MojAndroid
(x) hirdetés

Állást keresni szívás.

Főleg azért az, mert általában kényszer szüli az igényt, kényszerből pedig az ember nem szeret neten keresgélni, az túl irányított, nem olyan mint egy Wikipédia szörfözés.
Ha már adott a kényszer, szeretünk rajta gyorsan túllenni, a lehető legkényelmesebben. A lehető legkényelmesebb mód pedig a parkban van. Vagy a villamoson. Vagy a vonaton. Vagy egy random fesztiválon, másnap reggel, fogmosás és a reggeli kakaó fogyasztása között, helyileg kb. a nagyszínpad és a zuhanyzók között.

Szóval összefoglalom: a legkényelmesebb mód okostelefonról van. Telefonról (még ha okos is) weboldalakat silabizálni viszont nem mindig a legfelemelőbb élmény, főleg ugye egy fesztiválon, másnap reggel, fogmosás és a reggeli kakaó elfogyasztása között. Ezen a problémán hivatott segíteni az Állásstart Androidos alkalmazása. (A mottójuk lehetne is ez: “Állásstart okostelefonra: keress állást a fesztiválon, másnap reggel, fogmosás és a reggeli kakaó fogyasztása között!” Értitek már, miért lettem Android blogger és nem marketinges?)

Pár szó az Állásstartról

Na de először is: mi az az Állásstart? Nos, egy álláskereső portálról beszélünk, “az egyik nagyról”, akikkel állásbörzéken mindig összefuthatunk. Kiemelt partnereik között ott van többek között az Audi és az Ericsson, az egyetemi állásbörzékre pedig összesen 70 ezer példányos kiadvánnyal készülnek (analóg és digitális formátumban), amivel az álláskeresők és pályakezdők (és a kettő metszete) dolgát próbálják könnyíteni. Ezen felül újabban online segítségnyújtásba is fogtak, amelynek keretében a weboldalról kérdéseket tehetünk fel álláskereséssel kapcsolatban a szakértőnek, gondolom elkerülendő az első állásinterjú meglepetését, vagy elősegítendő a reális fizetési igény kialakítását… Ezekre a magyar felsőoktatásból hiába is próbálna készülni bárki.

No de térjünk az alkalmazásra!

Az alkalmazás

Az app használata előtt célszerű még a weboldalon regisztrálni és önéletrajzot, motivációs levelet feltölteni. Maga az alkalmazás regisztráció és bejelentkezési adatok megadása nélkül is működik (vagyis az állások adatbázisában szabadon turkálhatunk), de ahhoz, hogy mobilról jelentkezni is lehessen, a CV megléte, következésképpen a feltöltése és az alkalmazásban a login értelemszerűen előfeltétel. Miután ezzel megvagyunk, szabadok vagyunk a böngészőtől, és indulhat a villamos vonat fesztivál app használata, a gyorsított álláskeresés.

Az alkalmazás főoldaláról a következő funkciókat érjük el:

 • Kiemelt cégek kiemelt és egyéb ajánlatai
 • Állásajánlatok
 • Keresés (szabadszavas és szűrőfeltételes)
 • Kedvenc állások
 • És módosíthatjuk az alapadatainkat (magyarul: bejelentkezhetünk)

Lássuk tehát a tipikus user journey-t, azaz:

Hogy érdemes az Állásstart appot használni?

A tipikus felhasználó tipikusan két irányból indulhat neki az álláskeresésnek:

 • vagy a kiemelt cégek felől,
 • vagy a keresés felől.

Mert bár böngészhetjük az összes állást is ömlesztve, nekem mégis valahogy az az érzésem, hogy aki pl. egy senior J2EE fejlesztői állásra jelentkezik, azt nem fogja különösebben érdekelni a hétvégi diákmunka, és (teszem hozzá a korrektség jegyében) vica versa. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy bármelyik állástípusnak ne lenne helye az adatbázisban, pont ez a diverzitás a jó, és hogy mindenki megtalálja a neki megfelelő munkát – ez pusztán annyit jelent, hogy egyszerűbb a dolgunk, ha valamire szűrünk és az eredményt böngésszük. (Azt is megkockáztatom, hogy a mi olvasóink tipikusan az informatikai irányultságú melók iránt érdeklődnek, ami abból a szempontból szerencsés, hogy az Állásstart, amennyire láttam, elég “IT heavy” szolgáltatás – lásd a kiemelt partnereket, vagy a tényt, hogy a legnagyobb hirdető tesztünk ideje alatt a debreceni IT Services Hungary.)

A kiemelt cégek felől egyszerű a dolgunk és nem kell sokat gondolkozni: adottak a cégek, alájuk rendezve az állásajánlatok és a kiemelt állások listája, az ezekben böngészhető állásokba tappantva pedig már egyből az adott ajánlatot nézzük. Itt aztán ha akarunk, egy tappantással már jelentkezhetünk is, esetleg elküldhetjük magunknak vagy ismerősünknek emailben az ajánlatot, elmenthetjük kedvencek közé, vagy megnézhetjük az eredeti ajánlatot pdf-ben (ha a munkaadó feltöltötte).

A dolgunk persze a keresés funkció felől is könnyű, de a kezdeti ráfordítás egy leheletnyivel nagyobb, kb. 5 percet rá kell szánnunk: itt szabadszavas keresésen felül szűrőfeltételeket állíthatunk be szakterületre, nyelvtudásra, körzetre (amire jobb szó híján azt mondom, hogy geolokáció, de igazából megyékre szűrünk). A létrehozott szakma-nyelv-körzet-szabadszavas szűrőkombót aztán elmenthetjük (többet is, természetesen), hogy a másnapi villamosozás során már ne kelljen újra végigtappantgatni a felületet, csak szűrni és állásokat böngészni. A keresés eredménye természetesen egy szűrt lista, aminek tagjaiba tapantva már a korábbról ismert, elmenthető, emailezhető, jelentkezhető állásajánlatokhoz jutunk. Azért is érdemes kereső-szűrőfeltételt lementeni, mert onnantól ha az Állásstart adatbázisába a feltételeinknek megfelelő új hirdetés kerül, arról a rendszer push üzenetben értesít – vagyis helyettünk figyeli az álláspiacot, amíg mi ugyebár a fogunkat mossuk Zamárdiban/Tokajban/Orfűn.

Még egy hasznos dolog: az állást feltöltő hirdető elérhetősége egy tappantással hozzáadható a telefonunk címjegyzékéhez. Pofonegyszerű, de nagyon hasznos.

Összefoglalva tehát, így keresel állást az Állásstart alkalmazásával:

 1. CV feltöltése az allasstart.hu-n
 2. Állásstart app letöltése
 3. Bejelentkezés
 4. Kiemelt ajánlatok, vagy keresés
 5. Állásra jelentkezés
 6. Profit

A 6-os pont előtt nyilván van egy aprócska lépés, fel kell vetetnünk magunkat az adott állásra (tudod: öltöny, teszt, interjú), de ez mindenkinek a magánügye, az app annyit tud tenni az ügy érdekében, hogy az állásról az elsők között értesülhetünk és gyorsan tudunk rá jelentkezni – illetve hogy egyáltalán gyorsan és hatékonyan megtaláljuk, ami ránk van szabva. És ha nem átallasz webezni egy kicsit, akkor még annyiban is, hogy a korábban már említett online felületen megkérdezheted, hogy a fizetési igényed vajon valóságos, vagy inkább a Swordfish című film alaptörténetéhez illik jobban és kicsit célszerű lenne vágni rajta.

Magáról az appról, mint programról pár szó: a felület nem Holo (az Állásstart a platformokon átívelő arculatra helyezte a hangsúlyt, vagyis az iOS app ugyanúgy néz ki, mint az Androidos), viszont a fejlesztői hozzáállás tetszik: a teszt során bizonyos keresőfeltételekre (nem tudom pontosan milyen esetekben, de reprodukálhatóan) force close-olt az app. A hibát minden alkalommal jelentettem az automata Crash Report funkción keresztül, és fél napon belül javították is. Szimpatikus hozzáállás, de hát könnyű nekik: a fejlesztőik biztosan a lehető leghatékonyabb módon találtak rá a melóra!…

Az Állásstart – Állások – Karrier Androidos alkalmazás ingyenesen letölthető a Play Store-ból.

2013.07.11.

Ezeket már olvastad?

+