MojAndroid
(x) hirdetés

Nem tudom, hányan csinálták végig a rootolást közületek, de mivel nekem nem ment könnyen – gyakorlatilag az első pontnál elakadtam -, itt van pár tanács az utánam jövőknek, főleg azoknak, akik windowsos gépen dolgoznak. Szintén nem tudom mennyire fontos de a telefon németországból származó szürkeimport készülék.

A cyanogenmod wikijének leírása alapján indultam el (link), lévén a fő cél, hogy ez a mod kerüljön fel a gyári helyett a munka végére. Az első lépés a firmware downgrade, amelynek célja, hogy a biztonsági réssel rendelkező release legyen a telefonon, és azon keresztül meg lehessen szerezni a root jogot.

Lehet hogy én csináltam rosszul valamit, lehet hogy a memóriakártyával volt gond – sok helyen a fórumokban írják, nem minden kártyával működik a dolog – mindenesetre a bootloader nem talált felhasználható image-t a rendben előkészített kártyán. A legtöbb leírás ilyen esetekre linuxos gépet igényel, pontosabban a unix dd nevű, egyébként win alá is implementált parancsát, vagyis sokkal egyszerűbben is megoldható a dolog mint ami most jön (ld. itt), de nekem nem sikerült összehoznom ezek alapján semmit.

A sok kavargást kihagyva, az itt talált eljárás működött a gyárilag a telefonhoz csomagolt kártyával. A megoldás annyira low-level amennyire csak lehet, cserébe csillió lépésből áll. Hozzávalók: G1, PC, net, memóriakártya (egy 128-as kártya elvileg már elég, én a gyári 2 gigással mentem neki a dolognak), USB kábel, kb. fél óra.

0. Nézd végig és próbáld meg még egyszer a cyanogen-es megoldást.

1. Formázd meg a memóriakártyát FAT32-vel .

2. Szedd le a ‘Terminal Emulator’ appot a Marketről. A terminalt indisd el, majd gépeld be: “cat /sys/class/mmc_host/mmc1/mmc1:*/cid”, persze macskakörmök nélkül. A “cat” után egy space van, a többi folyamatos. Az eredmény egy jó hosszú hexa szám lesz, erre van szükségünk. A menu gombbal ezután mailben el tudod küldeni magadnak ami a terminalban látható. A lényeg, hogy a végén legyen készenlétben a vágólapon ez a karaktersorozat.

3. Azok, akik fejben tudnak hexa számokat bitenként invertálni, kihagyhatják ezt a lépést :-D Töltsd le a QMAT nevű progit: http://revskills.de/pages/download.html Ez egy demo változat, max 10 percig működik, úgyhogy ne sokat tökölj vele amikor használni kell. A QMAT-ban a Cyptoanalysis Tools menüpontban van egy Crypto Toolbox parancs, katt rá. Alul van egy inputmező, tőle jobbra Reverse String felirat. Oda írd/kopizd be a hosszú hexa számot amit a terminal kiadott, nyomd meg a reverse gombot és kopizd ki az eredményül kapott számot (ugyanott jelenik meg). Valamilyen szövegszerkesztőbe rakd be az átforgatott számot, cseréld ki az első két karakterét 00-ra (nulla nulla). Az így kapott számot ismét vágólapra, majd kilépés.

4.  Látogassuk meg a http://revskills.de/pages/goldcard.html oldalt. Ott a mailcímek megadása után az átforgatott-átírt számot a CID sorba be, majd mehet a generálás. Az eredmény, egy goldcard.img nevű file mailen érkezik kb. fél perc múlva. Ezt töltsük le egy könyvtárba.

5. Szükségünk lesz egy hexa editorra, töltsük le. Én ezzel csináltam: HxD. A cél, hogy a kártya első sok szektorát írjuk felül a goldcard.img tartalmávalvel.

6. A HxD-ben ez a következőképpen megy: Az extra menüponton belül Open Disk. Itt válasszuk ki a megformázott memóriakártyát, uncheck-oljuk a read-only lehetőséget (alul van), majd OK. Ez után ismét Extra menüpont ott Open Disk Image, és nyissuk meg a goldcard.img-t. Itt egy felugró ablak jön, állítsuk be rajta, hogy “Sector Size 512”, majd OK. A felső füleken menjünk a goldcard.img-re, jelöljünk ki mindent (Ctrl-A vagy Edit menüpontból) és rakjuk az egészet a vágólapra. Menjünk át a memóriakártya fülecskéjére, jelöljünk ki minden sort 00000000-tól 00000170-ig (a 170 is legyen benne), és írjuk felül az egész bandát a vágólap tartalmával (Edit menüpont/paste vagy Ctrl-V). Mentés, kilépés.

Ami előállt, az egy G1-ben bootolható lemez. Erre másoljuk fel az RC7-es image-t (cyanogen wikijében van rá link), és mehet a bootloader indítása a camera-power gombok egyidejű nyomásával. Ha ez megvolt, a rootolás és a mod felrakása elvileg straightforward a cyanogen wikije alapján.

2009.11.02.

+