MojAndroid
(x) hirdetés

Ezen a héten azt tűztem ki célul, hogy a megszokottan magas (?) (?!) (!?!?!) (%!+/&$¤) minőségű tájékoztatás mellé rettenetes szóvicceket helyezzek el a cikkem stratégiai pontjain. Bízom benne, hogy azért a hasznos tartalom elviszi a poszt!

Koreai öröm

Evan Blass (aka @evleaks) újabb leaket közölt a Samsung Galaxy S7 és S7 edge telefonokról, a koreai cég új zászlóshajóiról — nyilván a Samsung legnagyobb örömére. Egyrészt a telefonok eszerint a fent látható kinézetet kapják majd — szép!

Másrészt, és ez talán fontosabb is: a két eszköz várhatóan microSD-vel, a korábbi verzióknál nagyobb akksival (3000 és 3600 mAh), és IP67-es tanúsítvánnyal érkezik majd — vagyis víz- és porállóak lesznek!

A mai napig nem tudom a Samsungnak megbocsátani azt a semmire sem jó (illetve de, most már legalább ujjlenyomatra) gombot ott elöl, na meg a TouchWiz-t, ettől eltekintve viszont erősen elgondolkodtató ez a két telefon. Nagyon jónak tűnnek.

(Egyébként a hírek szerint a Samsung Galaxy S7 edge+ végül nem jelenik majd meg, csak a fenti két verzió.)

Google és VR: a Cardboard-nak bejött a papírforma

Cardboard-dal kapcsolatos statiszikákat publikált a Google. Annyira tömörek a statok, hogy szinte nincs is mit összefoglalni rajtuk:

  1. 5 millió Cardboard viewert postáztak (nyilván nem számolva az unofficial 2 Eurós darabokat)
  2. október-decemberben 25 milliónál többször töltöttek le az emberek a Play Store-ból VR appokat
  3. több, mint 1000 VR app van a Play Store-ban
  4. több, mint 350.000 órányi VR videót néztek a zemberek a YouTube-on
  5. amióta megjelent, több, mint 750.000 VR fotó készült a Cardboard Camera app-pal (ez mondjuk tényleg meglepő annak fényében, hogy milyen maga az app)
  6. és végül: több, mint 500.000 diák vett részt a Google Expeditions programban (ez csak USA)

Eközben pedig a Google nem hagyta abba a VR csapat építését: a re/code szerint cégen belül 10 embert mozgattak Clay Bavor csapatába, hogy VR-rel kapcsolatos design feladatokon dolgozzanak.

És a belső átpakolgatás és kívülről érkező rocksztár vezetők mellett a jelek szerint agresszíven építi a VR csapatot a Google a munkaerőpiaci gen pop-ból is, és talán-talán hardware építésébe is belevágnak. Mármint olyanba, ami nem papírból van.

Ja, és ha már VR, erre a hétre is jutott egy különleges Street View bejárás: a Google Cultural Institute most egyenesen (ha-ha: ha megnézed látod, hogy nincs ott egy egyenes se) a New York-i Guggenheim múzeumot fotózta körbe, helyenként drónok bevetésével.

Project Skybender a Google-től: az utolsó éghajlító

Project Skybender névre hallgat a Google legújabb világjobbító törekvése, amiről a Guardian írt egy érdekes cikket. A lényeg röviden: napelemes drónok röpködnek nagy magasságban, és szórják az 5G-t olyan helyeken, ahol ez felszíni fejlesztéssel nem, vagy nehezen oldható meg. Igen, jól emlékszel, a Google nem először kísérletezik ilyesmivel: a Project Loon lényegében ugyanezt csinálja, csak nem drónnal, hanem ballonokkal.

A projekt céljánál talán még érdekesebb és mégjobban a Google-ra jellemző a kivitelezés: a Google a Virgin Galactic hangárkomplexumában bérel helyet, napi 1000 dollárért. Igen, a Foster + Partners által tervezett Spaceport America komplexumban:

Virgin Galactic Gateway to Space Dedication at Spaceport America

Mert nehogy már valami koszos-poros kisgépes hangárban kelljen a Googler mérnököknek építeni a jövő internetjét!

(A Foster + Partners, aki nem tudná, korunk egyik jelentősebb tervezőirodája. Az alapító Norman Foster jelentőségét talán szemlélteti, hogy tevékenysége nyomán lovaggá ütötték, majd a Lordok házába is beülhetett, igaz, ha jól értem, a Lord címe nem örökölhető. A cég neve pedig többek között olyan projektekről köszönhet vissza, mint pl. a berlini Reichstag üvegkupolája, a Milleau-i viadukt, az új Wembley stadion, vagy a magamfajta emigránsok kedvéért: a londoni Canary Wharf vonatállomás és a mellette magasló CitiGroup irodaház. Szóval ilyen épületbe “száműztek” egy Google projektet.)

A Spaceport America egyébként az isten háta mögött, pontosabban attól kicsit jobbra található:


A projekt másik fontos helyszíne (gondolom az irodisták lehetnek ott) a Spaceport-tól kb. 20 km-re fekvő és Truth or Consequences névre hallgató városka. Igen, van egy ilyen város az USA-ban, hogy Truth or Consequences.

Profitról profiktól

Jött egy pár újabb készülékeladási és bevételi statisztika, hogy legyen mivel perspektívába helyezni az Apple 18 milliárd dolláros negyedéves nyereségét és 2015-ben eladott 231,5 eladott iPhone-ját:

  • Samsung: 319,7 millió eladott készülék (ezzel ugye első a piacon; második az Apple, harmadik a Huawei 107 millióval), pénzügyi eredmények még váratnak magukra.
  • LG: 60 millió eladott készülék, 117 millió dolláros veszteség (ami majdnem feleannyi, mint tavaly ilyenkor, szóval végülis OK.)

Mindenmás

  • A Nexus 6P 100 Euró, a Nexus 5X 80 Euró kedvezményt kapott a Play Store-ban — már persze ahol kapni. Így pl. egy 64 GB-os Nexus 6P 599 Euróba, egy 32 GB-os Nexus 5X pedig 399 Euróba kerül. Postázzak valakinek haza?
  • Heti “au”: bár a Marshmallow támogatja az SD kártyákat, a Nexusokban nincs microSD slot. Úgyhogy ez az úriember fogta a sajátját és tett bele.
  • És egy Google-hoz kapcsolódó, de egyébként teljesen független kishír a végére: egy Google által felvásárolt startup fejlesztésének köszönhetően eljött az a pillanat is, amikor egy mesterséges intelligencia 5:0-ra elkalapálta a Go európai bajnokát. Igen, Go, nem sakk. Az csilliószor bonyolultabb. (Plusz-mínusz 3,14.)
    robotoverlord

Ennyi fért bele erre a hétre, kimaradt híreket, érdekességeket nyugodtan toljatok kommentben (köszi), vagy a Google+-on. Egyébként pedig tudjátok: katt bármire onnan fentről! ⬈ ⬈

 

2016.02.01.

+