Minden blogja

Appvasárnap

Újabb hét, újabb vasárnap!

De közhelyszótár helyett csapjunk a lecsóba egy kis food for thought felütéssel:

Titeket nem idegesít vérbe az új Hangouts app?

A múltkor pont lamentáltam, hogy hol tart, és hol nem tart még a material design, és a legeklatánsabb példát nem említettem a kiforratlanságra: a Hangouts Google app, pár verzió óta material design, és szerintem konkrétan visszalépés. Ami legjobban idegesít (és miközben írom, talán eszembe jutnak a többiek) az a bal swipe-in menü eltűnése. Ez az új verzióban már csak a kontaktlista nézetben érhető el, a chat nézetben már nem - tudod, mert ott értelme is lenne. Így ha egy chatben benne vagyok (és általában benne vagyok - te benne vagy?), és egy másikban is benne lennék (és általában benne lennék - te benne lennél?), a korábbi bal swipe -> tappantás -> kész user journey helyett most bal felső sarokba tappantás megpróbálás -> realizálás hogy a telefon nagy -> nagy nehezen mégis bel felső sarok elérés, de közben telefon majdnem elejtés -> főnézetből a másik kontaktra tappantás -> kész a teendők rövid listája. Sőt, mintha régen chatek (óppárdon, Hangoutok) között mintha szimpla jobbra-balra swipe-pal is lehetett volna navigálni mintha, most meg!... Szóval #köszorbán, ezt is jól elintézted nekünk. (Ahelyett, hogy végre integrálnák az SMS funkcionalitást a desktop Hangoutsba, aminek még értelme is lenne.)

No de kár lenne pörlekedni, áskálódni azon, hogy ki ölt meg kit1, mert van egy csomó érdekes(-ebb) dolog is.

Új konferencia sorozat Mobilosoknak

Az okostelefonok néhány évvel ezelőtti megjelenésükkel teljesen új irányt nyitottak az informatika világában. Ezt az új lehetőséget felismerve az Óbudai Egyetem az informatikus képzésében fokozatosan egyre nagyobb teret biztosít az egyes mobil megoldások oktatásának. Ennek már eredménye is van: több mobilverseny győztese az Egyetemről került ki. Most hogy már az Android, az iPhone, a Windows Phone, mellett a Firefox OS is a képzés részévé vált, elérkezett az idő, hogy az OE a Mozillával közösen létrehozzon egy ingyenes mobil konferenciát.

Appvasárnap

Hogy kezd az ember egy rovatot majdnem egy évnyi kimaradás után? Talán a legjobban úgy, ha csak belevág.

Az Android Authority tolt egy ilyen buzzfeed-es cikket, hogy a 15 legjobb Material Design app. Jól átnyálaztam, hátha van benne valami érdekes, amire fel lehet fűzni valami érdekes gondolatot, horribile dictu még ide is beférne egy alkalmazás belőle, de... nem. Az érdekesség talán az, hogy mennyire nem lehet felfűzni egy cikket "legjobb Material Design implementációk" témára, ami nem tudom, hogy pozitívum vagy negatívum - elvégre egy design guideline-nak pont az lenne a feladata, hogy háttérben maradjon és egyszerűen csak szép és konzisztens legyen tőle a júáj, meg a júeksz, ilyen értelemben tehát akkor sikeres a Material.
Másrészről nyugodtan mondjatok ellent, de nekem úgy tűnik, hogy előrelépésnek még nem tekinthető a dolog, a material designos appok ugyanolyan, vagy rosszabb élményt nyújtanak, mint a régi design. Gyerekcipő ez még, a fejlesztőknek is szokni kell, és maguknak az irányelveknek is fejlődniük kell.

Mire készül a HTC? - rövidhír

HTC - double exposure

A HTC talán az egyik legfurább gyártó az Android világban. Nagyon erősen indultak, illetve nem egy kezdő csapat az okostelefon piacon. Az Android univerzumban a Magic, Hero, majd később rengeteg jó telefonnal sokak szívébe belopták magukat. A Sense felület megosztotta a kezdetektől az Android világot. Sokan átkozták, s még többen vannak azok, akik a mai napig nem tudják elképzelni a telefonjukat a Sense adta rengeteg extra nélkül.

Azóta többek temették a céget, de az új One szériával új erőre kapott.

NAGY Apple bEjelentés Android szemüvegben

Aki tegnap esetleg nem követte az eseményeket, az Apple bejelentett 2 új iPhone-t, s egy okosórát nem iWatch, hanem Apple Watch néven.

Az Android blogok tele vannak összehasonlító elemzésekkel, képekkel. A fenti képet Ron Amadeo készítette. Azóta bejárta a 9gag-et, s az Internet majd' minden részét. A kép sántít, s sarkít. Az Apple A8 processzora bár nem 8 magos, azért egy mini erőmű.

Viszont azt hiszem kimondhatjuk, hogy az Apple úgy tűnik hardverben már nem iránymutató, hanem a piaci igényeket követi.

Persze a megnövekedett telefonméret kapcsán hirtelen előkerült az Internet emlékezetéből Steve Jobs, s az a kijelentés, miszerint senki nem fog nagy telefont venni.

nem csak a Samsung... avagy az IFA röviden

Az IFA egy érdekes kiállítás. Mindigis az volt. Viszont sose volt ennyire eseménydús a mi szempontunkból. A MWC, Google I/O, na azok a nyálcsorgató igazi Androidos nagy események. Esetleg még az egyes gyártók külön bejelentései (pl. Samsung Unpacked).

Az IFA eddig nem volt része ennek a felsorolásnak. Idén viszont szinte mindenki megoldotta, hogy nagy figyelemmel kövessük mi történik Berlinben.

Elsőnek a Samsung fogta, s rendezte itt az Unpacked, Note 4 eseményét. Aztán sorban mindenki más is fontos bejelentéseket tett. Olyan termékek kerültek leleplezésre, amiket már sokan vártak. Illetve akadt egy-két meglepetés is.

Lássuk miket foghattak kézbe, akik az elmúlt héten Berlinben jártak.

Samsung bejelentések

Tegnap este az Android, s talán még inkább a Samsung rajongók naptárában piros betűs ünnep volt. No ott sem mindenkinek, mert az S széria rajongóinak még várni kell az S6 érkezéséig. Azonban a Note felhasználók kiváncsian kuporodtak tegnap este a monitorok elé. Friss Note 3 tulajok reménykedtek, hogy nem lesz akkora újdonság, ami miatt újra a zsebükbe kell nyúlni, 2 és 1 tulajok reménykedtek benne, hogy meg lehet győzni anyut, aput, feleséget, hogy ezért már igazán megéri váltani.

Ki mit kapott?

thl 5000 - a kínai erőmű

A történet úgy kezdődött, hogy nyaralás közben sikerült elhagynom a Samsung Galaxy S2-met, ami - mondanom sem kell - igen kellemetlenül érintett. Mivel a munkámhoz szükségem van egy megbízható telefonra így gyorsan kellett vennem egy másikat.

Az alábbi szempontok szerint néztem körül:
+ Ne legyen nagyobb 5"-nál
+ GPS és lehetőleg jó kamera legyen benne
+ Lehetőleg valami jó teljesítményű vas legyen (4-8 mag)
+ Sok RAM legyen benne (min 1 Gb, de ha több, az jobb)
+ Nem akartam a nagy nevekkel járó felárat megfizetni
+ Lehetőleg bírjon ki egy teljes napot az akku egy feltöltéssel

Wundercar

A Wundercar a csendes befutó az Uber hátszelén. Cikkek százai jelentek meg, hogy érkezik az Uber. Taxisok rettegjetek, s hasonlók. Az Uber úgy tűnik valóban érkezik, de még nincs itt.

Ellenben a Wundercar itt van, s működik. Nem tökéletes még. Lehet még fejleszteni, de senki ne aggódjon a rendszer működik. Német precizitás a háttérben, így nem kell aggódni, a fogaskerekek jó irányba tekerednek.

Hogy működik a rendszer?

Oldalak

Subscribe to Minden blogja