Hírhétfő – Maksa kiadás

Ezen a héten azt tűztem ki célul, hogy a megszokottan magas (?) (?!) (!?!?!) (%!+/&$¤) minőségű tájékoztatás mellé rettenetes szóvicceket helyezzek el a cikkem stratégiai pontjain. Bízom benne, hogy azért a hasznos tartalom elviszi a poszt!

Koreai öröm

Evan Blass (aka @evleaks) újabb leaket közölt a Samsung Galaxy S7 és S7 edge telefonokról, a koreai cég új zászlóshajóiról — nyilván a Samsung legnagyobb örömére. Egyrészt a telefonok eszerint a fent látható kinézetet kapják majd — szép!

Másrészt, és ez talán fontosabb is: a két eszköz várhatóan microSD-vel, a korábbi verzióknál nagyobb akksival (3000 és 3600 mAh), és IP67-es tanúsítvánnyal érkezik majd — vagyis víz- és porállóak lesznek!

A mai napig nem tudom a Samsungnak megbocsátani azt a semmire sem jó (illetve de, most már legalább ujjlenyomatra) gombot ott elöl, na meg a TouchWiz-t, ettől eltekintve viszont erősen elgondolkodtató ez a két telefon. Nagyon jónak tűnnek.

(Egyébként a hírek szerint a Samsung Galaxy S7 edge+ végül nem jelenik majd meg, csak a fenti két verzió.)

Google és VR: a Cardboard-nak bejött a papírforma

Cardboard-dal kapcsolatos statiszikákat publikált a Google. Annyira tömörek a statok, hogy szinte nincs is mit összefoglalni rajtuk:

 1. 5 millió Cardboard viewert postáztak (nyilván nem számolva az unofficial 2 Eurós darabokat)
 2. október-decemberben 25 milliónál többször töltöttek le az emberek a Play Store-ból VR appokat
 3. több, mint 1000 VR app van a Play Store-ban
 4. több, mint 350.000 órányi VR videót néztek a zemberek a YouTube-on
 5. amióta megjelent, több, mint 750.000 VR fotó készült a Cardboard Camera app-pal (ez mondjuk tényleg meglepő annak fényében, hogy milyen maga az app)
 6. és végül: több, mint 500.000 diák vett részt a Google Expeditions programban (ez csak USA)

Eközben pedig a Google nem hagyta abba a VR csapat építését: a re/code szerint cégen belül 10 embert mozgattak Clay Bavor csapatába, hogy VR-rel kapcsolatos design feladatokon dolgozzanak.

És a belső átpakolgatás és kívülről érkező rocksztár vezetők mellett a jelek szerint agresszíven építi a VR csapatot a Google a munkaerőpiaci gen pop-ból is, és talán-talán hardware építésébe is belevágnak. Mármint olyanba, ami nem papírból van.

Ja, és ha már VR, erre a hétre is jutott egy különleges Street View bejárás: a Google Cultural Institute most egyenesen (ha-ha: ha megnézed látod, hogy nincs ott egy egyenes se) a New York-i Guggenheim múzeumot fotózta körbe, helyenként drónok bevetésével.

Project Skybender a Google-től: az utolsó éghajlító

Project Skybender névre hallgat a Google legújabb világjobbító törekvése, amiről a Guardian írt egy érdekes cikket. A lényeg röviden: napelemes drónok röpködnek nagy magasságban, és szórják az 5G-t olyan helyeken, ahol ez felszíni fejlesztéssel nem, vagy nehezen oldható meg. Igen, jól emlékszel, a Google nem először kísérletezik ilyesmivel: a Project Loon lényegében ugyanezt csinálja, csak nem drónnal, hanem ballonokkal.

A projekt céljánál talán még érdekesebb és mégjobban a Google-ra jellemző a kivitelezés: a Google a Virgin Galactic hangárkomplexumában bérel helyet, napi 1000 dollárért. Igen, a Foster + Partners által tervezett Spaceport America komplexumban:

Virgin Galactic Gateway to Space Dedication at Spaceport America

Mert nehogy már valami koszos-poros kisgépes hangárban kelljen a Googler mérnököknek építeni a jövő internetjét!

(A Foster + Partners, aki nem tudná, korunk egyik jelentősebb tervezőirodája. Az alapító Norman Foster jelentőségét talán szemlélteti, hogy tevékenysége nyomán lovaggá ütötték, majd a Lordok házába is beülhetett, igaz, ha jól értem, a Lord címe nem örökölhető. A cég neve pedig többek között olyan projektekről köszönhet vissza, mint pl. a berlini Reichstag üvegkupolája, a Milleau-i viadukt, az új Wembley stadion, vagy a magamfajta emigránsok kedvéért: a londoni Canary Wharf vonatállomás és a mellette magasló CitiGroup irodaház. Szóval ilyen épületbe “száműztek” egy Google projektet.)

A Spaceport America egyébként az isten háta mögött, pontosabban attól kicsit jobbra található:


A projekt másik fontos helyszíne (gondolom az irodisták lehetnek ott) a Spaceport-tól kb. 20 km-re fekvő és Truth or Consequences névre hallgató városka. Igen, van egy ilyen város az USA-ban, hogy Truth or Consequences.

Profitról profiktól

Jött egy pár újabb készülékeladási és bevételi statisztika, hogy legyen mivel perspektívába helyezni az Apple 18 milliárd dolláros negyedéves nyereségét és 2015-ben eladott 231,5 eladott iPhone-ját:

 • Samsung: 319,7 millió eladott készülék (ezzel ugye első a piacon; második az Apple, harmadik a Huawei 107 millióval), pénzügyi eredmények még váratnak magukra.
 • LG: 60 millió eladott készülék, 117 millió dolláros veszteség (ami majdnem feleannyi, mint tavaly ilyenkor, szóval végülis OK.)

Mindenmás

 • A Nexus 6P 100 Euró, a Nexus 5X 80 Euró kedvezményt kapott a Play Store-ban — már persze ahol kapni. Így pl. egy 64 GB-os Nexus 6P 599 Euróba, egy 32 GB-os Nexus 5X pedig 399 Euróba kerül. Postázzak valakinek haza?
 • Heti “au”: bár a Marshmallow támogatja az SD kártyákat, a Nexusokban nincs microSD slot. Úgyhogy ez az úriember fogta a sajátját és tett bele.
 • És egy Google-hoz kapcsolódó, de egyébként teljesen független kishír a végére: egy Google által felvásárolt startup fejlesztésének köszönhetően eljött az a pillanat is, amikor egy mesterséges intelligencia 5:0-ra elkalapálta a Go európai bajnokát. Igen, Go, nem sakk. Az csilliószor bonyolultabb. (Plusz-mínusz 3,14.)
  robotoverlord

Ennyi fért bele erre a hétre, kimaradt híreket, érdekességeket nyugodtan toljatok kommentben (köszi), vagy a Google+-on. Egyébként pedig tudjátok: katt bármire onnan fentről! ⬈ ⬈

 

Nyomkodj gombokat >>Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter
lipilee on Googlelipilee on Instagramlipilee on Twitterlipilee on Wordpress
lipilee

Napközben project manager és architect, azon kívül apa, bringás, zenész, és blogger. Fő lelőhelye Hollandia, illetve Instagram és Twitter.


 • Pingback: Nexus vs Nexus - Magyar Android Portál()

 • Pó Bácsi

  Még mindig menő a home gomb szidása? Abszolút preferancia kérdése. Én sosem bírtam sokáig nélküle. Az asztalon hever – rábökök egyet, máris látom a legfontosabbakat. Vagy akár csak az időt. Nem vesz el a kijelzőből, mindig minden helyzetben ott van. Nem kell tapicskolni, hogy beússzon. A kopogtatós módszer idegesítően sokat hibázik, oldalt meg hátul nem tudom megnyomni a gombot, ha csupa tészta a kezem. De ha van egy tiszta ujjperc, a home gomb máris nyomható. Millió példa van még. Nem kötelező szeretni, de lehúzni butaság!