgés, a másik pedig a média hangerő, s egy hét alatt nem jöttem rá, hogy mikor melyiket állítom éppen, s hogy hogyan némítható el adott helyzetben teljesen a telefon (egyszerűen).”

  Média lejátszás alatt a médiát, míg a telefon menüjében barangolva a csengőhangot állítod. Esetleg feltelepítheted a quicksettings alkalmazást (marketen így megtalálod), mert ott könnyedén tudod állítani a telefon és média hangerejét a felső tálcán lévő ikonra bökve. Vagy feltelepíted az ear nevű programot is (ezen a néven van a marketen), ezzel lényegében különböző profilokat tudsz beállítani, mint pl. csendes, hangos stb.; és nem csak a csengőhangot, hanem a wifit és egyebeket is be tudsz állítani a profilok alatt, melyek között a váltás szintén a felső tálcán ülő ikonnal történik.

   

  “Linux érzés”

  Nem tudom, hogy használtál-e már Linuxot, de a lényege, hogy egyszerre többen fejlesztenek egy nyílt rendszert, ezáltal előbb kapsz megoldásokat és alkalmazásokat; illetve egy új disztró kiadása előtt a felhasználók különböző otthoni gépeiken tesztelik és küldik a hibajelentéseket a központba – és még rengeteg minden másban megmutatkozik. A telefonon is hasonló az elv, itt például ha a program névjegyében található fejlesztői címre írsz, vagy jelzed hogy szeretnél magyarra fordítani egy alkalmazást, akkor ember válaszol vissza.

  De ez semmi, az igazi Linux érzést a (rootolt) telefonban a terminál (bizonyos paranccsal le lehet menteni az adott szoftvert a programokkal és beállításokkal, melyet aztán az odin segítségével vissza lehet tölteni) root manager és a root explorer adja – illetve még sok minden, melyről én nem tudok. A root managert kiemelném, hisz ennek segítségével lehet legyalulni a telefon gyári alkalmazásait, és feltenni helyettük olyat, amit te preferálsz. Hogy csak pár példát említsek: email alkalmazást gyalultam, hisz a gmailt használom, talk-ot gyalultam és feltettem az ebuddy-t, üzeneteket gyalultam és feltettem helyette a handcent sms-t stb.

   

  A cikked egyébként remek, nagyon tetszik, hogy ennyire részletesen leírtál mindent a telefonnal és az azzal kapcsolatos dolgokról. Smile

   

   

   

   

  • Bártházi András

   @petipetya:

   Google account: Tisztában vagyok vele, hogy kb. miről szól az Android, de még ezzel együtt is sokkolt a dolog, amikor élőben találkoztam vele. És azért azt is lássuk, hogy sehova sincsen ráírva a dobozra, hogy legyen netkapcsolatod és Google accountod, ha használnád a készüléket, különben egy tégla.

   fagyás: Nekem ECLAIR.XXJCB van, iGo is néha fagy, stb. De az 1.5-ös Android is hasonló volt.

   wifi/GPS problémák: Nem az a baj, hogy elveszik, hanem hogy magától nem találja meg újra, amikor bármelyik szoftver akarna csatlakozni, akkor nem találja a hálózatot, illetve az iGo menet közben vesztette el a GPS-t (végig szabadtér, semmi extra terep), és újra kellett indítanom, 5 perc alatt nem találta meg megint. Vezetés közben nem volt könnyű újraindítani. :)

   hangerő: Kösz a tippeket, megnézem a szoftvereket. Igazából a twitter/gmail értesítéseket szeretném néha lelőni, úgy, hogy a telefon csöngése nem veszik el. Nem tudom, hogy ezek melyik hangerőhöz tartoznak, a zenejátszóban levettem a hangerőt, és továbbra is csipog a gép. Tudom, hogy a konkrét programban ezek lelőhetőek, de mindig elmenni a beállításaikhoz nem az igazi…

   Linux érzés: Nem csak hogy használtam Linuxot, de az UHU-Linux nevű disztribúció fejlesztéséhez is van (kisebb) közöm. Van amikor jó dolog a Linux érzés, jó ha minden állítgatható, de azért van egy konzumer énem is, és szeretnék mindent egyben, összehangolva, ugyanolyan átgondolt felületekkel, egymáshoz passzolóan megkapni – na, az Android nem erről szól, az iPhone igen. Számomra az jó, hogy vannak olyan lehetőségek, amiktől tök érdekes dolgokat tudok kihozni a telefonból, az viszont fáj, hogy egyes dolgokban (pl. médialejátszó) közel sem hozza a kényelmet, ezt hangolni pedig még nem tudtam (iPod Touch alatt pl. kilockolás nélkül látom, hogy mit játszik éppen a kütyü, és a lejátszó képernyőhöz is egyből oda tudok jutni, itt nem).

 • lacruise

  Na vegre valakinek ugyan olyan telefonja van mint nekem!

  Tetszik a cikk gratulalok.

   

  Egy par kerdesem lenne!

  Van Market App-ot? En Dubaiban vettem es nincs rajta, ugyhogy a Taskiller es egyeb progik meg hianyoznak.

  Tudsz esetleg valami megoldast arra hogy megis le lehessen tolteni es installani lehessen?

   

  Hogy lehet kiloni a netkapcsolatot? Reszeltesen kellene, mert elegge kezdo vagyok, 2 napja van meg csak meg!

   

   

  Kerdes a tapasztaltabb felhasznalokhoz:

  Jon a 2.1 a Galaxyra valamikor. Attol felek, ha a  middle east verziot rakom fel, akkor elegge le leszek korlatozva, ugyhogy arra gondoltam, hogy a magyart vagy egy angol verzioval frissitenek.

  Mit kell ehhez tennem? Kell root-olni? Megeri kockaztatni? Atlag felhasznalo vagyok, ugyhogy nem fogom szenne hekkelni, csak a market nagyon hianyzik, merg meg egy par aprosag.

   

  Elore is koszonom a segitseget!

   

  Ja, ugy tudom, hogy a Galaxy alapbol jatsza a divx-et mig a tobbire kell a progi!

  • Bártházi András

   @lacruise:

   Van Market Appom, igen. A netkapcsolatot a Beállítások -> Wireless & network settings -> VPN settings alatt lehet kilőni, a VPN névhez adj hozzá egy “x”-et például. Itt van egy leírás, hogy hogyan lehet viszonylag kockázatmentesen felrakni egy új rendszert: http://www.greaky.com/2010/02/samsung-i5700-galaxy-spica-android-21.html – ez nem jelentett rootolást, és elvileg nem tudod véglegesen elrontani vele a készüléked. De egy Samsung szervízben talán segítenek majd, ha barátságos a személyzet, csak lesznek tippjeik. :)

   • lapaj

    Nem VPN, hanem APN, a kettő teljesen más, és elvileg 1.5 nem is tud még VPN-t.

 • maco

  Szia!

  Úgy általában nem lehet elmondani az Android-ról, hogy fagyós lenne. Az, hogy kiforratlan még, az tény. Lehet, hogy kiszivárgott 2.1-es verziód nem tökéletes.

  Nem tudom, érdeklődtél-e már a téma iránt januárban, de ha még nem, akkor esetleg érdekelhet ez a két cikkem Android fejlesztés ill. AdMob hirdetési hálózat témában:

  Az első Android játékom története II.

  Az első Android játékom története I.

  Üdv,
  Téli Sándor

  • Bártházi András

   @maco:

   Az 1.5-ös verzióval is jelentkezett néha a fagyás, inkább talán a viszonylag kis memóriából adódhat, nem tudom. Az iGo is sokszor fagy, de ott valószínűleg a program a hibás. Megnézem a cikkeid, köszi!

 • kobak

  Sok dologban egyetértek, s persze érződik, hogy Te is itouch/iPhone vonalról jöttél. Így nem is kötekszem, inkább ajánlok dolgokat. Igen, a nagy különbség, hogy az android mindent a gmail acc-hoz köt, s anélkül esélytelen a kütyü teljes kihasználása.

  A net letiltásra a legelső alkalmazástesztben ajánlottam egy programot: http://androidportal.hu/2009-10-06/apndroid

  Ezenkívül ajánlom még a Netsentry, vagy a http://androidportal.hu/2009-10-17/netcounter alkalmazásokat, amikkel egyrészt nyomonkövethető, másrészt korlátok beállításával teljesen jól kezelhető a netkapcsolatra elhasznált bitek száma.

  Az 1.5 és az 1.6-os fw között is szerintem ég és föld a különbség, a 2.x széria pedig már igen nagyot lép az iPhone szerű usability irányába. Az android nagyon nagy értéke az iPhone OS-el szemben a notification bar (ahogyan azt Te is megjegyezted), illetve a widgetek. A kirakott naptár, jegyzetek, stb. nekem sokszor nagyon jól jönnek.

  Játékok közül a storm8 termékek pár napja érkeztek androidra (worldwar, stb.), s itt is található jópár remek játék. Próbáld ki azokat is, mert meglepően termékeny a magyar android közösség. 

 • BD5700

  Sziasztok!

  Már több mint 4 hónapja vagyok szerencsés tulajdonosa a spica-nak,minden remekül fut rajta,mármint amire szükségem van,nem azt mondom,hogy tökéletes a telefon,de én főként multimédiás dolgokra, és ugye telefonálásra használom.Az én elvárásaimnak megfelelt,sőt!Arra lennék kíváncsi,hogy a google kidobja e rá a 2.2-est.Igaz,hogy “régi” telefon, de mindenkinek ajánlom, ez a második “okostelefonom” és nagyon megvagyok vele elégedve,és igen mondtátok nem tökéletes, de semmi se az:).

 • pistok

  Kies?

  Sziasztok!

  Sikerült nektek beüzemelni a kies-ben az üzenetek kezelését? A legfrisebb verziót használom (Kies_1.5.3.10103_102_1), de az előző verziókban is ezt kaptam mindig: Az eszköz nem támogatja ezt a szolgáltatást.
  Hogyan lehetne lementeni így az üzeneteket? (10-esével, sim kártyán eléggé szívás lenne :))

  Másik, hülye kérdésem: Nem találtam olyan appot, hogy “gyorsgombokként” kitenni képernyőre a gyakorta hívott 3-5 embert. Erre van ötletetek?

  Válaszotok előre is köszi:

  Pistók

 • janko

  Az GT-I5700-n semmi nem megy miután visszaálítottam alapra SOS

+